Търсех нов и по-различен вариант за пълнени гъби, имах
хубаво авокадо, а се знае, че синьото сирене е на почит у нас… Blue cheese guacamolestuffed mushrooms - три обичани съставки
в нова комбинация с няколко вкусови нива. Определено ме заинтригува, леко модифицирах
рецептата, добавих печени ядки за хрупкав елемент и се получи това: Печени пълнени гъби с гуакамоле и поръска от
горгонзола и орехи.
Избрах за основа горска кафява печурка - с отлични вкусови
качества и слаб ненатрапчив гъбен аромат, чудесно партниращ с деликатния вкус
на гуакамолето. Мариновани и след това изпечени, тези гъби са семпли, но вкусни
и чудесно допълнение или самостоятелно вегетарианско основно ястие.
Следващата съставка е свежо гуакамоле /Guacamole/ - мексиканската разядка с популярното описание за здравословно, вкусно и диетично предястие. Чудесно като салата, в този случай е класически приготвено и овкусено, но обогатено с поръска от ароматно синьо сирене – горгонзола или друго и запечени орехови ядки. Традиционно гуакамоле се поднася с царевичен чипс (tortilla chips), но може да се консумира с всякакъв друг вид чипс или с хляб, аз изпекох пръчици от бутер тесто с фин слой горчица и поръсени с настъргана гауда, така наречените Gruyère and Mustard Sticks /технологията за приготвянето им е ясна и не счетох за необходимо да пиша конкретна рецепта/.
Следващата съставка е свежо гуакамоле /Guacamole/ - мексиканската разядка с популярното описание за здравословно, вкусно и диетично предястие. Чудесно като салата, в този случай е класически приготвено и овкусено, но обогатено с поръска от ароматно синьо сирене – горгонзола или друго и запечени орехови ядки. Традиционно гуакамоле се поднася с царевичен чипс (tortilla chips), но може да се консумира с всякакъв друг вид чипс или с хляб, аз изпекох пръчици от бутер тесто с фин слой горчица и поръсени с настъргана гауда, така наречените Gruyère and Mustard Sticks /технологията за приготвянето им е ясна и не счетох за необходимо да пиша конкретна рецепта/.
Печени пълнени гъби с гуакамоле и поръска от горгонзола и орехи
/по идея от Blue cheese guacamolestuffed mushrooms/
Продукти за 2 порции:
За гъбите:
4- 6 гъби, среден размер
2 с. л. соев сос
1 с. л. балсамов оцет
½ ч. л. чесън, стрит
1 щ. млян джинджифил или ¼ к. л. настърган корен
1-2 с. л.зехтин
За гуакамоле:
2 с. л. соев сос
1 с. л. балсамов оцет
½ ч. л. чесън, стрит
1 щ. млян джинджифил или ¼ к. л. настърган корен
1-2 с. л.зехтин
За гуакамоле:
1 авокадо, едро, почистено и намачкано
¼ ч.чаша домати, нарязани на кубчета
¼ ч. чаша червен/зелен лук, нарязан на ситно
¼ ч.чаша пресен магданоз, нарязан
½ малка люта чушка, по желание, наситнена
¼ ч.чаша домати, нарязани на кубчета
¼ ч. чаша червен/зелен лук, нарязан на ситно
¼ ч.чаша пресен магданоз, нарязан
½ малка люта чушка, по желание, наситнена
½ -1 с.л. сок от лайм
сол, черен пипер, чесън и кимион на вкус
сол, черен пипер, чесън и кимион на вкус
За поръска:
50 гр. горгонзола
или друго синьо сирене, едро натрошено
¼ ч.чаша орехови ядки, запечени
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява до 200 градуса С.
Гъбите се почистват от пънчетата, измиват и добре подсушават. Поставят се в малка тавичка. Изброените съставки се смесват и разпределят във всяка гъба, а една част се налива в тавичката. Оставят се да се мариноват около 15-минути. Поставят се във фурната да се пекат в продължение на 10-15 минути, според големината и желаната мекота на гъбите, като периодично се поливат с част от сока. Изваждат се, обръщат, поливат отново и запичат до окончателната им готовност.
Фурната се загрява до 200 градуса С.
Гъбите се почистват от пънчетата, измиват и добре подсушават. Поставят се в малка тавичка. Изброените съставки се смесват и разпределят във всяка гъба, а една част се налива в тавичката. Оставят се да се мариноват около 15-минути. Поставят се във фурната да се пекат в продължение на 10-15 минути, според големината и желаната мекота на гъбите, като периодично се поливат с част от сока. Изваждат се, обръщат, поливат отново и запичат до окончателната им готовност.
Преди напълване леко се охлаждат и изцежда отделения сок по
време на печенето.
Докато гъби се пекат, авокадото се намачква в средно голяма купа до желаната
едрина. Добавят се нарязаните домати /без водната част/, лука, магданоза и чушката
/без семките/. Овкусява се с лимонов сок, кимион, сол и черен пипер и разбърква
добре. Част от сиренето може да се постави в получената смес, а другата да се
остави за поръска.
Когато гъбите са готови, се пълнят с гуакамоле, отгоре едро натрошено синьо сирене и запечени орехови ядки. Остатъкът от гуакамоле се поднася в допълнителна съдинка.
Когато гъбите са готови, се пълнят с гуакамоле, отгоре едро натрошено синьо сирене и запечени орехови ядки. Остатъкът от гуакамоле се поднася в допълнителна съдинка.
За гарниране избрах запечени с горчица и гауда пръчици от бутер тесто
и листа свежа салата.
Изглежгат много, много вкусни и са поднесени страхотно!
ОтговорИзтриванеТози по-близък план много ми харесва, Диди :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение! Плънката ще се хареса на моите хора, които много харесват и пъленни гъи.
Поздрави и хубав неделен ден!
Ах че са изкусителни тези гъбки, и пълни с любими нещица!
ОтговорИзтриванеИзящно поднесено и снимано, Диани, както винаги!
Поздрав
Мария
Много апетитна комбинация и красива гледка, Дианка!
ОтговорИзтриванеКакто винаги ме оставаш с да си тръгна от твоя блог с голям апетит в стомаха и огромно възхищение в сърцето! Прегръдки най-сърдечни!
Много ви благодаря, мили дами,
ОтговорИзтриванерадвам се, че тази идея ви допада - позволява разнообразие и допълнения...
Сърдечни поздрави за вас и хубава нова седмица, Диана
И тук се нареждам на опашката, да опитам, да се насладя, и да похваля:))
ОтговорИзтриване