четвъртък, 19 януари 2017 г.

Кубчета полента с горгонзола гратин



Мекият вкус на полентата е много гъвкав и успешно се съчетава със силни сирена. Комбинацията им е доста популярна във вид на коктейлни закуски, хапки и с много вариации. Сиренето горгонзола /gorgonzola/ също добре партнира с полента като създава леко ястие със специфичен вкус и фини нотки на сиренето, което когато е неузряло е по-меко и маслено, а с времето вкусовите му и ароматни качества се засилват. Като основен замисъл, днешното предложение за запечена полента със заливка от горгонзола е в типично италиански стил, но и променено с визия, и резултат от опитите ми да намирам по-различни начини за приготвяне и поднасяне на харесваната от нас полента. В оригиналната рецепта Palenta kockice sa gorgonzolom в топинга се смесват горгонзола с краве сирене, което замених с класическа "рикота" и с не само италиански сирена от типа на "бри" и "ементал". Това предястие отнема известно време, но напълно си заслужава, за да има вид на добре оформени кубчета, макар че и топло кремообразно е също така вкусно. За един по-добър баланс може да се гарнира с няколко листа свежа салата и нотка на сладко-кисел вкус от резени чери домати.


Кубчета полента с горгонзола гратин
/по идея от Palenta kockice sa gorgonzolom/


Продукти за тава с размери 20x30cm. около 45 парчета
200 гр. инстантна полента /царевичен грис/
800 мл. зеленчуков бульон или вода
1 ч. л. сол
/може да се приготви и по друга рецепта за твърда полента/
Заливка:
2-3 с.л. от сварената полента
300 гр. краве сирене/ замених с микс от сирена тип "бри", "ементал" и "рикота"/
100гр. горгонзола  долче /Gorgonzola/ или друго синьо сирене
1 яйце, голямо

За декорация:
фино крем сирене, магданоз, листа свежа салата и резени чери домати

Зеленчуков бульон или вода с една чаена лъжичка сол се поставят да заврят, след което се понижава температурата на котлона, добавя полентата и с непрекъснато разбъркване, се готви в продължение на няколко минути, до уплътняване и сгъстяване. От сместа се отделят 2-3 супени лъжици, а останалите се разпределят в малка квадратна тава, около 20х30 см. Изравнява и изглажда, докато полента е топла и оставя леко да се охлади.
Подготвя се заливката от сирена, като се смесват заделената част от полената, заедно със сирената /рендосан ементал, ситно нарязано бри и рикота/, добавя се яйцето, и намазва по повърхността на полентата. По-късно може отгоре да се поръси с настърган ементал. Пече се във фурната за около 20 минути при 175°С, до стягане и запичане до златисто. Изважда се от фурната и оставя да се охлади напълно, след което се нарязва на малки кубчета, около 3х3см.
 

Гарнира се с розичка от фино крем сирене и малък стрък магданоз.


Вече споменах, че за един по-добър баланс може да се гарнира с няколко листа свежа салата и нотка на сладко-кисел вкус от резени чери домати. 


Опитайте...

8 коментара:

  1. Еха, Дианка! От всяко нещо можеш да направиш гурме. Превъзходни са тези хапки. Знаеш ли, винаги съм се чудела за полентата и качамака, как по света ги ценят, а в България като че ли ги имат за някаква обикновена храна. Аз съм от ценителите!:) Поздрави и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  2. Безупречно поднасяне!
    Невероятна си, Дианка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Wow! Your polenta cubes looks great, thanks for making them and also reminding me of the treat :)

    Best regards,
    Maja

    ОтговорИзтриване
  4. чудесно предложение, Диди, много ми допада с това сирене! И у нас обичаме полента :) със сигурност ще си го приготвим.
    Поздрави и хубави, снежни почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    Дани,
    Пепи,
    много ви благодаря и се радвам,
    че тази идея за по-различен начин на приготвяне на полента ви допада.
    Явно се харесва на любителите на комбинацията със сирена,
    като благодаря специално и на автора Maja Babić - чудесна рецепта!
    Maja Babić - This is a great recipe, thanks a lot!

    ОтговорИзтриване
  6. Чак да му се прияде на човек като мен, който даже не помирисва полента:) Красота и изящество! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно пердложение!
    На една вълна сме тези дни.
    Аз пък правих качамак, но доста по-калоричен и нефотогеничен от твоето изящно предложение!

    ОтговорИзтриване
  8. Траянче, Весе, много ви благодаря,
    ние обичаме качамак и неговите производни във всякакви варианти.
    Поздрави за вас, спокойни, вдъхновени и топли зимни дни.

    ОтговорИзтриване