понеделник, 29 май 2017 г.

Панирана полента с фета и рукола тапенаде



Още едно предложение в позната комбинация полента с рукола и сирене фета. Crispy Polenta Bites with Arugula Tapenade - идеята е за хрупкава по повърхността полента, маслено сирене и свеж микс от рукола със зелени маслини. Съчетанието на сирене и полента не се нуждае от представяне, акцент тук е тапенаде с рукола. Вече съм споменавала, че руколата, овкусена с балсамов оцет, зехтин и тънки резенчета пармезан се приема за класика в италианското кулинарно изкуство, като идеална съставка на всякакви зелени салати, пасти и други ястия, идващи от италианската кухня. Пресен лимон, зелени маслини и крехък магданоз създават мекота в осезаемо специфичния вкус на руколата, а свежите репички добавят нотка цвят и пикантност в цялата композиция. Добро допълнение би било добавянето на черни маслини, към сместа, по аналогия с масленената гремолата /gremolata/, също и на филенца аншоа, както при класическия дип тапенаде. Елементите са познати и позволяват различни импровизации в пропорции, съставки и аромати. Това е моят вариант:


Панирана полента с фета и рукола тапенаде


Полента продукти за 3-4 порции
1 ч.чаша зеленчуков бульон
1 ч.чаша прясно мляко
½ ч.чаша полента /с леко заоблен връх/
1 с.л. масло
3 с.л. пармезан, настърган
3 с.л. бял чедър, настърган
1 к.л. мащерка
¼  к.л. куркума за цвят
сол и черен пипер на вкус
½ ч.чаша галета за паниране

Рукула тапенаде
1 ½ ч.чаша рукола
¼ ч.чаша зелени маслини
1 с.л. каперси*
¼ ч.чаша магданоз
1 ч.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

репички за гарниране
сирене фета, или друго
1 ч.чаша =240 мл.
* в оригинала рецепта не се предвиждат
Първо се подготвя полентата:
Кипват се млякото и зеленчуковият бульон, след което се изсипва полентата, мащерката и с непрекъснато разбъркване се сгъстява.  Добавя се маслото, пармезана, чедъра, сол и черен пипер на вкус. Тавичка с размери 20х15 см, се покрива с фолио, намазнява се и в нея се изсипва сварената полента. Оставя се в хладилник да стегне минимум около час, може и за нощ. Преди сервиране се нарязва на парчета,овалва се в галета и запича  на 250С за 15 мин. до златисто. Може и да се запържи/както в оригиналната рецепта/ на средно висока температура в намазнен съд до хрупкавост и златист цвят от двете страни.


За рукола тапенаде предвидените продукти рукола, маслини и магданоз се нарязват на едрина по желание, а както при класическия дип тапенаде - начукват, след което се овкусяват със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.


За сглобяване и поднасяне – порциите паниран полента се гарнират с тънко нарязана репичка, върху която се разпределя част от рукола тапенаде, парченце сирене и фин лист салата.


В общ план:


Още салата, сирене фета или друго, маслини допълват идеята за сервиране:


Опитайте...

6 коментара:

  1. Много апетитно солено предложение с любимите полента и сирене, Диди! Лесно и вкусно за топлите дни, които започнаха :) А за шоколадовата торта от нямам думи - невероятно шоколадово изкушение!
    Поздрави и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Пепи,
    едно пролетно-лятно предложение за любителите на полентата -
    радвам се, че ти харесва тази идея.
    Хубав, слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    от известно време използвам рукула и то от тази, която е с по - светли и тънки листа.Вкусна е, но определено трябва да се комбинира с някакви други продукти добре.Има специфичен вкус.Ще изпробвам тази рецепта, с полента е прекрасно лятно предложение.
    Великолепно и много вкусно.Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм привърженик на полентата, да не кажа, че съм пробвала само веднъж една хапка:) Но тези изкусителни и свежи хапки няма да подмина, ако ми паднат. Разкошни са, Диянка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Удоволствие за всички сетива! Толкова свежи, вкусни, красиво поднесени хапки. Комплименти, Дианка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Елена,
    Траяна,
    Кате,
    благодаря ви и ми е драго, че ви допада тази идея,
    наистина руколата има специфичен вкус, но е чудесна в комбинации.
    Сърдечни поздрави и прекрасни юнски дни!

    ОтговорИзтриване