Днешното ми предложение, освен шоколадово, с акцентно присъствие
на шоколадовите бонбони Ferrero Rocher е
и някак празнично за "Опитайте" ... Шоколадовият десерт ferrero rocher skillet brownie cookie е леко видоизменен във тип брауни
кексчета, с богат наситен вкус, фин лешников аромат и присъствие на шоколадови бонбони Ferrero Rocher. Познатите златисто опаковани бонбони нямат нужда от представяне - фин шоколад, мек "нутела" крем
с хрупкави вафлени корички, център от цял лешник... Впечатляваща
иновативна форма на сфера, но не гладка, с множество издадени лешникови
ръбчета. Rocher идва от френски и означава "камък". Характерната златиста опаковка, с намек за стил и елегантност, прекрасното съчетание на вкус и аромат има история, която започва преди повече от три десетилетия, с
разработването им от Микеле Фереро, а достигането до крайната идея за
формата и вида на прочутите днес шоколадови бонбони с лешници отнема пет
години. Наскоро четох, че всеки ден от фабриката в Алба
излизат по двадесет и четири милиона бонбона Фереро Роше в пикови периоди, като
за всеки от тях се използват по четири лешника - един в средата и три за течния
шоколад и обвивката, което прави по 100 милиона лешника на ден само в това
предприятие.
Вече споменах, че Фереро роше брауни кексчета са и с празничен нюанс за блога: започнах списването на "Опитайте" в седмицата за вино и любов през 2009, с вдъхновение и ентусиазъм, подкрепена от чаровната Илианка и първите окуражителни коментари на Вики, Дими, Йоли, Мими, Милена, Зори, Дани, Vera. Открих нови и интересни блогове, много
уютни "лични местенца", стойностни познанства и приятели. Започвайки
своята 10-годишнина, не се изкушавам да правя статистики - публикувани рецепти и
снимки, мои постове и мнения, коментари и гости. Във всичките тези години водещо
в поддържането на блога, е удоволствието и заедно с емоцията, не се отчитат
с равносметки. Но днес, няма да пропусна да изкажа на всички, които четат, коментират и
споделят „Опитайте” … Благодаря!
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно... С Ferrero
Rocher брауни кексчетата също:
Фереро роше брауни кексчета
/по идея, с изменение от ferrero rocher deep dish skillet brownie cookie/
/по идея, с изменение от ferrero rocher deep dish skillet brownie cookie/
Продукти за 8порции*
150 гр. масло /2/3 ч.чаша/
60 гр. шоколад, или шоколадов чипс тъмен /1/3 чаша /
60 гр. шоколад, или шоколадов чипс тъмен /1/3 чаша /
1 ч. чаша захар, препоръчително кафява
2 големи яйца
2/3 ч. чаша брашно
2 големи яйца
2/3 ч. чаша брашно
1/4 ч.чаша неподсладено какао на прах
1/4 к. лъжичка сол
1/4 ч. чаша счукани лешници
40 гр. вафли с вкус на лешник, нарязани ситно /2-3 бр. малки/
1/4 к. лъжичка сол
1/4 ч. чаша счукани лешници
40 гр. вафли с вкус на лешник, нарязани ситно /2-3 бр. малки/
1/4 ч. чаша цели лешници
1/3 чаша шоколадов крем тип „nutella”
По желание 8-10 бр, бонбона "фереро роше" в средата
1/3 чаша шоколадов крем тип „nutella”
По желание 8-10 бр, бонбона "фереро роше" в средата
4 с.л. шоколадов крем тип „nutella”
* Десертът може да се изпълни и като цял сладкиш
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява до 175°С. и леко се омазняват по-големи
формички за печене, използвах керамични за суфле /рамекини/
Вкусни за леко хладки, но и студени:
Маслото с шоколада се разтопяват
на слаб огън и оставят леко да се. Добавя се захарта и разбърква до
кремообразна смес, добавят се яйцата - по един и разбърква между всяко
яйце до поемане. Следват брашното с какао на прах и сол, и смесване с дървена
лъжица, докато се хомогенизира. Последни са натрошените лешници. Полученото
тесто ориентировъчно се разделя 8 порции, като от всяка една порция се изсипва
½ бисквитеното тесто в подготвените форми за печене. В средата се покрива с
леко разтопена "нутела", /по около 1ч.л./, като се внимава да не се разстила до
краищата; поръсва се с нарязани вафли и по няколко цели лешници. Отгоре се разпределя останалата част от тестото и в средата на всяка форма се притиска по
един цял бонбон. Пекат се в предварително загрята фурна в продължение на 25-30
минути и охлаждат за около 10-на минути. Отгоре по желание допълнително се гранира
с шоколадов крем тип „nutella”,натрошени лешници и Фереро роше, разполовени
наполовина.
