понеделник, 26 септември 2016 г.

Панирано с пармезан козе сирене в босилково олио и смокини



Семпло, елегантно, лесно и много вкусно - натъкнах се на това предложение parmesan crusted goat cheese with basil oil преди време и първо ме очарова цветовото решение в ярко зелено и нежно бяло. Харесах идеята за оформлението също, но определящо се оказа балансираното съчетание на фино козе сирене с уханен пресен босилек и ароматен зехтин. В допълнение – въздушна панировка в пресни хлебни трохи с пармезан, лека чеснова нотка и пикантни акценти от меланжиран пипер. Прясно изпеченият хляб с хрупкава коричка е перфектната подложка. Есента е сезона на смокините, те перфектно могат да допълнят всяко едно ястие, както с месо, така и салати, сладкиши и сирена, така че няколко зрели смокини завършват вкуса и цялата композиция. Споменах, че е лесно и бързо за изпълнение, възможни интерпретации, замяна със сирене тип "фета" или друго, както и евентуално изпържване на топката от сирене.


Панирано с пармезан козе сирене в босилково олио и смокини


Продукти за 2-4 порции:
2-3 с.л. фино настърган пармезан
¼ ч. чаша прясна галета от сух хляб
120 гр. полу-твърдо козе сирене*
1 скилидка чесън
¼ ч.л. сол или на вкус
½ ч.л. черен пипер меланж едро счукан

* замених с микс от ¼ меко сирене с бяла плесен и обикновено по-твърдо

За босилково олио:
     ¼ чаша пресен босилек
     1 скилидка чесън
     ¼ чаша студено пресован зехтин

В кухненски процесор се поставят настърган пармезан с прясна галета от сух хляб, подправя се с черен пипер на вкус и пулсира няколко пъти до хомогенизиране. Получената панировка се прехвърля в плитка чиния.
В купа се смесват сирената от меко сирене с бяла плесен и обикновеното по- твърдо, прибавят се едро натрошения меланж пипер, фино стрита малка скилидка чесън, сол ако е необходимо; след което разбърква до еднородна смес. С леко навлажнени ръце се оформя топка, която се овалва в панировката. Прехвърля се в чиния , порив ас фреш фолио и поставя в хладилник за около час.

Босилково олио
В малка тенджера се налива вода и оставя да заври. Добавят се листата босилек, които се бланшират в продължение на 30 секунди. Изваждат се от врящата вода и поставят в купа със студена/ледена вода, след което се подсушават с кухненска хартиена кърпа. В кухненски процесор се поставят листата босилек и скилидка чесън , пулсират се докато са фино смлени. Следва бавно добавяне на зехтина, като процесорът продължава да  работи, а олиото се оцвети в светло зелен оттенък, може да се добави още зехтин, ако е необходимо. Полученото ароматно олио може да се прецеди.
Подреждането е непосредствено преди сервиране -  босилковото олио се налива в дълбока чиния и в центъра се поставя козето сирене.


Гарнира се с тънко нарязан пресен хляб свежи смокини за допълнение.


На филийка:

 
Отблизо:


Опитайте...

6 коментара:

  1. Елегантно, стилно, красиво! Толкова съвършено изглежда, Дианка, че е трудно да го хапнеш, за да не го развалиш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    чудесно и много красиво предястие, а босилекът и смокините чудесно го допълват.Непременно ще го пробвам, лесно е, но при теб е наистина разкошно поднесено както винаги.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви от сърце, мили дами:
    Траяна,
    Елена,
    много ме радва вашият интерес и ще ми е драго да го опитате...
    Сърдечни поздрави за вас, усмихнати и вдъхновен есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно копирам коментара на Траянчето! От мен ще добавя Благодаря за насладата, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно, страхотно изкушение, Диди! Поздравления за идеята да съчетаеш сирената и ароматното олио със сочните смокини :)
    Поздрави и топла есен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Нали знаеш, че това е моят вкус? Невероятно елегантно е Диди! И с тази смокиня .. направила си отново изкуство! Страхотно!

    ОтговорИзтриване