Класически пример за по-обикновен сладкиш към следобедното съботно
- неделно кафе и като разнообразие в категорията на десертните идеи. Този сочен
шоколадов сладкиш, с основа ала тип "брауни",/но и не съвсем/, с кафеен топинг и слой
млечно-сметанов крем е по популярна турска рецепта – т.нар. piyano kek. Турската
кухня се отличава с богато разнообразие от десерти, сладките удоволствия са
много интересни и различни, а сиропираните сладкиши и до днес са символ на
турското и гръцкото сладкарство. Една семпла комбинация на съставки, но с фин
вкус и нежен аромат на ванилия, кафе и мляко. Финален щрих е поръската с
ароматно какао както при тирамису, или рендосан шоколад. Оформлението също може
да бъде различно, аз избрах за поднасяне изрязване във вид на кръгли пастички,
а споменавайки турските десерти, е достатъчно доказателство за един страхотен
вкус.
Сиропирани пастички кафе с мляко
Блат:
2 яйца
½ ч.чаша захар
½ ч. чаша олио
½ ч. чаша прясно мляко
1 ч.чаша брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакет ванилия
2 с.л. какао
1 ч.л. смляно кафе
Топинг:
½ ч.чаша мляко
2 с.л. захар
1 с.л. какао
17 гр. /1 опаковка нес кафе/
Крем:
2 ¼ ч.чаши прясно
мляко
1 ¼ ч.чаша брашно
1 ¼ ч.чаша захар
1 ¼ ч.чаша брашно
1 ¼ ч.чаша захар
1 ванилия
200 гр. течна сметана
200 гр. течна сметана
2 с.л. масло
Още:
50 гр, шоколад за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175-180С.
За блата: 2 яйца се разбиват със захарта до изсветляване,
налива се олиото, прясното мляко, брашното с бакпулвера, кафето и какаото се
пресяват отгоре. Ароматизира се и разбива до хомогенност. Сместа се прехвърля в подготвената тава 20х20см., намазана с мазнина /или покрита с хартия за печене и пече в затоплената
фурна за около 20-22 минути, до проба за суха клечка, след което изважда и още
топъл се залива с топинга от мляко, захар, какао и кафе, предварително смесени или
първо се охлажда, след което залива с топъл топинг и оставя да се охлади
напълно.
За крема: В тенджера се смесват брашното със захарта и ванилия, с част
от млякото се размива на кашичка, след което се налива останалото от 2¼ ч.чаша и се вари, с непрекъснато разбъркване
до получаван на гъст крем. Към топлия крем се налива течната сметана и 2 с,л.масло, и следва ново разбиване до уплътняване. Млечният крем се разпределя по
повърхността на сладкиша и отгоре поръсва с фино рендосан шоколад. Изчаква се
да стегне за няколко 4-5 часа, най-добре за нощ, порционира и сервира.
Оформлението също може да бъде различно, аз избрах за
поднасяне изрязване във вид на кръгли пастички:
Вече споменах, че този сладкиш е класически пример за по-обикновен десерт към следобедното съботно - неделно кафе: И разчупен:
Чудесен сладкиш Дианка.Изглежда много красиво и интересно.Великолепно седмично предложение за почерпка.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека и спорна нова седмица !
Наистина много сочен изглежда този десерт, Диди!
ОтговорИзтриванеУбедена съм и колко евкусен, щом ни го препоръчваш ти :)
Поздрави сърдечни и хубава седмица!
По-обикновен сладкиш било това...
ОтговорИзтриванеНе и в твоите ръце.
Съвършенство е това!
Лесни, лесни и чудесни! Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванеДва пъти прочетох, че това е обикновен сладкиш, но и двата пъти не ти повярвах:)
ОтговорИзтриванеОбикновените сладкиши не изглеждат така:)
Неустоим, и само как поднесен и сниман...
НЕ ПИШЕ ПРИ КОЛКО ГРАДУСА ДА СЕ ПЕЧЕ ВЪВ ФУРНАТА
ОтговорИзтриванене пишете на колко градуса да се пече блата
ОтговорИзтриванене пише при колко градуса да се пече във фурната
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мили дами,
ОтговорИзтриванерадвам се,че тази идея за еди наистина по-обикновен сладкиш ви допада.
Елена,
Пепи,
Илинка,
Траяна,
Весе,
сърдечни поздрави за вас и усмихнати зимни дни!
Здравейте Анонимен,
в рецептата указана температура за печене на блата,
но може би не сте успели за я забележите:
Тя е поместена в частта:
..."
Още:
50 гр, шоколад за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175-180С.
Видео рецепта '''
Има я указна и във видео рецептата.
Благодаря за интереса,
поздрави за вас ще се радвам да ви допадне!