Със затоплянето на времето и едно свежо, пролетно
предложение за палачинки - пълнени с чесново- сотирани тиквички, козе сирене и
ядки, загънати като бюрек и запържени в ароматно масло, гарнирани със сос от ментова рикота. Получи се дълго и обяснително
наименование, имах идея да взаимствам италианското креспеле, в оригиналната рецепта
се определят като блини /Goat cheese and zucchini blintzes with cilantro cream sauce/, но технологията на приготвяне съответства повече на балканския/турски
бюрек. Замисъл на пълнежа е
комбинация
от задушени тиквички с пресни подправки кремообразно козе сирене, което
замених
с саламурено натрошено и хрупкави ядки /орехи, кредрови/. Тестото за палачинките
е препоръчително да престои около час в хладилник, за да опусне глутенът
и е малко по-плътно, като обуславя наситен цвят,
еластичен и удобен за
загъване вид. Финален момент в
приготвянето на палачинките е претоплянето и запържването им за кратко, в разтопено ароматно масло. В млечния сос от сметана добавих рикота, а за акцент при овкусяването му, вместо кориандър, заложих на свежи листа мента, които
придават специфичен, но успешно допълващ се аромат. Ето ги:
Креп бюрек с тиквички и козе сирене със сос от ментова рикота
Продукти за 6 бр. ф26см. или 8 по-малки палачинки
1 ч.чаша брашно
1 с. л. захар
1 щ. сол
1 щ. сол
3 яйца
1 ч.чаша прясно мляко
1 с. л. олио
Пълнеж:
Пълнеж:
2 с.л. зехтин/олио
1 стрък пресен лук, нарязан
1 скилидка чесън
3 бр.средни тиквички, нарязани на ситни кубчета*
½ ч. л.сол
¼ ч.чаша настърган пармезан /или друго подобно/
1 с.л. свежа мента
черен пипер и капки лимонов сок на вкус
3 бр.средни тиквички, нарязани на ситни кубчета*
½ ч. л.сол
¼ ч.чаша настърган пармезан /или друго подобно/
1 с.л. свежа мента
черен пипер и капки лимонов сок на вкус
* в основната рецепта са рендосани и отцедени
За сос от ментова рикота :
250 гр. рикота, използвах Granarolo
¼ ч.чаша заквасена
сметана
1 -2 с.л. свежа мента
1 с.л. див лук
1 с.л. див лук
сол, черен пипер и капки лимонов сок на вкус
Още:
100 гр. козе сирене
100 гр. козе сирене
60 гр. краве масло
¼ ч. чаша кедрови ядки, запечени
1 с.л. див лук
¼ ч. чаша кедрови ядки, запечени
1 с.л. див лук
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвя сместа за палачинките, която е препоръчително да престои около час в хладилник. Смесват брашното със захарта, сол, следват яйца, олио и по малко от млякото, докато стане гладка смес с гъстота на боза. Покрива се и
съхранява в хладилник за поне 1 час, ако сместа се е
сгъстила много, се долива още малко мляко.
Подготвя се и плънката: В затоплен тиган се налива зехтин/олио и запържва скилидката чесън, след което, изважда, а в ароматизираната мазнина се задушват бялата нарязана част от лука заедно с тиквичките на умерена температура до желаната степен на омекване. Маха се от котлона, поръсва с нарязаната зелена част от лука, сол, черен пипер. Към още топлата зеленчукова смес се добавя настърганият пармезан и разбърква, ароматизира се с ментовите листа и няколко капки лимонов сок.
Подготвя се и соса, чрез смесване на рикотата със сметана, до получаване на гъст сос, който се овкусява със сол, черен пипер и капки лимонов сок, нарязани листа свежа мента и див лук.
Подготвя се и плънката: В затоплен тиган се налива зехтин/олио и запържва скилидката чесън, след което, изважда, а в ароматизираната мазнина се задушват бялата нарязана част от лука заедно с тиквичките на умерена температура до желаната степен на омекване. Маха се от котлона, поръсва с нарязаната зелена част от лука, сол, черен пипер. Към още топлата зеленчукова смес се добавя настърганият пармезан и разбърква, ароматизира се с ментовите листа и няколко капки лимонов сок.
Подготвя се и соса, чрез смесване на рикотата със сметана, до получаване на гъст сос, който се овкусява със сол, черен пипер и капки лимонов сок, нарязани листа свежа мента и див лук.
Затопля се тиган за палачинки /ф26см./ с незалепващо покритие на средна
температура. Изсипва се тесто и бързо се накланя
във всички посоки, така че тесто да облее тигана с тънък слой. Пече се
около 1 минута. Внимателно се повдига краят на палачинката с шпатула, за да
тества за степента на готовност. Палачинката е готова да се обърне,
когато може да се раздвижи свободно от дъното на тигана - желателно е от едната страна палачинката да не е много изпечена, защото ще се пържи допълнително след навиването с плънката в масло. Пече се и от другата страна до
готовност.
Съхраняват се с восъчна хартия или стреч фолио между тях, за да се предотврати залепването им.
За оформянето на палачинките, по около 2-3 с.л. от сместа с тиквички се разпределя в единия край на палачинката /откъм по-изпечената им страна/, поръсва се с натрошено козе сирене и ядки, след което загъва като пощенски плик и прегъва още веднъж.
Затопля се маслото на средна температура и всяка загъната палачинка се запържа за около 1-2 минути до златисто, изважда се и е готова за сервиране.
Може да се полеят със соса, но ми допада идеята да бъде сервиран отделно, за да не овлажнява повърхността на палачинките и количеството да се дозира по желание.
Още свежи листа мента, ядки и див лук за гарниране.
И близък разрез:
И още една идея за Палачинки с тиквички
Опитайте...
За оформянето на палачинките, по около 2-3 с.л. от сместа с тиквички се разпределя в единия край на палачинката /откъм по-изпечената им страна/, поръсва се с натрошено козе сирене и ядки, след което загъва като пощенски плик и прегъва още веднъж.
Затопля се маслото на средна температура и всяка загъната палачинка се запържа за около 1-2 минути до златисто, изважда се и е готова за сервиране.
Може да се полеят със соса, но ми допада идеята да бъде сервиран отделно, за да не овлажнява повърхността на палачинките и количеството да се дозира по желание.
Още свежи листа мента, ядки и див лук за гарниране.
И близък разрез:
И още една идея за Палачинки с тиквички
Опитайте...
Дианка, изгледжа толкова вкусно, че ти идва да го хапнеш направо от екрана. Браво! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванемного ароматни, чудесно поднесени палачинки.Правя подобни, но ги запичам във фурната.Твоите изглеждат прекрасно, а плънката и кедровите ядки чудесно ги допълват.
Поздрави и успешен ден !