събота, 16 април 2016 г.

Патладжан с червено цвекло



Тази топла салата или леко предястие с ярък и специфичен цвят съчетава патладжан с червено цвекло, а и носи заряд от витамини и полезни свойства. Рецептата е от постната съкровищница на руската кухня - свекла с баклажанами, а патладжанът си партнира чудесно с червеното цвекло.
Независимо, че и патладжанът и червеното цвекло са повече популярни през есенния сезон, вече могат да бъдат намирани на пазара целогодишно. Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро здраве и настроение, а пектиновите вещества в патладжана улесняват почистването на токсините от организма. Те са не само много полезни и диетични, но и изключително вкусни, когато са пикантно приготвени. В комбинацията на свежа салата, бял боб за повишаване на белтъчното съдържание, и препечен хляб може да се превърне във вкусно, апетитно и засищащо постно ястие. Ето го:


Патладжан с червено цвекло


Продукти:
2 малки глави цвекло
1 патладжан, по-голям*
2 с.л. доматен сос
1 стрък пресен лук
дафинов лист, сол и черен пипер на вкус
магданоз, чесън на вкус
1-2 с.л. олио

 *използвах 2 тънички патладжана

Патладжанът се нарязва на малки парчета и залива със подсолена студена вода. Цвеклото се обелва и настъргва на едро и задушава до омекване в олиото заедно с доматения сок. Прибавя се отцедения патладжан, дафинов лист, след него и пресния лук и продължава до готовност. Овкусява се - сол и черен пипер на вкус, магданоз, чесън на вкус.
Сервира се топло или леко охладено. Патладжанът се съчетава чудесно с червеното цвекло.


Вече споменах, че в комбинацията на свежа салата, бял боб за повишаване на белтъчното съдържание и препечен хляб може да се превърне във вкусно, апетитно и засищащо постно ястие.

 
Опитайте...

8 коментара:

  1. Много свежа и пъстра салата, Диди, в унисон със слънчевото време навън :)
    Поздрави за теб и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда разкощно, Дианка! Особено с хлебче отстрани - вкусноооо!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда супер, жалко, че не обичам патладжани. Някакви идеи с какво мога да го заместя?

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна комбинация, която не съм опитвала. Но много обичам цвекло, така че няма да е за дълго. Много усмивки от мен, Диди!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересна идея за салатка или за предястие! Браво, ще я опитам с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  6. Звичи много вкусно, Дианка! Обичам и двата зеленчука!

    ОтговорИзтриване
  7. Всеки път си знам, че тук ще ме очаква изненада и сега отново е така. Прелест! Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви от сърце дами за одобрителните коментари,
    Пепи,
    Траяна,
    Ива,
    Люси,
    Богомила,
    Бети,
    Кате,
    много се радвам, че тази идея ви допада -
    комбинацията на цвекло и патладжан е чудесна на вкус и позволява различни вариации.
    Сърдечни поздрави, много пролетно вдъхновение с усмивки и радост, Диана

    ОтговорИзтриване