Още едно предложение от кухнята на големите – Жан Амбер /Jean Imbert/, любимият chef на звездите/ и неговата лазаня с пушена сьомгова пъстърва и табули от
киноа. 35-годишният Жан Амбер, бивш победител в риалити шоуто Top Chef на
Франция създава своя творческа колекция рецепти "L'INSTANT CRÉATIF" за
Ovive truite. Lasagnes à la truite fumée e идейна и елегантна слоеста
композиция от рибно филе с пълнеж от ароматно овкусена киноа и домати в стил
табули /tabouleh/. Хармонично балансирано предястие с взаимно допълващи се и
обогатяващи вкусове, в което няма нищо излишно /,както той разкрива/ – само
качествен продукт и хармония. Ефектно, лесно
и бързо за приготвяне – може да се оформи като обща порция или малки хапки, тип
канапе, като особеност е използването на цяло пушено филе сьомгова пъстърва. Жан
Амбер дава свобода на личен избор за декориране и украсяване на чинията,
предлагайки още домати и листа свежа салата, за които изцяло се доверих, но си
позволих допълнително да гарнирам с надлъжни резени авокадо, както и да поръся
запечен черен сусам за финал.
Лазаня с пушена сьомга и табули от киноа
Продукти за 2 порции, или повече тип „canape”
100 гр. пушена сьомгова пъстърва, цяло парче*
½ ч.чаша киноа, сурова
мащерка**
½ ч.чаша киноа, сурова
мащерка**
чесън и дафинов лист, по желание
лимон
1-2 домата
магданоз /кориандър, естрагон по желание/
зехтин
* използвах Negro Норвежка сьомга
1-2 домата
магданоз /кориандър, естрагон по желание/
зехтин
* използвах Negro Норвежка сьомга
** количествата и разнообразието на подправките са на вкус и
по желание
Първо се сварява киноата, след обилно измиване под течаща вода се вари в съотношение 1:2 /киноа:вода/ с малко сол и по желание допълнително се овкусява с малко мащерка, чесън и дафинов лист, в продължение на 20 минути. Маха се от котлона, отцежда и оставя да се охлади. Подготвят се доматите, които се обелват, почистват от семенната част, подсушават и нарязват на кубчета. Резен от лимона също се филетира и нарязва на ситно. Смесват се сварената киноа с доматите и лимона, след което се подготвя вариант на табули tabouleh с малко зехтин, лимон, магданоз, кориандър и нарязан естрагон.
От дългата стана на парче от пушена сьомга, с помощта на формичка
се изрязват, 6 диска (по 3 на лазаня) и оставят настрана.
Лазанята се сглобява в готварски рингове, като се редуват диск рибно филе, уплътнен пълнеж табули от киноа с домат, нов слой пушена сьомга, салата и последен диск риба. Предястието може да се сервира веднага, като се освободи от ринга или да изчака в хладилник за около 20-на минути.
Лазанята се сглобява в готварски рингове, като се редуват диск рибно филе, уплътнен пълнеж табули от киноа с домат, нов слой пушена сьомга, салата и последен диск риба. Предястието може да се сервира веднага, като се освободи от ринга или да изчака в хладилник за около 20-на минути.
Вече споменах, съвета на Жан Амбер за свобода при декориране и украсяване на чинията, предлагайки още домати и листа свежа салата;
Дианка,
ОтговорИзтриванеправила съм Табуле с киноа, става чудно.Но твоето Табуле поднесено като ефектно предястие е много красиво и изящно.Великолепно, лесно и много вкусно.
Поздрави !
Много ефектно предястие, Диди, красиво поднесено от теб! и по-пъстро от това на шефа :) Сигурна съм, че е също толкова и вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много,
Елена,
Пепи,
радвам се, че тази идея ви допада!
Поздрави за вас и хубава нова седмица!