Позакъснях с публикацията на това предложение за
сезонни тиквички и крехък грах /Bezelyeli Kabak Kuleleri/ по рецепта на популярен
млад турски шеф кулинар и водещ Eyüp
Kemal Sevinç, който и нагледно споделя своя опит, за да помогне домашната кухня да
изглежда по-професионално. Успях да открия сходни варианти и предполагам, че
макар и авторска, предполага развитие, вкусови допълнения и ароматни нюанси. В
комбинацията между тиквички и грах двата компонента взаимно се допълват и дообогатяват, в същото време чудесно се съчетават със сирене, а
панирано в галета и сусамови семе, придава на
предястието още един елемент с различна текстура и хрупкав момент. Включих още свежи
подправки, чери домати и редуциран подсладен балсамов оцет. Гъстата консистенция със сладко-кисел балсамов аромат е
подходяща както за меса, салати и топинги, така и за декориране и баланс, като може да оформи финалния щрих и да
придаде индивидуалност на това предястие. Получи се засищащо, свежо и пролетно цветно предястие или лека вечеря:
Гриловани тиквички с грахово пюре и хрупкава "фета"
Продукти за 4 порции:
4 тиквички, крехки
2-3 с.л. олио
1 с.л. масло
400 гр. сварен грах
1-2 с.л. настърган пармезан
50 гр. белени ядки, използвах лешници
3-4 сухара, стрити на галета
3 с.л. зехтин
¼ ч.чаша магданоз, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус
стрък копър
Още:
няколко люспи пармезан
няколко чери домата
стрък див лук и копър
балсамова редукция за декориране и поднасяне
сусам за поръсване
За хрупкава "фета"
за 1 яйце
50 гр. сусам
¼ ч. чаша брашно
125 гр. сирене тип „фета’
олио за пържене
Първо се подготвят тиквичките:Тиквичките се нарязват на тънки резени и мариноват в овкусен зехтин със сол и
черен пипер. Пекат се на загрят грил тиган, акто по време на печенто се добавят
късчтета масло, до омекване, според желаната крехкост. Изваждат се и оставят да
се охладят. Могат да се приготвят и в по-пикантен вариант.
Следва граховото пюре: Ако ще се използва пресен грах, се
вари във вряща подсолена вода, до омекване, около 3 минути, според сорта, а ако се използва замразен грах /напр. на Бондюел, за които се
осигурява съответната свежест и вкус, чрез замразяване не по-късно от няколко
часа след тяхното събиране./ – само се попарва с гореща вода или кипва и
отцежда. Предварително сварения млад грах се поставя в кухненски пасатор или
блендер, като към него се добавят: белените ядки /напр./ лешници, сухарите,
стрити на галета, настърган пармезан и зехтин, ситно нарязан магданоз, сол и
черен пипер на вкус. Цялата смес се пасира до желаната гладкост, проверява се
на вкус, плътност и въздушност, ако е необходимо се доовкусява и доразбива.
Видео рецепта: в чиния за сервиране се поставя кухненски ринг и в него се
подреждат слой гриловани тиквички, малко наситен копър, следва слой грахово
пюре, отново тиквички с малко копър и за финал – грахово пюре. Поставя се в
хладилник, докато се приготвят сирената.
Непосредствено преди сервиране се декорира отгоре с няколко кръгчета тиквички, люспи
пармезан, див лук и копър и поръсва със сусам. Чери домати с копър, редуциран
подсладен балсамов оцет за баланс може да оформи финалния щрих и да придаде индивидуалност на
предястието.
Панирани във свежа галета или сусам сирена: Сиренцата, нарязани на кубчета се овалват в брашното, потапят
се в разбито яйце и след това в хлебни трохи или сусам. Пържат се в силно
загрята мазнина, отцеждат се върху абсорбираща кухненска хартия и разпределят в
чинията с тиквичките и грахово пюре.
И хрупкавите сиренца с галета и сусамово семе:
Вече споменах, че няколко чери домати с копър, редуциран подсладен балсамов оцет за
баланс може да оформи финалния щрих и да
придаде индивидуалност на това предястие.
Опитайте...
Прекрасна картина...
ОтговорИзтриванеПрекрасно предястие, Дианка!
ОтговорИзтриванеИ поднесено перфектно!
Прегръдки!
Разкощотия, Дианка! Достойно за Мастър шеф!
ОтговорИзтриванеМного интересно, красиво и свежо предястие Дианка.Непременно ще го изпробвам, имам всички съставки.Идеално предложение за пролетно - летния сезон.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица !
Фантазия, Диани, истинско пиршество за сетивата! Сега съм на вълна пресен грах, така че ще пробвам комбинацията с кеф!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Великолепно! Пред такава картина е трудно да подбереш думи, които да я опишат, но пък не са и нужни, достатъчно е да погледнеш в чинията. Комплименти, Дианка!
ОтговорИзтриванеОт сърце ви благодаря, момичета - много сте мили,
ОтговорИзтриванедраго ми е, че ви допада и ще се радвам да опитате и вие!
Сърдечни поздрави, хубави, вдъхновени и усмихнати летни дни!