Имах друга идея, но избрах в деня на зимното слънцестоене за тази година, коледното предложение да бъде лесно, бързо и шоколадово: линцер бисквитки, които използват същите съставки като популярната Linzertorte, но се оформят
по различен начин, тоест, две бисквитки са слепени заедно със слой от конфитюр,
а с годините много от продуктите се променят, като се запазва идеята за малко
"прозорче", изпълнено с конфитюр на горната бисквитка - така
наречените "очи на Линцер"- Linzer Auge. Класиката на
линцер сладките сега е с нов прочит: шоколадови линцер сандвичи, слепени с ганаш,
частична глазура от бял шоколад и цветни мотиви в червено, зелено и бяло… Перфектната
компания за чаша мляко или ароматно какао: пръхко маслено тесто, наситен
шоколадов крем, ванилова бяла шоколадова намазка и поръска с хрупкави захарни
бонбонки за празничен акцент.
Коледни шоколадови линцери
Продукти*
¾ ч.чаша омекотено
масло
½ ч.чаша фина кристална
захар
½ ч.чаша светло
кафява захар
½ ч.чаша неподсладено
какао на прах, пресято
1 ч. лъжичка ванилова есенция
1 яйце
1 ¾ ч. чаши брашно
¼ ч. лъжичка сол
* изпълних ½ доза за около 20 двойни сладки /според
големината/
Още:
100гр. бял шоколад, разтопен на водна баня или МВ
1- 1½ ч.чаша шоколадов ганаш /200 гр.шоколад и ½ ч.чаша
течна сметана/
или друг шоколадов крем за слепване*
* използвах крем от 1 ч.чаша шоколадов крем от типа на
Nutella и 60 гр. разтопен черен шоколад
1 ч.чаша =240 мл.
Разбива се маслото до изсветляване и пухкава консистенция.
Добавят се двата вида захари разбиването /с миксер/ продължава. Пресява се какаото
на прах и разбърква до неговото поемане. Следват ванилия и яйце, и след тяхното
хомогенизиране се поръсва размесеното със солата брашно. Омесва се за кратко,
до оформяне на топка, обвива се в стреч фолио
и поставя в хладилник за охлаждане за около час-два.
Фурната се загрява до 170C.
Охладеното тесто се разточва /на части/ на кора с дебелина
около 4-5мм.и с помощта на формичка се изрязват по един цял кръг и един с
дупчица/кръгла, сърцевидна, звезда или друга/. Както повечето видове сладки от
масленото тест, преди печене отново охлаждам – така нарязаните сладки се
поставят във фризер за около 5-6 минути, след което се прехвърлят в тава за
печене, покрита с пекарска хартия. Пекат в загрятата фурна за около 10-12
минути, според дебелината и големината на тестото. Изваждат се от фурната,
охлаждат се леко в тавата, след което прехвърлят върху решетка за окончателно
изстиване и последващо слепване и декориране.
Сглобяване: шоколадовите сладки с отвор се тункват само в
половин страна в разтопения шоколад и оставят да засъхне. Може леко да се
декорира повърхността им. Целите шоколадови сладки се намазват с шоколадовия
крем, върху тях се поставят тункваните и леко притиска. Декорират се по желание
и прехвърлят в хладилник за окончателно стягане. Ако шоколадовият ганаш е
по-мек е препоръчително да се съхраняват в затворен съд в хладилник за няколко дни.
И както вече споменах: перфектната
компания за чаша мляко или ароматно какао: пръхко маслено тесто, наситен
шоколадов крем, ванилова бяла шоколадова намазка и поръска с хрупкави захарни
бонбонки за празничен акцент.
Опитайте...
Опитайте...
Страхотни са, Дианка! С толкова много шоколад, мисля, че няма да останат, за да чакат в хладилника:) Весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче,
ОтговорИзтриванедраго ми, че тази идея ти харесва,
а и си напълно права - при толкова шоколад...:)
Весели празници!