Кремобразна, гъста и мнооого шоколадова комбинация от млечен
шоколадово какаов аромат и пролетно ухание на свежа мента - шоколадов ментов фъдж /mint chocolate fudge/. Шоколадовият фъдж се смята за американско изобретение, а като при повечето кулинарни открития се обясняват
с случайност или грешка, в скучая с прекристализация на карамелени бонбони. Класическата
рецепта за Фъдж
предвижда прецизни измервания и определена технологична последователност, а за
оригинал се приема на Emelyn B. Hartridge: 2 чаши гранулирана бяла захар, 1 чаша сметана,
2 унции /60 гр./ неподсладен шоколад, нарязана 1 супена лъжица масло. За получаването им се смесват
захар и сметана, готвят на умерена топлина, а след загряването се добавя
шоколад с непрекъснато разбъркване. Загряването продължава докато сместа достигне
мека топка (234°-240°F /112°–116°С), измерва се със сладкарски термометър. Изважда се и добавя масло, леко охлажда,
след това се разбърква, докато започне да се сгъстява, така
че да придобие гладкост и кремообразност. Прехвърля се в намаслена форма
и нарязва на парчета, преди да се втвърди напълно.
С годините рецептите за непрофесионално приготвяне се улесняват и опростяват,
особено с използването на кондензирано мляко, които макар и да не гарантират оригинален
вкус, имат добра консистенция и усещане за домашно приготвен десерт. И настоящата
рецепта се базира на съчетание от шоколад - бял и млечен, в който обикновено се добавя и какао, кондензирано мляко и допълнителни
вкусови добавки, но и при нея от съществено значение се определят пропорциите: за една стандартна
опаковка кондензирано мляко от 387 гр. /14 унции/ се предвиждат общо 3 чаени чаши
шоколад /1 ч.чаша =240 мл./ или около 530 г. шоколад. Полученото количество е от
порядъка на 16-20 обемни блокчета, според големината. Една много лесна, и бърза идея, за шоколадов десерт, с различни възможни варианти на
изпълнение, ухания на цитруси, ванилия, ром, както и добавки на плодове, бисквити, ядки.
Шоколадово ментов фъдж
Продукти /съд 20х20 см./
1 ½ ч. чаши млечен шоколадов чипс*
1 ½ ч. чаши бял шоколадов чипс
385 гр. подсладено кондензирано мляко /1 опаковка от 14 унции/
няколко капки ментов екстракт за хранителни цели**
1 ½ ч. чаши бял шоколадов чипс
385 гр. подсладено кондензирано мляко /1 опаковка от 14 унции/
няколко капки ментов екстракт за хранителни цели**
ромова есенция на д-р Йоткер, по желание
зелена сладкарска боя за хранителни цели, по желание
зелена сладкарска боя за хранителни цели, по желание
¼ ч.чаша шоколадов чипс за поръсване
общо по 265 гр. бял и млечен шоколад, като ¼ от млечния шоколад
замених с черен.
** добра комбинация може да се получи и с цитрусов аромат
** добра комбинация може да се получи и с цитрусов аромат
Видео рецепта /част втора/
Съд или тава 20х20 см. се покрива с фолио, така че да прехвърлят
страните над ръбовете.
В два отделни топлоустойчиви съдове на водна баня или в МВ на средно-ниска температура се стопяват белите чипове и млечно шоколадови
чипове. Разделя се подсладеното кондензирано мляко на две равни части и добавя
всяка половина към съответния разтопен шоколад. Ако ще се използва МВ, то е
възможно разтопяването да се осъществи заедно с кондензираното
мляко. Разбъркват се и двете смеси, до пълното им поемане и уплътняване,
след което ароматизират и оцветяват при желание - екстракт от мента и
зелено оцветяване към белите чипове и ромова есенция към млечните, след което
се леко разбъркват до хомогенизиране. В подготвената тава се поставят с
произволно редуване по лъжица от ментова и шоколадова смес на няколко нива,
след изчерпването им, повърхността се изравнява и изглажда, и с нож или пръчици
за суши се разбъркват, за да се получи вихров ефект. Поставят се в хладилник за
нощ, да стегне, след което лесно се освобождава от фолиото и нарязва на
парчета. Съхраняват се в хладилник в затворен съд.
Няма да пропусна поглед и в по-близък план:
Опитайте…
Божествена комбинация!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ехаа! Тъкмо говорихме днес, че е време за ментови питиета. ;) Чудна идея ми даваш за идния уикенд, Дианка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Хубава вечер и усмихнато утре от мен!
Каква красота!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Дианка!
Много ви благодаря, мили дами,
ОтговорИзтриванеДани,
Ирма,
Хриси,
драго ми е, че тази идея ви допада -
комбинацията от мента и шоколад е пролетна и свежа,
но чудесно съчетание ще се получи и с други аромати.
Сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!
Както и да се сервират, мисля, че няма да стигнат:) Страхотни са, Дианка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриваневеликолепно и много свежо пролетно предложение.Много, много красиво изглежда.Чудно.
Поздрави и лека нова седмица !
Страхотни са, Диди! Каква комбинация от цветове се е получила само, невероятно преливане! За вкус не се и съмнявам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб и хубав край на седмицата!
О, тези кубчета ще ги сънувам:) Неустоими са, а комбинацията мента и шоколад е жестока класика!!! Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, мили дами,
ОтговорИзтриванеТраянче,
Елена,
Пепи,
Кате,
радвам се, че харесвате тази свежа пролетна комбинация за шоколад!
Сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!