петък, 20 октомври 2017 г.

Картофен галет с круши и синьо сирене



Есенно, слънчево и семпло… Картофен галет с круши, орехи и синьо сирене /potato and pear galette with roquefort/. От самото начало, когато видях това предложение, знаех, че ще бъде една добра комбинация. Рецептата е на Рейчъл Ку, в една от нейните книги „Малка френска кухня“ /The LittleParis Kitchen - Rachel Khoo/. По-известна у нас от кулинарния телевизионен канал 24kitchen, с уникалния си кулинарен подход Рейчъл Ку някак загърбва популярни клишета и се опитва да покаже, че вкусната френска храна не е запазена марка само за луксозни ресторанти. Двойката синьо сирене /рокфор, или друго, като стилтън, горгонзола/ класически си партнира чудесно с круши, с орехи, а в случая има и картофи. В оригиналната рецепта картофите се поставят да се пекат сурови, но аз се доверих на вече изпробван и харесван от нас вариант за приготвяне на картофен галет.


Картофен галет с круши и синьо сирене 


Продукти за 1 порция:
1 голям картоф
1 круша
30-50 гр. синьо сирене / рокфор, стилтън, горгонзола, или друго/
1 ч.л. настърган пармезан
1 с.л. орехи, едро натрошени
мащерка и меланж черен пипер по желание

Подробна и онагледена сходна рецепта: Potato and Pear Galette with Gorgonzola 
Фурната се загрява до 175 °С. Тава за печене се покрива с пекарска хартия или силикон за печене, като може леко да се омазни.
Картофите се обелват и нарязват на тънки и еднакви резени, аз използвах  V- образно ренде. В оригиналната рецепта картофите се пекат сурови, но аз взаимствах познатата ни технология за приготвяне на картофения галет с предварителното леко бланширане на картофените слайсове в горещо масло или олио, за около минута-две, до тяхното омекване. Следва изваждане върху абсорбираща кухненска хартия, овкусяване  с подправките и подреждане ветрилообразно с леко застъпване.
Крушата се обелва,  нарязва на кубчета и разпределя върху картофите.
Отгоре /в средата/ се поръсва с натрошено синьо сирене и настърган пармезан. По-късно се поставят и едро натрошените орехи, за да не изгорят.
Пекат за 15-20 минути, /или повече, ако се използват сурови картофи/, докато картофите започнат да покафенеят около ръбовете. 


Сервират се веднага, използвайки шпатула за прехвърляне в чиния.


Може да се комбинират със свежа салата, резен печена круша  и още синьо сирене:


И близък план:
златисти хрупкави картофи, сладки печени круши и меко пикантно сирене с фин маслен орехов щрих...


Опитайте...

5 коментара:

  1. Невероятно изкушение си приготвила, Дианка! Истинска фантазия.

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно, изкушаващо и стилно поднесено предястие, Диди!
    Ще се поглезим днес с него, много ми харесва!
    Прегръдки за теб и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря, Илианка, Пепи,
    радвам се, че тази комбинация за есенните дни ви допада!
    Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка,
    интересна рецепта на Рейчъл Ку.Гледала съм нейни рецепти, впечатляващо и интересно ги представя.Радвам се,че си избрала именно този вариант - есенно, вкусно и много красиво предложение.Ще го изпробвам веднага, имаме много круши тази година.
    Поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Елена,
    радвам се, че ти харесва тази идея.
    Много хубави есенни рецепти има с круши и комбинации с тях,
    и ще очаквам твоите предложения - убедена съм, че ще ми допаднат.
    Поздрави за теб и вдъхновени есенни дни!

    ОтговорИзтриване