събота, 5 май 2018 г.

Ягодови чийзкейк шишчета

Във времето на актуалната тема за пролетни ягоди, след супата, блоговия рецептурник със етикет "ягоди" допълвам с предложение за десерт: сладки шишчета от бисквитени чийзкейк кубчета, ароматни ягоди, свежа мента и шамфъсък.  За основа избрах пръхко бисквитено тесто, с капки черен шоколад, покрит от мек слой крем сирене от бял шоколад и нежна ванилия. Свързващата част са парченца ягоди, подсилени с крехки листа мента, а финален хрупкав щрих добавят натрошени парченца шам фъстък. Семпли, но вкусни, бързи и лесни за приготвяне. Видно, в случая водеща е идеята за оформлението, която успешно може да се реализира и с други плодове, блат от типа на брауни или кейк, с още шоколад и крем, както и във вида на шоколадов чийзкейк.


Ягодови чийзкейк шишчета 
/по идея от Strawberry Shortcake Kabobs/


Бисквитена основа:


Продукти за две тави с размер 20х20см.
   1 ¼ ч.чаши брашно
    ¼  ч. л. бакпулвер
    ¼   ч.л. сол
    ½  ч. чаша масло, несолено на стайна температура
    ¾  ч. чаша гранулирана захар
    1 голямо яйце на стайна температура
    1 ч.л. ванилов аромат
    ½ ч.чаша шоколадови капки
1 ч.чаша =240мл.
Първо се разбива маслото с кухненски пасатор или миксер, следва захарта с непрекъснато разбиване по поемането й. Добавя се яйцето и ванилов аромат с ново разбиване по хомогенизиране на сместа. Смесват се сухите съставки: брашно, сол и бакпулвер и на ниска скорост се обединяват и замесват като тесто. Поръсват се шоколадовите капки, след което бързо и на ръка се оформя топка, разделя се на 2 равни части, които се поставят да стегнат в хладилник за няколко часа. Всяка една част се разточва на тънка кора с размери 20х20см, и прехвърля в тава за печен покрита с пекарска хартия. Фурната се загрява на 175С и всеки блат се пече около15 минути до златисто, след което изважда формата и прехвърля върху решетка за окончателното им изстиване и покриване с крем.


Шоколадов чийзкрем слой: за 1 тава размер 20х20 см
125 гр. крем сирене на стайна температура
100 гр. бял шоколад
1 с.л. течна сметана
1 с.л. масло
2 с.л. пудра захар, по желание
ванилия за аромат
Белият шоколад се стопява на водна баня ли МВ с 1с.л. течна сметана и 1с.л. масло. Крем сиренето, което е със стайна температура, се разбърква с пудрата захар и прибавя към разтопения шоколад на части и след пълното му поемане се ароматизира с ванилията. Разстила се върху напълно охладения блат и поставя в хладилник да стегне за няколко часа /може и за нощ/. напълно охладеният сладкиш се нарязва на хапки с големина по желание напр. кубчета с размер 2,5см., които се съхраняват в хладилник.


И още за оформяне на шишчета:
1 ч.чаша пресни ягоди, разрязани на половинки
½ ч.чаша натрошен шамфъстък
¼ ч.чаша малки листа свежа мента

1 ч.чаша разбита сметана или крем за сервиране:


Окончателното оформяне се приготвя преди поднасянето - на коктейлни шишчета се редуват  кубчета чийзкейк, резен ягода, листа мента и поръсват с натрошен шамфъстък. Сервират се почти веднага, в компанията на разбита сметана или още крем/разтопен шоколад по желание.


Опитайте...

3 коментара:

  1. Божествени са, Дианка!
    Хубав празник и сърдечна прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сърдечна прегръдка и за теб, Дани,
    благодаря ти, радвам се,че ти допада тази идея!
    Хубави, усмихнати и вдъхновени майски празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    много интересна идея за плодови шишчета.Не съм правила подобни.Чудесно изглежзат.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване