сряда, 14 февруари 2018 г.

Фереро роше брауни кексчета



Днешното ми предложение, освен шоколадово, с акцентно присъствие на  шоколадовите бонбони Ferrero Rocher е и някак празнично за "Опитайте" ... Шоколадовият десерт ferrero rocher skillet brownie cookie е леко видоизменен във тип брауни кексчета, с богат наситен вкус, фин лешников аромат и присъствие на шоколадови бонбони Ferrero Rocher. Познатите златисто опаковани бонбони нямат нужда от представяне - фин шоколад, мек "нутела" крем с хрупкави вафлени корички, център от цял лешник... Впечатляваща иновативна форма на сфера, но не гладка, с множество издадени лешникови ръбчета. Rocher идва от френски и означава "камък". Характерната златиста опаковка, с намек за стил и елегантност, прекрасното съчетание на вкус и аромат има история, която започва преди повече от три десетилетия, с разработването им от Микеле Фереро, а достигането до крайната идея за формата и вида на прочутите днес шоколадови бонбони с лешници отнема пет години. Наскоро четох, че всеки ден от фабриката в Алба излизат по двадесет и четири милиона бонбона Фереро Роше в пикови периоди, като за всеки от тях се използват по четири лешника - един в средата и три за течния шоколад и обвивката, което прави по 100 милиона лешника на ден само в това предприятие.
Вече споменах, че Фереро роше брауни кексчета са и с празничен нюанс за блога: започнах списването на "Опитайте" в седмицата за вино и любов през 2009, с вдъхновение и ентусиазъм, подкрепена от чаровната Илианка и първите окуражителни коментари на Вики, Дими, Йоли, Мими, Милена, Зори, Дани, Vera Открих нови и интересни блогове, много уютни "лични местенца", стойностни познанства и приятели. Започвайки своята 10-годишнина,  не се изкушавам да правя статистики - публикувани рецепти и снимки, мои постове и мнения, коментари и гости. Във всичките тези години водещо в поддържането на блога, е удоволствието и заедно с емоцията, не се отчитат с равносметки. Но днес, няма да пропусна да изкажа на всички, които четат, коментират и споделят „Опитайте” … Благодаря!
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно... С Ferrero Rocher брауни кексчетата също:


Фереро роше брауни кексчета
/по идея, с изменение от  ferrero rocher deep dish skillet brownie cookie/


Продукти за 8порции*
150 гр. масло /2/3 ч.чаша/
60 гр. шоколад,  или шоколадов чипс тъмен /1/3 чаша /
1 ч. чаша захар, препоръчително кафява
2 големи яйца
2/3 ч. чаша брашно
1/4 ч.чаша неподсладено какао на прах
1/4 к. лъжичка сол
1/4 ч. чаша счукани лешници
40 гр. вафли с вкус на лешник, нарязани ситно /2-3 бр. малки/
1/4 ч. чаша цели лешници
1/3 чаша шоколадов крем тип „nutella”
По желание 8-10 бр, бонбона "фереро роше" в средата

Допълнително за гарниране:
 2 с. л. натрошени лешници
4-5 бр. Ferrero Rocher, разполовени наполовина
4 с.л. шоколадов крем тип „nutella”

* Десертът може да се изпълни и като цял сладкиш
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява до 175°С. и леко се омазняват по-големи формички за печене, използвах керамични за суфле /рамекини/

Маслото с шоколада се разтопяват на слаб огън и оставят леко да се. Добавя се захарта и разбърква до кремообразна смес, добавят се яйцата - по един и  разбърква между всяко яйце до поемане. Следват брашното с какао на прах и сол, и смесване с дървена лъжица, докато се хомогенизира. Последни са натрошените лешници. Полученото тесто ориентировъчно се разделя  8 порции, като от всяка една порция се изсипва ½ бисквитеното тесто в подготвените форми за печене. В средата се покрива с леко разтопена "нутела", /по около 1ч.л./, като се внимава да не се разстила до краищата; поръсва се с нарязани вафли и по няколко цели лешници. Отгоре се разпределя останалата част от тестото и в средата на всяка форма се притиска по един цял бонбон. Пекат се в предварително загрята фурна в продължение на 25-30 минути и охлаждат за около 10-на минути. Отгоре по желание допълнително се гранира с шоколадов крем тип „nutella”,натрошени лешници и Фереро роше, разполовени наполовина.


