Тази рецепта трябваше да бъде за финал на старата година, но се очерта като първа за 2017 година. Предложението е с шоколад,
с типични зимни вкусове, аромати и с празничен яйчен пунш … Бонбони тип трюфели
с яйчен пунш и бял шоколад.
Като основа за трюфелите е яйченият пунш, или егног
(англ.eggnog; буквално яйца в малка чаша) - млечно-яйчената напитка /с или без алкохол/, свързвана с коледните и
новогодишните празници в Америка и с интересна история. Избрах вариант с термично обработени жълтъци и добавка
на бял шоколад. Рецептата, white choc eggnog truffles, която харесах за базова, използва за уплътняване и допълнителен вкус маслени бисквити. Добавих за празничен нюанс не само яйчен пунш, но и фини ухания на канела, индийско орехче и
анасон, ром, портокал и ванилия.
Бързи и лесни за приготвяне и в компанията на
чаша яйчен пунш подсладихме началото на новата година …
Трюфели с яйчен пунш и бял шоколад
Продукти за 2 дузини бонбони
100 гр. бял шоколад, нарязан
¼ ч. чаша течна сметана
1 ¼ -1 ½ ч. чаша маслени бисквити, смлени*
¼ ч.чаша яйчен пунш с шоколад
1 с.л. сухо мляко
¼ ч. чаша течна сметана
1 ¼ -1 ½ ч. чаша маслени бисквити, смлени*
¼ ч.чаша яйчен пунш с шоколад
1 с.л. сухо мляко
¼ к. л. смляно
индийско орехче
¼ ч.л. канела
¼ ч.л. канела
1 ч.чаша =240 мл.
Още:
150 гр. бял шоколад и 1 ч.л. кокосово масло/олио за тункване
портокалова кора и
звездовиден анасон, по желание
* количеството бисквити зависи от желаната крайна плътност и
твърдост на трюфелите
Течната сметана се загрява до кипване и към нея се прибавя
нарязаният бял шоколад и яйчен пунш, след което се отстранява от огъня. След
леко изстиване се добавят 1 ¼ -1 ½ ч.
чаша смлени маслени бисквити, размесени с сухото мляко и ароматите. Разбърква
се до хомогенизиране и поставя в хладилник за овкусяване и уплътняване. От
сместа се оформят топчета с големина на орех и връщат отново във фризер към
хладилника за допълнително стягане.
Разтопява се белият шоколад в МВ или на водна баня с кокосовото
масло/олио и в него се тункват оформените бонбони. Трюфелите позволяват да се
направят до една седмица предварително и да се съхраняват
в затворена кутия в хладилник.
Идеята за поднасяне в комбинация с яйчен пунш е продължение на вкусовата и ароматна линия - бял шоколад в млечно-яйчна основа с аромати на канела, ром и портокал, смляно индийско орехче и звездовиден анасон.
Яйчен пунш с бял шоколад
Продукти за 3 чаши:
1 ч.чаша прясно мляко
1/3 ч.чаша захар
3 жълтък, пресни!
1/3 ч.чаша захар
3 жълтък, пресни!
½ ч.чаша сметана
1-2 с.л. ром
1-2 с.л. ром
1 ч.л. ванилия
½ капсула ром есенция
50 гр. бял шоколад
канела и индийско охрехче, по желание
1 ч.чаша =240 мл.
Млякото със захарта и ванилията се смесват в малка тенджера
и се загряват, докато захарта се разтопи.
Жълтъците се разбиват с миксер, докато побелеят и към тях на много тънка
струя, с непрекъснато разбъркване се добавя горещото мляко /да не се пресече/. Получената млечно-яйчна смес се връща отново на котлона и на слаб огън /без кипене!/ продължава готвенето докато леко се сгъсти. Следва нарязаният бял
шоколад и се отстранява от котлона, а разбъркването продължава до разтопяване
на шоколада и поемане му. Последни са
течната сметана, ароматите и алкохола.
По желание отгоре се поръсва с канела и настъргва индийско орехче, може
да се сервира топъл или студен, като се съхранява за няколко дни в хладилник.
Нежно и красиво начало на Новата Година, Дианка!
ОтговорИзтриванеНека е така нежна и красива и годината за теб, нека е здрава и благодатна!
Записвам си и двете рецепти!
Честита Нова година, Дианка! Желая здраве, късмет, любов и щастие на теб и любимите ти същества!
ОтговорИзтриванеПочерпих се от разкошните трюфели :)
Честита 2017! Нека ти донесе здраве и благополучие! Трюфелите са страхотни!
ОтговорИзтриванеМного красива презентация!
Поздрави!
Честита Новата 2017 година Дианка ! Мирна и благотворна, здрава и честита ! Чудесно начало на годината с тези пракрасни бонбони.Великолепен избор и пракрасно изпълнение.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Честита да е 2017-та година, Дианка! Нека тя донесе здраве и щастие, мир и благоденствие!
ОтговорИзтриванеМного елегантен десерт, искрено се възхищавам и вдъхновявам от всички твои прекрасни предложения.
Поздрави!
Благодаря ви от сърце ... много мили думи и чудесни пожелания!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова 2017 година и нека бъде за вас здрава и мирна,
вдъхновена и успешна, с много радост, хубави моменти и лично удовлетворение.