В снежната мартенска вечер, едно предложение с
усещане за пролет и време за сезонна коприва - крехки парещи стръкчета, носещи топла слънчева енергия и живителна сила. Разнообразих нашето постно меню с тематични
кюфтета от коприва, киноа, картофи. Обичаме коприва, харесваме и киноа, картофите се подразбират... За полезните качества на чудното
съкровище киноа е излишно да се пояснява, днес акцентът е копривата. Копривата е уникално растение, като зеленолистно е богата на хлорофил и фолиева
киселина, също така източник на протеини, желязо, магнезий и силиций,
калций и калий, и се счита, че копривата принадлежи към най-добрите лечебни
растения, които имаме. Пролетните ястия с
копривата са много вкусни и полезни, още повече, че при минимална топлинна обработка не губи много от качествата си. В комбинацията на коприва с киноа вкусовете взаимно се допълват и обогатяват, а
картофите успешно осъществяват свързваща роля. Със златиста, хрупкава от
галетата коричка и мека сърцевина, лек аромат на свежи подправки и усещане за
пролет, сервирах в компанията на салата с леко горчив-лют вкус от рукола, постна нахутена майонеза с чесън и пикантна доматена салца – ето ги…
Постни кюфтета с киноа, картофи и коприва
Продукти за 10-12 бр.
1 ½ ч.чаша листенца
прясна коприва/връхчета
2 ч.чаши сварена киноа*
1 ч.чаша настъргани сварени картофи /около 2 средни/
1-2 стръка пресен лук
1 ск. чесън или пресен
1-2 с.л. зехтин
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. зеленчукова подправка
1 с.л. нарязан джоджен или магданоз, пресен
сол и черен пипер на вкус
1 ч.чаша галета, може и доовкусена
2-3 с.л. олио за пържене
1 ч.чаша =240 мл.
* около 120 гр. (2/3 ч.чаша) сурова киноа, след сваряване в пропорция
1:2 киноа–вода, за около 20-ина минути.
В затопления зехтин се задушават нарязаните на ситно пресен
лук и чесън. Към тях се добавя почистената и подсушена коприва и с минимална топлинна обработка леко
сотира. Веднага се отстранява от котлона и овкусява със зеленчуковата подправка /от типа на пикантна или друга/, червения
пипер, сол и черен пипер на вкус.
В купа се смесват настърганите картофи /варени с кожата,
след което обелени и настъргани на фино ренде/, сварената и
охладена киноа /в пропорция
1:2 киноа–вода, за около 20-ина минути/ и задушената коприва. Добавят се
нарязаните пресен джоджен или магданоз и доовкусява с още сол и черен пипер,
ако е необходимо. Получената смес се хомогенизира и оставя в хладилник за около
½-1час, след което се оформят кюфтета, панират се в галета и пържат в малко
олио на средна температура до златисто. Изваждат се върху абсорбираща кухненска
хартия и са готови за сервиране - топли, за да се запази хрупкавата им коричка.
Вече споменах, че чудесно си пасват в компанията на леко горчиво-лют вкус от салта с рукола, постна нахутена майонеза и пикантна доматена салца.
Дианка,
ОтговорИзтриваневеднага ще изпробвам тези кюфтета.Чудни са, великолепно предложение за постите.Интересно и много вкусно.
Поздрави !
Много обичаме зелении у дома, Дианка! Непременно ще пробваме и тези кюфтенца, защото изглеждат уникално вкусно. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотно пролетно предложение! Изглеждат толкова апетитни! Тъкмо имам киноа, която още не мога да реша как да използвам и ще се възползвам от предложението ти, Диана!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Елена,
Траянче,
Тили,
благодаря ви - драго ми е,че тази идея ви допада.
Сърдечни поздрави за вас,
честита, усмихната и вдъхновена пролет!