Може да се сервира в съда за печене, с още разтопен шоколад,  ядки и бонбон Ferrero Rocher.


Лесно се освобождава от формата, има гладка странична повърхност и ефектна вътрешност;


Със специфична структура и много ефектни в разрез:


Вкусни за леко хладки, но и студени:


Опитайте...
 


10 коментара:

  1. Скъпа Дианка,
    да ти е честита 10 годишнината на блога.За мен твоят блог е символ на изискан вкус, стил и много, много красота.Такова е и днешното ти предложение - великолепно представено и снимано.Изглежда толкова впечатляващо, че на човек веднага му се приисква да опита.Пожелавам ти още много рецепти, много интересни публикации за Православната вяра.Честито и наздраве !
    Да е честито и на всички именници днес, да са живи, здрави и благословени.Честит празник на виното !
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Елена - много мили думи и пожелания.
    Когато пиша, че през всички тези 9 години на списване в "Опитайте..."
    съм открила много страхотни лични местенца, приятели и съмишленици,
    определено имам предвид и теб, с твоите вдъхновяващи идеи, рецепти и отношение!
    Благодаря от сърце, поздрави за теб и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,и аз казвам "Благодаря" за приятелството
    и прекрасния ти блог!
    Удоволствие е, че те познавам, че има "Опитайте..."
    Едно място поддържано с много любов и уважение
    към тези, които го четем.
    Едно изключително място,в което рецептите са поднесени
    толкова естетически издържани, че познавам вече твоя почерк!
    Благодаря ти, че тази "вкусна красота" влиза в дома ми!
    Прегръдки,Дианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Мила, Диани! От две седмици почти всеки ден си мисля за теб.. но така и не стигам до писане. Реших обаче да проверя как си чрез страничката ти: чудесно! Всичко е наред :-) Поздравявам те, Диани! Бъди здрава и все такава, каквато досега!

    ОтговорИзтриване
  5. Каквото и за кажа, ще бъде малко. Ти си знаеш.
    Прегръщам те най-сърдечно и те поздравявам! ☺

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, честита 10 годишнина на блога ти!
    Много стил, красота, вдъхновение и интересни публикации, подплатени с красиви снимки - това си сътворила през всичките години!
    Сърдечни поздрави, с пожелание за още красиви и вдъхновяващи рецепти!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, остави ме със зяпнала уста! Неустоими снимки, неустоими кексчета, неустоимо представяне и удоволствие! Благодаря ти, че внасяш в пространството вкус, стил и красота! Честити празници! Нека щастието и Любовта бъдат винаги с вас!

    ОтговорИзтриване
  8. И, извини ме, но наистина изгубих ума и дума:))) Честит юбилей на блога, едно наистина прекрасно място! Желая ти нестихващо вдъхновение и още безброй качествени и стойностни публикации!

    ОтговорИзтриване
  9. Както винаги класа!!!
    А кафето в каничката до ръба!!!!!!!!!!!!!!!!Яна

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, благодарност с голяма прегръдка за теб -
    винаги добронамерена и приятелски настроена ..,
    щастлива съм, че те познавам!Страхотна си!

    Благодаря, Дими, а аз успях да се насладя
    на твоята впечатляваща жабешка фантазия -
    уникална! Поздрави за теб и прекрасното семейство!

    Благодаря от сърце, Хриси, много мили думи -
    знаеш, че симпатията е взаимна - Поздрави за теб!

    Илианка, както и да се опитвам да ти благодаря ...
    ти също си знаеш ...
    Голямо Благодаря за теб и сърдечна прегръдка!

    Благодаря, от сърце ти благодаря, Кате,
    И аз на свой ред всеки път се очаровам при теб и
    нека наистина любовта и щастието те вдъхновяват все така!

    Яна,
    много, много се радвам на всеки ваш коментар
    и Ви благодаря от сърце, че отделяте време, за да ми пишете!
    Бъдете здрава и ще ми бъде особено приятно да се запознаем!

    ОтговорИзтриване