събота, 5 ноември 2016 г.

Гуакамоле в печени гъби с поръска от горгонзола и орехи



Търсех нов и по-различен вариант за пълнени гъби, имах  хубаво авокадо, а се знае, че синьото сирене е на почит у нас… Blue cheese guacamolestuffed mushrooms - три обичани съставки  в нова комбинация с няколко вкусови нива. Определено ме заинтригува, леко модифицирах рецептата, добавих печени ядки за хрупкав елемент и се получи това:  Печени пълнени гъби с гуакамоле и поръска от горгонзола и орехи.
Избрах за основа горска кафява печурка - с отлични вкусови качества и слаб ненатрапчив гъбен аромат, чудесно партниращ с деликатния вкус на гуакамолето. Мариновани и след това изпечени, тези гъби са семпли, но вкусни и чудесно допълнение или самостоятелно вегетарианско основно ястие.
Следващата съставка е свежо гуакамоле /Guacamole/ - мексиканската разядка с популярното описание за здравословно, вкусно и диетично предястие. Чудесно като салата,  в този случай е класически приготвено и овкусено, но обогатено с поръска от ароматно синьо сирене – горгонзола  или друго и запечени орехови ядки. Традиционно гуакамоле се поднася с царевичен чипс (tortilla chips), но може да се консумира с всякакъв друг вид чипс или с хляб, аз изпекох  пръчици от бутер тесто с фин слой горчица и поръсени с настъргана гауда, така наречените Gruyère and Mustard Sticks /технологията за приготвянето им е ясна и не счетох за необходимо да пиша конкретна рецепта/.


Печени пълнени гъби с гуакамоле и поръска от горгонзола и орехи


Продукти за 2 порции:
За гъбите:
 4- 6 гъби, среден размер
    2 с. л. соев сос
    1 с. л. балсамов оцет
    ½ ч. л. чесън, стрит
   1 щ. млян джинджифил или  ¼ к. л. настърган корен
   1-2 с. л.зехтин
   За гуакамоле:
    1 авокадо, едро, почистено и намачкано
    ¼  ч.чаша домати, нарязани на кубчета
    ¼  ч. чаша червен/зелен лук, нарязан на ситно
    ¼ ч.чаша пресен магданоз, нарязан
    ½  малка люта чушка, по желание, наситнена
    ½ -1 с.л. сок от лайм
    сол, черен пипер, чесън и кимион на вкус
За поръска:
    50 гр. горгонзола или друго синьо сирене, едро натрошено
    ¼ ч.чаша орехови ядки, запечени

 1 ч.чаша =240 мл.
    Фурната се загрява  до 200 градуса С.
    Гъбите се почистват от пънчетата, измиват и добре подсушават. Поставят се в малка тавичка. Изброените съставки се смесват и разпределят във всяка гъба,  а една част се налива в тавичката. Оставят се да се мариноват около 15-минути. Поставят се във фурната да се пекат в продължение на 10-15 минути, според големината и желаната мекота на гъбите, като периодично се поливат с част от сока. Изваждат се, обръщат, поливат отново и запичат до окончателната им готовност.
Преди напълване леко се охлаждат и изцежда отделения сок по време на печенето.
Докато гъби се пекат, авокадото се  намачква в средно голяма купа до желаната едрина. Добавят се нарязаните домати /без водната част/, лука, магданоза и чушката /без семките/. Овкусява се с лимонов сок, кимион, сол и черен пипер и разбърква добре. Част от сиренето може да се постави в получената смес, а другата да се остави за поръска.
Когато гъбите са готови, се пълнят с гуакамоле, отгоре едро натрошено синьо сирене и запечени орехови ядки. Остатъкът от гуакамоле се поднася в допълнителна съдинка. 


За гарниране избрах запечени с горчица и гауда пръчици от бутер тесто и листа свежа салата.


 В по-близък план:


Опитайте...





6 коментара:

  1. Изглежгат много, много вкусни и са поднесени страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Този по-близък план много ми харесва, Диди :)
    Чудесно предложение! Плънката ще се хареса на моите хора, които много харесват и пъленни гъи.
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах че са изкусителни тези гъбки, и пълни с любими нещица!
    Изящно поднесено и снимано, Диани, както винаги!
    Поздрав
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитна комбинация и красива гледка, Дианка!
    Както винаги ме оставаш с да си тръгна от твоя блог с голям апетит в стомаха и огромно възхищение в сърцето! Прегръдки най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ви благодаря, мили дами,
    радвам се, че тази идея ви допада - позволява разнообразие и допълнения...
    Сърдечни поздрави за вас и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. И тук се нареждам на опашката, да опитам, да се насладя, и да похваля:))

    ОтговорИзтриване