вторник, 12 декември 2017 г.

Сурови кексчета тип брауни с нар



Едва ли не, вече като по традиция, през време на пости, почти винаги приготвям различни видове брауни и това са: постно шоколадово-бананово; шоколадово кексче тип „брауни”-100 калории; постно сусамово - таханово брауни; постен браунис счервено цвекло; брауни с овесени ядки и фъстъчена глазура -постно и без брашно/. Този път избрах суров вариант – ароматно какао, плътен ядков вкус, сладки фурми и пчелен мед. Суровото брауни Raw Brownies  не е новост в кулинарната практика и все повече се налага не само като здравословен десерт, но и с възможността за по-наситеното и интензивно усещане на съставните елементи. Най-често за основа се използват ядки – орехи, кашу, бедеми, лешници, в ролята на свързващ елемент са фурмите и аромати по желание ванилия, канела, кафе. Обикновена на пръв поглед комбинация, но с подчертан богат, сложен и наситен вкус. Този тип сладки изкушения са богати на протеини, витамини и минерали, фибри, антиоксиданти и омега3 мазнини, в същото време и без захар, яйца, мляко и термична обработка. Някъде бях чела, че суровите десерти носят радост, а още по-хубавото е, че могат да се променят и разнообразяват според вкусовите предпочитания, като се приготвят много бързо и лесно. Композицията завършва със заливка от шоколадова глазура и финален щрих, с характерен цвят, вкус и свеж аромат от алено-червени зрънца нар.


Сурови кексчета тип брауни с нар
 /по идея, с изменения от Raw Brownies


Продукти за 9 малки кексчета:
1 ч.чаша фурми, без костилки
¾ ч.чаша ядки микс*
¼ ч.чаша какао на прах
½  ч.л. ванилия /канела
2 с.л. вода
1 щ. сол
¼ ч. чаша мед/ агаве сироп
1 с.л. ленено семе
Микс от ядки: ½ ч.чаша орехови и още кашу, бедеми, лешници, бразилски орех до обем ¾ч.чаша

Сухите фурми се заливат с гореща вода и оставят да престоят около час, след което се изцеждат и накъсват на едро. В мощен кухненски блендер или процесор се поставят ядките, ленените семена, фурмите, какаото, меда и 1-2с.л. вода. Цялата смес се пасира до желаната хомогенност, ароматизира се с ванилията и щипка сол и разпределя в малки форми за кексчета /за по-лесно освобождаване, може да се използва стреч фолио/. Поставят се в хладилник за няколко часа /минимум два/ или за по-бързо във фризер. След тяхното стягане се изваждат и заливат с какаова глазура /1/2 доза/. Съхраняват се в хладилник за около седмица или фризер за по-дълго време.


Healthy No-Bake Brownies (Vegan, Gluten Free) подобна видео рецепта;


И отвътре:

Опитайте...


7 коментара:

  1. Поредното прекрасно предложение и фантастично представяне.
    Благодаря, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Светещи коледни цветенца, Дианка! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви мили дами,
    Илианка,
    Траянче,
    много се радвам, че тази идея ви допада.
    С типично зимни вкусове и аромати - препоръчвам ги.
    Сърдечни поздрави за вас и прекрасни предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка,
    фурмите са много подходящи за десерти.А в суров вариант са чудесно предложение.Ще ги пробвам и направя за Бъдни вечер.Чудни, греещи малки изкушения.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, презентациите ти са неустоими, всеки път! Красиво аранжирано, поднесено, приготвено, снимано! Комплименти за таланта ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно предложение, Диди! Отдавна не съм наминавала и виж какви вкустотии изпускам. Поне навреме искам да ти пожелая весели празници и една успешна и красива 2018-та година пред теб! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване