При нас тиквените истории тази година започнаха отдавна, но едва
сега успявам да предложа тази идея - Печена мускатна тиква с камамбер, орехи и мед.
Поотделно комбинациите на камамбер с мед и орехи, и на тиква с мед и орехи са
почти класика, в случая са съчетани в едно. Като основа
взаимствах Roasted Butternut Squash with Camembert, но замених доматите и подчертано соленият вариант на ястието. Избрах лек нюанс на сладост, по-наситен вкус
и аромат от малки питки камамбер и нотка на пикантност със стръкче розмарин. За
финал струйка мед и хрупкаво запечени пресни орехови ядки. Сиренето може да се
обогати с микс тип фондю, а и тиквата да се употреби цяла, както страхотната
рецепта на Катето.
Използвах малки мускатни тикви, наричани още "цигулки" (Cucurbita moschata) за индивидуално сервиране - сладка и ароматна, с хомогенна и плътна
месеста част, тя е една от най-сладките измежду различните видове тикви —
средно 100 гр. сурова тиква съдържа по грам глюкоза и грам фруктоза. Тъмно
оранжевият цвят на тиквата се дължи на високото съдържание на бета каротин, и е
сред десетте най-богати на провитамини плодове и зеленчуци, рекордьор сред
тиквите. Месестата част е плътна и еднородна, бедна на целулоза, структурата й
е изключително фина, което предполага и
по-кратко време за термична обработка и
приготвяне.
Сервират се топли, гарнирани със солени бисквити, още мед,
резен ябълка, а за любителите на изразен по-сладък привкус добавих кубчета рачел от
тиква.
Печена мускатна тиква
с камамбер, орехи и мед
Продукти за 4 порции:
2 малки мускатни тикви
2 кръгли малки пити сирене тип "камамбер" от 125 гр.
1 с.л. кокосово олио
4 стръка пресен розмарин
шепа орехи
2 с.л. мед
* скилидка чесън по-желание
За гарниране – солени бисквити, ябълки, още ядки и мед
Загрява се фурната до 200 ° C градуса. Тава за печене се
покрива с алуминиево фолио. Сиренето се разрязва напречно за получаване на два
диска.
Тиквата се разполовява надлъжно, почиства, прорязва и леко
омазнява. По желание се добавя наситнена скилидка чесън и се пече до омекване и
полуготовност, според големината – около 30 минути.
Изважда се от фурната, в дълбоката полусферична част се поставя парче сирене,
плътната част се потърсва с мед и отгоре се подреждат орехите. Връща се във
фурната и пече около 10-на минути, докато сиренето се разтопи и орехите
запекат.
Сервира се топла, гарнирана със солени бисквити, още мед, резен ябълка и за любителите на по-сладък привкус – рачел от тиква.
Зая мен сиренето и червеното вино! Тиквата я подарявам щедро. Как се е разтекло това сирене ... ох.
ОтговорИзтриванеЕхааа! Ама какво изобилие от есен и сирене на масата, Дианка! Всичко ми харесва и ако ми беше малко по-близо, бих дошла утре сутрин... не за кафето :) за обяда съсс сирена и тиква :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав неделен ден!
Когато сподели, че имаш идея, нямах търпение, да я покажеш, Дианка. Знаех си, че ще е поредният ти шедьовър и е точно така. Изключително красиви ястия презентираш, поднасянето, приготвянето, всичко е направено с толкова вкус и усет за красота. Личи си, че е вложено желание и талант. Благодаря за поредното удоволствие!
ОтговорИзтриванеИзглежда топло и вкусно предложение, поднесено с много усет и финес, Дианка! Не се и съмнявам колко е вкусно!
ОтговорИзтриванеМного интересно и несъмнено вкусно есенно предложение Дианка.Имаме много тикви цигулки в градината, много ги обичаме и ще опитаме твоето предложение.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Диди, не съм те забравила, да знаеш...а и как да успея, като всяка твоя рецепта ме преследва като "сладък кошмар", докато не го опитам! :) Поредната есенна картина и поредното вдъхновение за мен ни представяш! Чудесно е всичко - до последния детайл! Браво! Поздрави най-сърдечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мили дами, драго ми е,
ОтговорИзтриванече тази идея за сезонна рецепта с тиква ви допада.
Чудесният вкус на печената с тиква несравним,
сега я харесахме и в по-различен вариант.
Сърдечни поздрави за вас, хубави и усмихнати есенни дни, Диана