Постно предложение с гъби,
които чудесно заместват месото не само
през постите. Безспорно, техните хранителни качества са богати и ценни: много
протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални соли. В добавка е
наличието на ензими, витамини С и D, както и соли на калий, магнезий, желязо,
фосфор, а по съдържание на фосфор гъбите се нареждат редом до рибните продукти.
В тази рецепта, зимната комбинация с гъби/ароматни кралски и обикновени печурки/, включва крехък праз в маслена тестена подложка и поръска с орехови ядки. Основата за тартите
е едно много удачно, както за солени, така и сладки пълнежи постно маслено
тесто. Използвам го многократно, но пълното описание е в публикацията за постен галет. Базира се на растителна мазнина/олио, а особеност при замесването
е използването на гореща вода. Тестото е пластично, податливо на разточване и
загъване, лесно и бързо за приготвяне, а резултатът след изпичане – пръхко,
крехко и ронливо…, подходящо за галети, за тарти, кифлички и други подобни
печива. Ето ги:
Постни маслени тарти с праз и гъби
под орехова поръска
Продукти за 6 тарти диаметър 12 см.:
Тесто:
2 - 2 ½ ч.чаша брашно
½ ч.чаша гореща вода
½ ч.чаша олио
1 ч.л. бакпулвер
1 щ сол
Пълнеж:
300гр. гъби* средна големина
2 стръка праз лук
2 с.л. див лук/пресен зелен
½ ч.л. мащерка
½ ч.л. розмарин
½ ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. зехтин/олио
* използвах микс от кралски и
обикновени печурки
1 филия хляб, сух, смлян на трохи
¼ ч. чаша орехи, смлени едро
сол, черен пипер на вкус
1 ч.л. розмарин, ситно
нарязан
1 с.л. зехтин/олио
6 орехови половинки за
гарниране
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се замесва тестото:
Смесват горещата вода с
олиото и добавят към пресятото брашно с щипката сол и бакпулвера. Бързо се
замесва гладко еластично тесто и оставя в хладилник за около ½ час, може и
повече.
Подготвя се и плънката:
Гъбите се почистват, нарязват
едро и запържват в зехтин/олио, а след тяхното омекване се прибавя и нарязания
праз и задушава до готовност. Добавя се лука/див или пресен/ и овкусява със сол
и черен пипер, риган, мащерка и розмарин на вкус. Маха се от котлона и охлажда.
За ореховия топинг/поръска се смесват
филията сух хляб, смляна на трохи с едро смлените орехи, овкусен със сол и
черен пипер на вкус.
Фурната се загрява на
180-200С.
Тестото се разделя на 6 части,
които разточват на кръгове с дебелина около 3-4 мм. и големина малко повече от
външният диаметър на формите за тарти. Поставят се в форми /използвах
силиконови и не се налага предварително омазняване/ и притискат към стените, а
основата леко се набожда на няколко места с вилица. Напълват се с гъбената смес
и отгоре покриват с ореховата поръска. Леко се поръсват с мазнина и пекат в предварително загрятата фурна. След зачервяване на топинга се покриват с
хартия и печенето продължава до готовност на тестото общо около20-25минути.
Изваждат се от фурната, след леко охлаждане се махат формите.
Поръсват се със ситно нарязан розмарин, гарнират се със запечена орехова ядка и сервират топли или хладки.
За гарнитура подхожда свежа
салата, домати с маслини, горчичен сос и още орехови ядки.
Опитайте...
Чудесни предложения си показала, Дианка, в последните си публикации!
ОтговорИзтриванеА тази рецепта ме плени с визията си и елегантния начин, по който е поднесена! :)
Усмихнати декемврийски дни!
Прекрасни тарти, които правих тези дни :)
ОтговорИзтриванеСлагам зехтин в тестото и много го харесвам.
Чудесно са поднесени, Дианка!
Прегръдки!
Страхотна идейка, Дианка, и прекрасно изпълнение, както винаги! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТартите изглеждат толкова красиви Дианка.Записвам ги за проба, чудесно постно предложение.Много красива плънка се е получила, при това и много вкусна.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека и спорна нова седмица !
Прекрасни са и толкова елегантно поднесени. Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Дианка! И прекрасни снимки :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мили дами:
ОтговорИзтриванеСветлана,
Дани,
Траянче,
Елена,
Кате,
Илианка,
Много се радвам, че тази постна идея ви допада - препоръчвам ги.
Сърдечни поздрави за вас и прекрасни предпразнични дни!