Тази топла салата или леко предястие с ярък и специфичен
цвят съчетава патладжан с червено цвекло, а и носи заряд от витамини и полезни
свойства. Рецептата е от постната съкровищница на руската кухня - свекла с баклажанами, а патладжанът си партнира чудесно с червеното
цвекло.
Независимо, че и патладжанът и червеното цвекло са повече
популярни през есенния сезон, вече могат да бъдат намирани на пазара
целогодишно. Хапването на червено цвекло в преходния период между различните
сезони подпомага поддържането на добро здраве и настроение, а пектиновите
вещества в патладжана улесняват почистването на токсините от организма. Те са
не само много полезни и диетични, но и изключително вкусни, когато са пикантно
приготвени. В комбинацията на свежа салата, бял боб за повишаване на белтъчното
съдържание, и препечен хляб може да се превърне във вкусно, апетитно и засищащо
постно ястие. Ето го:
Патладжан с червено цвекло
Продукти:
2 малки глави цвекло
1 патладжан, по-голям*
2 с.л. доматен сос
1 стрък пресен лук
дафинов лист, сол и черен пипер на вкус
магданоз, чесън на вкус
1-2 с.л. олио
*използвах 2 тънички патладжана
Патладжанът се нарязва на малки парчета и залива със
подсолена студена вода. Цвеклото се обелва и настъргва на едро и задушава до омекване
в олиото заедно с доматения сок. Прибавя се отцедения патладжан, дафинов лист, след него и
пресния лук и продължава до готовност.
Овкусява се - сол и черен пипер на вкус, магданоз,
чесън на вкус.
Сервира се топло или леко охладено. Патладжанът се съчетава чудесно с червеното
цвекло.
Вече споменах, че в комбинацията на свежа салата, бял боб за повишаване на
белтъчното съдържание и препечен хляб може да се превърне във вкусно, апетитно
и засищащо постно ястие.
Опитайте...
Много свежа и пъстра салата, Диди, в унисон със слънчевото време навън :)
ОтговорИзтриванеПоздрави за теб и хубав неделен ден!
Изглежда разкощно, Дианка! Особено с хлебче отстрани - вкусноооо!
ОтговорИзтриванеИзглежда супер, жалко, че не обичам патладжани. Някакви идеи с какво мога да го заместя?
ОтговорИзтриванеМного интересна комбинация, която не съм опитвала. Но много обичам цвекло, така че няма да е за дълго. Много усмивки от мен, Диди!
ОтговорИзтриванеМного интересна идея за салатка или за предястие! Браво, ще я опитам с удоволствие!
ОтговорИзтриванеЗвичи много вкусно, Дианка! Обичам и двата зеленчука!
ОтговорИзтриванеВсеки път си знам, че тук ще ме очаква изненада и сега отново е така. Прелест! Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от сърце дами за одобрителните коментари,
ОтговорИзтриванеПепи,
Траяна,
Ива,
Люси,
Богомила,
Бети,
Кате,
много се радвам, че тази идея ви допада -
комбинацията на цвекло и патладжан е чудесна на вкус и позволява различни вариации.
Сърдечни поздрави, много пролетно вдъхновение с усмивки и радост, Диана