Имах друго намерение за една от последните публикации преди коледните
пости, но избрах този сладкиш. Едно предложение за любителите на тиквени и
шоколадови десерти в топли есенни мотиви. Тиква или шоколад? … и двете - шоколадово брауни с тиква, и още нещо. За
начало, тиквено пюре, което добавя фин вкус и влажност в печивата, и без да
доминира, успешно се вписва и съчетава с шоколадовата основа. Следва почти неразкриваем
акцент в тази композиция с присъствието на фино смлени фурми - нежни, влажни, карамелено сладки. И така получената комбинация от шоколад, тиква и фурми е пълна синергия,
много повече от очаквания сбор на неговите елементи. Финалните нотки ухание се оформят с
ароматите на мед, ванилия, канела, какао. В оригиналната рецепта се отбелязва като
допълнителен бонус малкото калории в едно такова парче на шоколадово изкушение…
Ето ги, при мен с незначителни промени и още малко шоколад, като глазура и
декорация…
Шоколадово брауни с тиква и фурми
/по рецепта на Brownie dyniowe, с изменения /
Продукти за тава 20х20см.
250гр. пюре тиква, гъсто
½ ч.чаша мед, втечнен
½ ч.чаша брашно
100 гр. сушени фурми /около 1 ч.чаша/
½ ч.чаша брашно
100 гр. сушени фурми /около 1 ч.чаша/
¼ ч.чаша вряща вода
75 гр. масло
75 гр. масло
50 гр. черен шоколад, 65%
¼ ч.чаша какао
1 яйце, голямо
¼ ч.чаша какао
1 яйце, голямо
¼ ч.чаша захар, по желание, според сладостта на тиквата
ванилия
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
ванилия
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1 щ. сол
1 ч.чаша =240 мл.
1 ч.чаша тиквено пюре = 225 гр.
По желание шоколадова глазура и декорация с бял шоколад.
Фурмите се измиват и заливат с врящата вода, оставят се
няколко минути да омекнат и разбиват с кухненски пасатор на пюре. Маслото се
разтопява с черния шоколад. Тиквеното пюре се смесва с меда, фурмите,
разтопеното масло с шоколад и яйцето. Цялата смес се разбива до хомогенност. Смесват се сухите съставки брашно, какао и канела, ванилия, сол,
захар и сода за хляб. Комбинират се сухи и мокри съставки и обединяват, без да се
разбъркват много. Получената консистенция е плътна и гъста.
Тава за печене се покрива с ал.фолио или пекарска хартия,
отгоре се излива сместа и изравнява. Пече се в затоплената фурна за около 25-30 минути, до проба
за чиста клечка. Препоръчва се, да не се увеличава много времето и препича,
което би довело до изсушаване на сладкиша. Изважда се от фурната и оставя да се
охлади в тавата.
Няма да пропусна и поглед отвътре...
А декорацията с още шоколад е въпрос на желание.
Опитайте...
И един малко видоизменен вариант от страхотната Веси - Шоколадово-тиквено-фъстъчена торта - Благодаря ти!
Страхотен сочен, шоколадов сладкиш, Диди!
ОтговорИзтриванеИди заспивай в неделя вечер, а :)
Прегръдка на теб и хубава нова седмица!
Голям есенен разкош, Дианка! Обожаваме брауни, ще пробваме и това. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриваневъпреки,че аз не съм голям любител на шоколада твоите шоколадови изкушения в различни комбинации ме карат да възкликна : " Прекрасно, изкушаващо и много красиво и вкусно ! " Толкова прицизно си приготвила и сервирала всичко.А това съчетание с тиква е незаменимо както за есента, така и за зимата.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Очи широко отворени и в тишината се чуват само възклицания!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Дианка!
Респект към всичко, което твориш!
Поздравления, Дианка! Великолепен сладкиш! На такова предложение не се устоява, никак. :)
ОтговорИзтриванеЛеки и ползотворни пости!
Много, много сочно и възхитително, Дианка. Поздравления!
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитно :)
ОтговорИзтриванеМного, много ви благодаря за милите думи и одобрителни коментари..,
ОтговорИзтриванеПепи,
Траяна,
Елена,
Хриси,
Ирма,
Мъхче,
Никола,
радвам се, че тази идея ви допада;
сърдечни поздрави за вас и вдъхновени есенни дни!