Есенно, слънчево и семпло… Картофен галет с круши, орехи
и синьо сирене /potato and pear galette with roquefort/. От самото начало,
когато видях това предложение, знаех, че ще бъде една добра комбинация. Рецептата
е на Рейчъл Ку, в една от нейните книги „Малка френска кухня“ /The LittleParis Kitchen - Rachel Khoo/. По-известна у нас от кулинарния телевизионен
канал 24kitchen, с уникалния си кулинарен подход Рейчъл Ку някак загърбва
популярни клишета и се опитва да покаже, че вкусната френска храна не е запазена
марка само за луксозни ресторанти. Двойката синьо сирене /рокфор, или друго, като стилтън,
горгонзола/ класически си партнира чудесно с круши, с орехи, а в случая има и картофи. В оригиналната рецепта картофите се поставят да се пекат сурови, но аз се доверих на вече изпробван и харесван от нас вариант за приготвяне на картофен галет.
Картофен галет с круши и синьо сирене
/по идея от potato and pear galette with roquefort - Rachel Khoo/
Продукти за 1 порция:
1 голям картоф
1 круша
30-50 гр. синьо сирене / рокфор, стилтън, горгонзола, или
друго/
1 ч.л. настърган пармезан
1 с.л. орехи, едро натрошени
мащерка и меланж черен пипер по желание
Фурната се загрява до 175 °С. Тава за печене се покрива с
пекарска хартия или силикон за печене, като може леко да се омазни.
Картофите се обелват и нарязват на тънки и еднакви резени,
аз използвах V- образно ренде. В оригиналната рецепта картофите се
пекат сурови, но аз взаимствах познатата ни технология за приготвяне на картофения галет с
предварителното леко бланширане на картофените слайсове в горещо масло или олио, за
около минута-две, до тяхното омекване. Следва изваждане върху абсорбираща
кухненска хартия, овкусяване с подправките и подреждане ветрилообразно с леко застъпване.
Крушата се обелва, нарязва на кубчета и разпределя върху
картофите.
Отгоре /в средата/ се поръсва с натрошено синьо сирене и
настърган пармезан. По-късно се поставят и едро натрошените орехи, за да не изгорят.
Пекат за 15-20 минути, /или повече, ако се използват сурови картофи/, докато картофите започнат да покафенеят около
ръбовете.
Сервират се веднага, използвайки шпатула за прехвърляне в
чиния.
Може да се комбинират със свежа салата, резен печена круша и още синьо сирене:
И близък план:
златисти хрупкави картофи, сладки печени круши и меко пикантно сирене с фин маслен орехов щрих...
златисти хрупкави картофи, сладки печени круши и меко пикантно сирене с фин маслен орехов щрих...
Опитайте...
Невероятно изкушение си приготвила, Дианка! Истинска фантазия.
ОтговорИзтриванеМного апетитно, изкушаващо и стилно поднесено предястие, Диди!
ОтговорИзтриванеЩе се поглезим днес с него, много ми харесва!
Прегръдки за теб и хубава седмица!
Много благодаря, Илианка, Пепи,
ОтговорИзтриванерадвам се, че тази комбинация за есенните дни ви допада!
Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!
Дианка,
ОтговорИзтриванеинтересна рецепта на Рейчъл Ку.Гледала съм нейни рецепти, впечатляващо и интересно ги представя.Радвам се,че си избрала именно този вариант - есенно, вкусно и много красиво предложение.Ще го изпробвам веднага, имаме много круши тази година.
Поздрави и прегръдки !
Благодаря, Елена,
ОтговорИзтриванерадвам се, че ти харесва тази идея.
Много хубави есенни рецепти има с круши и комбинации с тях,
и ще очаквам твоите предложения - убедена съм, че ще ми допаднат.
Поздрави за теб и вдъхновени есенни дни!