Може да се сервира в съда за печене, с още разтопен шоколад, ядки и бонбон Ferrero Rocher.
Лесно се освобождава от формата, има гладка странична повърхност и ефектна вътрешност;
Със специфична структура и много ефектни в разрез:
Вкусни за леко хладки, но и студени:
Опитайте...
Скъпа Дианка,
ОтговорИзтриванеда ти е честита 10 годишнината на блога.За мен твоят блог е символ на изискан вкус, стил и много, много красота.Такова е и днешното ти предложение - великолепно представено и снимано.Изглежда толкова впечатляващо, че на човек веднага му се приисква да опита.Пожелавам ти още много рецепти, много интересни публикации за Православната вяра.Честито и наздраве !
Да е честито и на всички именници днес, да са живи, здрави и благословени.Честит празник на виното !
Поздрави и усмивки !
Благодаря ти, Елена - много мили думи и пожелания.
ОтговорИзтриванеКогато пиша, че през всички тези 9 години на списване в "Опитайте..."
съм открила много страхотни лични местенца, приятели и съмишленици,
определено имам предвид и теб, с твоите вдъхновяващи идеи, рецепти и отношение!
Благодаря от сърце, поздрави за теб и хубави празнични дни!
Дианка,и аз казвам "Благодаря" за приятелството
ОтговорИзтриванеи прекрасния ти блог!
Удоволствие е, че те познавам, че има "Опитайте..."
Едно място поддържано с много любов и уважение
към тези, които го четем.
Едно изключително място,в което рецептите са поднесени
толкова естетически издържани, че познавам вече твоя почерк!
Благодаря ти, че тази "вкусна красота" влиза в дома ми!
Прегръдки,Дианка!
Мила, Диани! От две седмици почти всеки ден си мисля за теб.. но така и не стигам до писане. Реших обаче да проверя как си чрез страничката ти: чудесно! Всичко е наред :-) Поздравявам те, Диани! Бъди здрава и все такава, каквато досега!
ОтговорИзтриванеКаквото и за кажа, ще бъде малко. Ти си знаеш.
ОтговорИзтриванеПрегръщам те най-сърдечно и те поздравявам! ☺
Дианка, честита 10 годишнина на блога ти!
ОтговорИзтриванеМного стил, красота, вдъхновение и интересни публикации, подплатени с красиви снимки - това си сътворила през всичките години!
Сърдечни поздрави, с пожелание за още красиви и вдъхновяващи рецепти!
Дианка, остави ме със зяпнала уста! Неустоими снимки, неустоими кексчета, неустоимо представяне и удоволствие! Благодаря ти, че внасяш в пространството вкус, стил и красота! Честити празници! Нека щастието и Любовта бъдат винаги с вас!
ОтговорИзтриванеИ, извини ме, но наистина изгубих ума и дума:))) Честит юбилей на блога, едно наистина прекрасно място! Желая ти нестихващо вдъхновение и още безброй качествени и стойностни публикации!
ОтговорИзтриванеКакто винаги класа!!!
ОтговорИзтриванеА кафето в каничката до ръба!!!!!!!!!!!!!!!!Яна
Дани, благодарност с голяма прегръдка за теб -
ОтговорИзтриваневинаги добронамерена и приятелски настроена ..,
щастлива съм, че те познавам!Страхотна си!
Благодаря, Дими, а аз успях да се насладя
на твоята впечатляваща жабешка фантазия -
уникална! Поздрави за теб и прекрасното семейство!
Благодаря от сърце, Хриси, много мили думи -
знаеш, че симпатията е взаимна - Поздрави за теб!
Илианка, както и да се опитвам да ти благодаря ...
ти също си знаеш ...
Голямо Благодаря за теб и сърдечна прегръдка!
Благодаря, от сърце ти благодаря, Кате,
И аз на свой ред всеки път се очаровам при теб и
нека наистина любовта и щастието те вдъхновяват все така!
Яна,
много, много се радвам на всеки ваш коментар
и Ви благодаря от сърце, че отделяте време, за да ми пишете!
Бъдете здрава и ще ми бъде особено приятно да се запознаем!