четвъртък, 7 декември 2017 г.

Постни маслени тарти с праз и гъби под орехова поръска



Постно предложение с гъби, които  чудесно заместват месото не само през постите. Безспорно, техните хранителни качества са богати и ценни: много протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални соли. В добавка е наличието на ензими, витамини С и D, както и соли на калий, магнезий, желязо, фосфор, а по съдържание на фосфор гъбите се нареждат редом до рибните продукти. В тази рецепта, зимната комбинация с гъби/ароматни кралски и обикновени печурки/, включва крехък праз в маслена тестена подложка и поръска с орехови ядки. Основата за тартите е едно много удачно, както за солени, така и сладки пълнежи постно маслено тесто. Използвам го многократно, но пълното описание е в публикацията за постен галет. Базира се на растителна мазнина/олио, а особеност при замесването е използването на гореща вода. Тестото е пластично, податливо на разточване и загъване, лесно и бързо за приготвяне, а резултатът след изпичане – пръхко, крехко и ронливо…, подходящо за галети, за тарти, кифлички и други подобни печива. Ето ги:


Постни маслени тарти с праз и гъби под орехова поръска


Продукти за 6 тарти диаметър 12 см.:
Тесто:
2 - 2 ½ ч.чаша брашно
½ ч.чаша гореща вода
½ ч.чаша олио
1 ч.л. бакпулвер
1 щ сол

Пълнеж:
300гр. гъби* средна големина
2 стръка праз лук
2 с.л. див лук/пресен зелен
½ ч.л. мащерка
½ ч.л. розмарин
½ ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. зехтин/олио
* използвах микс от кралски и обикновени печурки

1 филия хляб, сух, смлян на трохи
¼ ч. чаша орехи, смлени едро
сол, черен пипер на вкус
1 ч.л. розмарин, ситно нарязан
1 с.л. зехтин/олио
6 орехови половинки за гарниране

1 ч.чаша =240 мл.
Първо се замесва тестото:
Смесват горещата вода с олиото и добавят към пресятото брашно с щипката сол и бакпулвера. Бързо се замесва гладко еластично тесто и оставя в хладилник за около ½ час, може и повече.
Подготвя се и плънката:
Гъбите се почистват, нарязват едро и запържват в зехтин/олио, а след тяхното омекване се прибавя и нарязания праз и задушава до готовност. Добавя се лука/див или пресен/ и овкусява със сол и черен пипер, риган, мащерка и розмарин на вкус. Маха се от котлона и охлажда.
За ореховия топинг/поръска се смесват филията сух хляб, смляна на трохи с едро смлените орехи, овкусен със сол и черен пипер на вкус.
Фурната се загрява на 180-200С.
Тестото се разделя на 6 части, които разточват на кръгове с дебелина около 3-4 мм. и големина малко повече от външният диаметър на формите за тарти. Поставят се в форми /използвах силиконови и не се налага предварително омазняване/ и притискат към стените, а основата леко се набожда на няколко места с вилица. Напълват се с гъбената смес и отгоре покриват с ореховата поръска. Леко се поръсват с мазнина и пекат в предварително загрятата фурна. След зачервяване на топинга се покриват с хартия и печенето продължава до готовност на тестото общо около20-25минути. Изваждат се от фурната, след леко охлаждане се махат формите. 


Поръсват се със ситно нарязан розмарин, гарнират се със запечена орехова ядка и сервират топли или хладки.


И разрязани.


За гарнитура подхожда свежа салата, домати с маслини, горчичен сос и още орехови ядки.


Опитайте...





7 коментара:

  1. Чудесни предложения си показала, Дианка, в последните си публикации!
    А тази рецепта ме плени с визията си и елегантния начин, по който е поднесена! :)
    Усмихнати декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни тарти, които правих тези дни :)
    Слагам зехтин в тестото и много го харесвам.
    Чудесно са поднесени, Дианка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна идейка, Дианка, и прекрасно изпълнение, както винаги! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Тартите изглеждат толкова красиви Дианка.Записвам ги за проба, чудесно постно предложение.Много красива плънка се е получила, при това и много вкусна.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са и толкова елегантно поднесени. Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са, Дианка! И прекрасни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви мили дами:
    Светлана,
    Дани,
    Траянче,
    Елена,
    Кате,
    Илианка,
    Много се радвам, че тази постна идея ви допада - препоръчвам ги.
    Сърдечни поздрави за вас и прекрасни предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване