вторник, 7 февруари 2017 г.

Шоколадово брауни с маскарпоне и ягодов конфитюр



Доказано удачна и почти класическа, комбинацията от шоколад,  ягоди и маскарпоне сега е във вариант на шоколадово брауни. Сиренето маскарпоне /mascarpone/ придава гладка и деликатна текстура, добра влажност и плътност. Слабият вкус на зимните ягоди замених с тънък слой ягодов конфитюр, но в друго време може да се използват свежи ягоди. За финал – още шоколад и маскарпоне в кадифено нежна заливка ганаш с лек ягодов привкус. За пропорциите и съставките се доверих на Best Ever Chocolate Brownies, а логично и успешно ягодите могат да бъдат заменени с малини. И както при повечето предложения за шоколадови сладкиши и тук, качеството на шоколада играе важна роля за усещане на богато и наситено шоколадово присъствие, а добавянето на ароматно какао засилва шоколадовия вкус. При цялото разнообразие от рецепти за браунис, тази е по-различна, не само като съставки, вкусове и аромати, но като резултат в един фин и по-елегантен сладкиш. 


Шоколадово брауни с маскарпоне и ягодов конфитюр
Chocolate Mascarpone Brownies /Best Ever Chocolate Brownies


Продукти:
1 ч.чаша масло 
200 гр. натурален шоколад
1 -1¼  ч.чаша захар на пясък
½  ч. чаша какао на прах, с висок %
½  ч. чаша сирене маскарпоне
3 големи яйца
1 ванилия
½  ч. чаша брашно, пресято
¼  к.л. сол
Топинг:
¼ ч.чаша ягодов конфитюр за намазване*
Ганаш:
½ ч.чаша маскарпоне
½ ч.чаша шоколад, нарязан ситно
¼ - ½ ч.чаша течна сладкарска сметана**
1 с.л. ягодов конфитюр

1 ч.чаша = 240 мл.
* готов или прясно приготвен
** количеството сметана зависи от процентното съдържание на какао в използвания шоколад.
Фурната се загрява до 175 °С и подготвя  20 см. квадратна тава, покрита с хартия за печене.
В малка тенджера, маслото се разтопява над средно слаб огън. След като се разтопи се добавя настърганият  шоколад, оставя да престои около минута, след това се разбърква до гладкост. Отгоре се пресява какаото, следват захарта и солта, и отново хомогенизира.
В купа се разбиват маскарпонето, с яйцата и ванилията, към тях се излива и маслено-шоколадовата смес. Последно е брашното, обединява се цялата смес, прехвърля и изравнява в подготвената форма за печене. Печенето е в продължение на  около 25-30 минути, или докато клечка за зъби поставена в центъра ще излезе полу чиста. Изважда се от фурната, поставя върху решетка, изчаква се охлади леко и покрива с топинг от ¼ ч.чаша претрит ягодов конфитюр. След окончателното изстиване и стягане на топинга, вече може да се залее отгоре с шоколадовия ганаш.


За шоколадовия ганаш:
В малка тенджера течната сметана се загрява до леко къкрене на средна температура, след което се ¼ ч.чаша се излива върху шоколада. Оставя се да престои в продължение на минута и разбърква до гладкост, като при необходимост се добавя още сметана. Ароматизира се с претритият през фина цедка ягодов конфитюр и леко се охлажда. Следва по етапно добавяне на сиренето маскарпоне, на стайна температура и обединяването на цялата смес до хомогенност и заливането на напълно охладеното брауни.
Като вариант за приготвяне е общото стопяване на шоколада задно със сметната и сиренето маскарпоне.

Няколко пресни ягоди за свежест и капки конфитюр:

В близък план:


Опитайте...

6 коментара:

  1. Неустоимо шоколадово удоволствие, с изключително изкушаващи фотоси. Великолепно! Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    твоите шоколадови сладкиши са ненадминати, различни, красиви и вкусни.Рядко използвам шоколад, защото в нашият дом има само един негов почитател.Но за сладкиши при различни почерпки го използвам редовно.Почитателите на шоколада са много.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам брауни, а това е съвсем ново за мен. Изглежда супер и непременно ще го пробвам, Дианка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    Елена,
    Траяна,
    Благодаря ви мили дами, драго ми е,
    че тази идея за брауни с маскарпоне и ягодов конфитюр ви допада.
    Сърдечни поздрави за вас и ще се радвам да опитате...

    ОтговорИзтриване
  5. Маслото и маскарпонето около колко грама са?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Анонимен,
    приблизителните съотношения и пропорции са:
    1 ч.чаша масло е около 240 гр. масло;
    1/2 ч. чаша сирене маскарпоне е около 120 гр.,
    като 1 ч.чаша = 240 мл.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване