В утрото на първия юлски ден започвам не само с предложение за изобилна сезонна
салата ... Перуанска салата с киноа. "Дар от звездите" е чудесна рецепта на кулинарната блогьрка Саша
Мартин /Sasha Martin от проекта й 195 рецепти • 195 държави • 195 седмици в една
завладяваща книга, с дълбоко лични и искрени мемоари LIFE FROM SCRATCH /"Живот от нулата". Мислех си
да направя по–задълбочено представяне на книгата, но се доверих на първите си,
непосредствени усещания от нея … затрогваща изповед, споделяща любов, загуби,
опрощение и една вдъхновяващо мотивираща страст, с която да положи нова посока
в живота си. Нейното вълнуващо емоционално и кулинарно пътуване, с красив,
образен и увлекателен стил на писане, заедно с оригиналния проект 195
рецепти - 195 държави /и България, включително/ -195 седмици и със
списвания уебсайт Global Table Adventure, са вдъхновяващи за ценителите на
добрата храна, семейната топлина и уют, намирането на душевен мир и лично
щастие.
С голямо удоволствие и благодарност към издателство Егмонт
България
за възможността да притежавам и споделя пътуването
Живот от нулата със Саша Мартин!
за възможността да притежавам и споделя пътуването
Живот от нулата със Саша Мартин!
При първото ми посещение в кулинарния сайт на Саша Мартин,
харесах една от последните й тогава публикувани рецепти. Перуанска салата с
киноа Дар от звездите/ Peruvian Quinoa Salad /A gift from the stars/ - не само
обещаващо вкусна /подобна на „табули”/, сезонна и полезна, но и придружена с
впечатляващи снимки, непринудено детско очарование, и по-различна, според нея, автентична легенда за "златото на инките" и гастрономическо съкровище киноа. Макар че сега, след прочитането
на цялата книга вече имам още няколко фаворита, които планувам да
приготвя, а в сайта й интересни и нови рецепти се добавят почти всекидневно. Коментар
в заключение: няма да пиша за чудодейните свойства на киноата, но вкусът на салатата е потвърждение на моите очаквания - плътен,
засищащ и богат, с допълващи се аромати и ухания, с лятна свежест, пъстрота и
колорит и да, тя би могла да бъде Звездата на масата за вечеря.
Перуанска салата с
киноа "Дар от звездите"
Peruvian Quinoa Salad/A gift from the stars - Sasha
Martin
Продукти за 4-6 порции:
Киноа:
1 ч.чаша киноа
2 ч. чаши вода
½ ч.л. сол
Салата:
1малка краставица, нарязана на кубчета
2 домата, нарязани на кубчета
1/3 ч.чаша червен лук, нарязан на кубчета
1 чушка, нарязана на кубчета
¾ ч.чаша queso fresco* , нарязано на кубчета
1 ч.чаша киноа
2 ч. чаши вода
½ ч.л. сол
Салата:
1малка краставица, нарязана на кубчета
2 домата, нарязани на кубчета
1/3 ч.чаша червен лук, нарязан на кубчета
1 чушка, нарязана на кубчета
¾ ч.чаша queso fresco* , нарязано на кубчета
1/3 ч.чаша пресен магданоз, нарязан
1-2 бр. лайм (сок), или на вкус /1 ч.л./
¼ ч.чаша зехтин
сол на вкус
Гарниране:
2-3бр. авокадо, почистени
¼ ч.чаша зехтин
сол на вкус
Гарниране:
2-3бр. авокадо, почистени
маслини Каламата
магданоз
пипер меланж
магданоз
пипер меланж
Начин на приготвяне:
За киноа:
Препоръчително е, преди каквото и да е употреба киноата да се измие добре под течаща вода. Чела съм, че в търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да се измие още веднъж. За да се пази от тревопасните, тя съдържа т.нар. сапонини - горчиви субстанции, които, ако не се отмият, могат да направят ястието горчиво. След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2. По препоръка на Саша Мартин, вече измита и подушена се затопля в сух тиган на средна температура около 5 минути, докато се усети ароматът й. Добавя се водата и половин чаена лъжичка сол, оставя се да заври, след това се покрива и намалява температурата, за да къкри. Вари се около 15 минути, или докато зърната киноа станат полупрозрачни и меки, маха се от котлона и оставя да се охлади до стайна температура.
За салатата:
Докато се охлажда киноата се подготвят зеленчуците, след което всичко се обединява в средно голяма купа. Посолява се, омаслява със зехтина и подкиселява със сок от лайм на вкус /1 ч.л. или повече/.
Гарнира се с още маслини, магданоз, авокадо.
Препоръчително е, преди каквото и да е употреба киноата да се измие добре под течаща вода. Чела съм, че в търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да се измие още веднъж. За да се пази от тревопасните, тя съдържа т.нар. сапонини - горчиви субстанции, които, ако не се отмият, могат да направят ястието горчиво. След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2. По препоръка на Саша Мартин, вече измита и подушена се затопля в сух тиган на средна температура около 5 минути, докато се усети ароматът й. Добавя се водата и половин чаена лъжичка сол, оставя се да заври, след това се покрива и намалява температурата, за да къкри. Вари се около 15 минути, или докато зърната киноа станат полупрозрачни и меки, маха се от котлона и оставя да се охлади до стайна температура.
За салатата:
Докато се охлажда киноата се подготвят зеленчуците, след което всичко се обединява в средно голяма купа. Посолява се, омаслява със зехтина и подкиселява със сок от лайм на вкус /1 ч.л. или повече/.
Гарнира се с още маслини, магданоз, авокадо.
аз исках да придам нотка на индивидуалност и избрах нещо като слоеве,
овкусеното и поръсено с пипер меланж авокадо е част от цялата композиция,
а звездната декорация е препратка към името... Няма да пропусна и легендата:
Дианка, благодаря за представянето на книгата.
ОтговорИзтриванеЗа мен беше непозната.
Чудесен избор на рецепта и перфектно представяне
типично в твой стил!
Прегръдки с пожелание за хубаво лято!
Благодаря много Дани,
ОтговорИзтриванекнигата е страхотна - препоръчвам я!
А изобилието от рецепти в нея и в сайта -
много интересни, провокиращи, повечето лесни за изпълнение, апетитни и обещаващо вкусни.
Прегръдка за теб, хубаво и усмихнато лято, Диана
Много оригинално поднесена и презентирана салата, Дианка! :)
ОтговорИзтриванеТакъв коктейл от вкусове и аромати би се харесал на всеки.
Поздрави!
Диди, чудесно вдъхновени и разбира се избор на рецепта! Грабва с простотата си, но в същото време е богато на вкус и определено предпочитано ястие за горещите вечери. Презентацията както винаги е на професионално ниво! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотно. Много благодаря за споделянето на тази информация! :)
ОтговорИзтриванеЕто това е вдъхновение, личи си от всяка твоя дума, от прекрасните ти снимки и презентация. Невероятна си, Дианка! Прекрасно лято!
ОтговорИзтриванеКрасива салатка:)
ОтговорИзтриванеСтрахотна салатка! Свежа, здравословна, вкусна! Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриване