петък, 9 септември 2016 г.

Сирене „бри” в шоколадова глазура с бадеми и боровинки



Допълнение към серията за експериментатори - сирене за десерт… приемливо за някои, за други – не, парче сирене с плод и черен шоколад като чудесен финал на вечерята. Бързо и лесно за приготвяне, с взаимно допълващи се вкусове, различна визия и композиция според личното въображение и вдъхновение. Най-често за десертни сирена се препоръчват по-меки с кремообразна и фина текстура, а сред фаворитите попадат и така наречените „кралски сирена” "камамбер" и "бри", сервирани при стайна температура. И още нещо - в последено време се лансира интересно твърдение, че този вид сирена са особено полезни и не се отразяват върху елегантната фигура на французойките, но препоръчително като самостоятелни ястия, които чудесно си пасват с плодове и червено вино.
При огромното разнообразие от подобни видове сирена, възможности за технологична обработка и съчетания в изобилие от предложения и рецепти, ме изкуши това: Десерт от меко сирене "бри" със шоколадова глазура и плодове Chocolate Glazed Brie. Открих и вариант, при който ароматът се подсилва с чеснов нюанс. Аз избрах за компания свежи боровинки и топинг, солени бадеми и хрупкави бисквитки "амарети" за гарниране, които допълват, обогатяват и балансират вкуса. Логично сиренето "бри" може да се замени с "камамбер", плодовете и ядките – също да се комбинират на вкус, като и да се оформи по различен начин, бонбони напр. Ето моето изпълнение:


Сирене „бри” в шоколадова глазура с бадеми и боровинки
  /по идея от Chocolate Glazed Brie/


Продукти за 4 порции:
50 гр. черен шоколад
125 гр. студено сирене "бри" или "камамбер" /мини кутия,
1 ч.л. кокосово масло или растителна мазнина
¼ ч.чаша шоколадови капки
150 гр. свежи боровинки /1 ½ ч.чаша/
50 гр. бадеми, леко солени
дузина бадемови бисквитки тип „амарети”
сос от боровинки или ¼ ч.чаша сладко от боровинки
листа мента за декориране

За глазурата:
Разтопява се шоколада в купа на водна баня или в микровълнова фурна, след което се добавя мазнината като се разбърква хомогенност и гладкост.Леко се охлажда и излива върху повърхността сиренето и част отстрани, изчаква се да стабилизира в хладилник, поръсва се с шоколадови капки и оставя още малко за окончателно стягане.
Сос боровинки:
За направата на соса се отделят половин чаена чаша боровинки /50 гр./ и смесват с ½ ч.чаша захар, 1 ч.л. нишесте и 2 с.л. вода; поставят в съд на слаб огън. Варят се до разтопяване на захарта, разпукване на зрънцата и леко сгъстяване. Отстранява се от котлона и претрива през цедка. Може да се консумира топъл или студен.


Преди сервиране сиренето се изважда да отпусне, разрязва се и поднася полят с боровинков сос и свежи боровинки. 


Още разтопен шоколад, сос и свежи боровинки с мента, солени бадеми и хрупкави "амарети " допълват, обогатяват и балансират вкуса. 


Парченце:


Опитайте...

11 коментара:

  1. Каква прелест, какво чудо! Съвършено е, както винаги!
    Бри не обичам, но пък очите ми останаха на екрана след гледката на снимките!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова красиво е поднесено, Дианка!
    Невероятен естет си!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда невероятно, Дианка! Даже не за десерт, направо за основно ще ми е:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна картина!!!
    Вълшебница си, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  5. О, ти ме разби направо! Това е повече от великолепно, Диди! Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви от сърце, мили дами,
    драго ми е, че тази идея ви допада -
    комбинацията и вкусовете се допълват, а вариантите могат да бъдат различни.
    Габи,
    Дани,
    Траяна,
    Хриси,
    Йоли,
    Много ме зарадвахте, поздрави за вас и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка...много красиво поднесено!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, коментарът ми би трябвало да бъде само с удивителни! Просто каквото и да кажа, няма да е достатъчно. Прекрасна си, ти и нещата, които твориш!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка,
    много интересно съчетание от вкусове - нетрадиционно и естетично поднесено.Много, много красиво !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Изобщо не мога да го оставя за десерт това съвършенство! Бих си го изяла с удоволствие с аперитива :) Страхотно е, Диди, приготвено и поднесено от теб с толкова финес и любов!
    Благодаря ти, че споделяш с нас, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  11. Una vera meraviglia , un dolce favoloso, fantastica composizione . Complimenti . Un abbraccio, Daniela.

    ОтговорИзтриване