четвъртък, 1 декември 2016 г.

Постни джинджифилови бисквити с канела и кардамон



Първият ден на декември стартира със мразовита сутрин, облаци и обилен ноемврийски сняг - чудесно време за семеен уют и ухания на зимни печива в кухнята. Все още рано за коледни меденки, но едни постни медени бисквити с джинджифил, канела и кардамом(н) са изцяло в унисон с типично зимната атмосфера. Присъствието на мед, канела, джинжифил и кардамон - така наречените сгряващи подправки, помагат на тялото да придобие повече сила и да функционира ефективно при ниски температури. Някога подправките били по-скъпи от златото, използвали се пестеливо, а канелата, кардамонът и ванилията са били едни от най-ценните. Индийската подправка кардамон е известна като термогенна билка (увеличава отделянето на топлина), която засилва метаболизма и помага за изгарянето на мазнините тялото. А само половин чаена лъжичка канела преди ядене (в чай/кафе, но никога „на сухо”) е достатъчна, за да успокои натрапващо се желание за „нещо сладко” през целия ден. Направени проучвания потвърждават без съмнение, че коренът от джинджифил стимулира метаболизма, лекува и балансира процесите в организма. Популярната комбинация от  кардамон, канела, джинджифил, анасон, черен пипер и карамфил в състава на ‘’масала’’ чай,  хималайски чай,/ познат под много имена/, стигнал до нас от далечна Индия се свързва именно с наличието на тези стоплящи подправки и запомнящ се аромат, който напомня за коледен уют. Сега иде реч обаче за постни меки бисквити - семпли, но с нежен вкус на мед, какао и кокосово масло, с осезаеми ухания на канела, джинджифил, кардамом - ето ги:


Постни джинджифилови бисквити с канела и кардамон
/по идея от  vegan-gluten-free-ginger-cookies/


Тесто за около 36 бисквити:
    2 ч. чаши бяло или пълнозърнесто брашно
    ¾-1 ч. чаша захар
    1 ч. л. бакпулвер
    1 ч. л. сода за хляб
    ¼ ч. л. фина морска сол
    1 ч. л. джинджифил *
    1 ч.л. кардамон*
    1 ч. л. канела на прах
    ½ ч.чаша кокосово масло, затоплено до втечняване
    ¼ ч. чаша мед**
    3-4 с. л. растително мляко или кафе еспресо
    1 с.л. какао    

Поръска:
¼  ч.чаша захар едра кристална
½ ч.л. канела
1-2 щ. черен пипер, по желание

 * за моя вкус аромати в тези количества са малко силни, затова може да се използва готов микс с коледни подправки и аромати напр.Belbake; или на вкус
 ** в оригиналната рецепта се препоръчва тъмна меласа (за готвене)
1 ч.чаша =240 мл.
    
В голяма купа се смесват заедно брашното, захарта, бакпулвера, содата, сол, джинджифил, кардамон, канела и какао. Разбърква се заедно с маслото, меласа/мед, мляко/кафе, и омесват на тесто само докато се обединят. Покрива се и съхранява в хладилник за около 30 минути.
Загрява се фурната до 175 °, а голяма тава,  се облицована с хартия за печене.
Малка купичка се напълва със захарта, канела и черен пипер. От тестото се късат и топки с големина на едър орех. Овалват се в захарта и поставят върху подготвения лист за печене, на разстоянието между тях. Изравняват се леко с длан или с дъното на чашата. Пекат се в предварително загрята фурна за 11 до 14 минути. Оставят се за охлаждане - около 2 минути, след това се прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване. Още топли може да се поръсят допълнително с канелена захар.


Отблизо:


Харесахме това сладко съчетание на топли цветове и аромати в компанията на уханен билков чай:

Опитайте...

4 коментара:

  1. Представям си как ухаят :)
    Чак тук ми замириса. Прекрасни са, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен декември ти желая, Дианка! Много добър избор за посрещане на празничният месец, чудесни сладки и уютни снимки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно сладко и ароматно начало на моя месец, Диди!
    Ще си дръпна едничка :)
    А на теб пожелавам хубав да е декември и много приятна предпразнична подготовка!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, Илианка, Кате, Пепи,
    драго ми е, че тази идея ви допада -
    ще се радвам да ги опитате и вие /макар и постни/.
    Сърдечни поздрави за вас, Диана

    ОтговорИзтриване