неделя, 14 януари 2018 г.

Спаначни тортелони с орехов гъбен сос



Това е наистина семпло ястие, само няколко съставки, но е богато, елегантно и вкусно. Лесно е да се направи: фина смесица от вкусове и аромати с подчертано визуално въздействие. Почти винаги, когато става въпрос за паста със сварен спанак и рикота се появява и логичен въпрос за подходящ сос, който би могъл да спомогне за подобряване на техния вкус? Повечето италиански готвачи предлагат компания само от масло и салвия и може би поръска с малко пармезан накрая, но едва ли се определя като единствен възможен избор, има добри предложения и с доматен сос. Избрах тази рецепта за тортелони, /като по-едри тортелини/ с орехов гъбен сос: Tortelliniin Mushroom-Walnut Cream Sauce е популярна като вкус от верига италиански ресторанти Olive Garden, предлагащи впечатляващо изобилие с над 100 комбинации на спагети, сосове и гарнитури. Интересно е, как нещо толкова просто, като шепа орехи, превръща познатата комбинация на паста със сметана и гъби в нещо по-специално. И както при класическия сос Алфредо, наситнения магданоз е финален щрих за цялата композиция.


Спаначни тортелони с орехов гъбен сос
Продукти за 2-3 порции
500 гр. тортелони със спанак и рикота, прясна паста*
2 с. л. зехтин или масло
250 гр. гъби**
¼  ч.чаша орехи, нарязани едро
1 ч. чаша течна готварска сметана
¼ ч. л. черен пипер
¼ ч. чаша прясно настърган пармезан
1 ч.л. нишесте, натурално
¼ ч.чаша течност от варените тортелони или бяло вино
¼ ч.чаша магданоз, нарязан
1 с.л. див лук, нарязан

Още:
¼ ч.чаша пармезан на люспи
орехи
див лук

1 ч.чаша =240 мл.
** може да се използва микс от различни видове, както и консервирани
* Тортелоните се приготвят съгласно препоръките на производителя, указани на опаковката. Изцеждат се, част от течността се запазва и съхраняват на топло. Използвах Tortelloni Ricotta Spinat.
В голям тиган и на средна температура се затоплят 2 с.л. зехтин или масло и сотират гъбите до златисто, а в края на тяхната кулинарна готовност и орехите /за да не изгорят/. Налива се течната сметана, размитото нишесте във водата от сварените тортелони и оставя на тих огън около 5 минути до уплътняване на соса. Добавят се черен пипер и сирене пармезан и разбърква до изглаждане и хомогенизиране, след което се премахва от котлона.


Топлите и отцедени тортелони се заливат със соса, поръсват се с магданоз, див лук и черен пипер по желание.


Сервират се горещи.


Опитайте...

7 коментара:

  1. Много апетитно съчетание на този сос с тортелините, Диди!
    И невероятно красиво поднесени от теб, поздравления!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно предложение, Дианка!
    И толкова стилно поднесено,което
    си е твоя запазена марка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна комбинация на съставките за сос, Дианка!Ястието изглежда страхотно! Честит сняг :)

    ОтговорИзтриване
  4. Впечатлена съм от поднасянето, и винаги се сещам за твоя гювеч:))

    ОтговорИзтриване
  5. "Семпло ястие, само няколко съставки, но е богато, елегантно и вкусно." цитирам думите ти, защото по-добре не бих могла да го опиша. Наслада за очите, удоволствие за небцето изобщо пир за сетивата. Прекрасни снимки, аранжировка, рецепта. Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви дами, много сте мили и се радвам,
    че тази идея ви допада - наистина семпло, но вкусно...
    Пепи,
    Дани,
    Траяна,
    Весе,
    Кате
    най-сърдечни поздрави за вас с пожелания за прекрасни зимни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,
    много интересно аранжирана и представена паста.Ще я изпробвам задължително, чудесна е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване