Първото предложение за настоящите постни дни е за нещо сладичко, но по летному свежо, ароматно, лесно и
бързо за приготвяне. Харесах идеята за crumble in a glass ... крамбъл - във
веган вариант, с по-различно структуриране и поднасяне в чаши, но я измених малко по наш вкус: плодовете,
основно слънчеви кайсии с добавка на няколко червени череши, са запечени
самостоятелно с нотка канелено ухание. Традиционната технология за приготвяне
на подобен тип десерти /crumble, crisp, cobbler, .../ предполага съвместно изпичане
на плодовата и тестена част. В този случай обаче на crumble in a glass, хрупкавата маслена поръска също
се приготвя отделно. При нея също промених някои съставки и пропорции за да се получи доминиращ кокосов вкус и аромат от кокосово брашно и
кокосово масло, замених орехите със сурови бадеми и добавих фини овесени ядки. И
след като отделните компоненти са приготвени /може и предварително/, остава
окончателното подреждане в чаши и сервиране, по желание и с топка сладолед. Гарнирах с веган бананово–кокосов сладолед, но неговата рецепта ще запиша по-късно/, но би бил подходящ и друг постен сладолед: кокосов, бананов или шоколадово сорбе. За
една успешна такава комбинация се препоръчва леко топъл плодов микс, крехък и ронлив
топинг и за финал студена сметана или сладолед…
Кайсиев крамбъл с кокосов топинг
в чаши /веган/
/по идея, с изменения от crumble in a glass/
Кокосов топинг с бадеми
Продукти за 4 порции:
¼ ч.чаша кокосово брашно
¼ ч.чаша кафява захар
¼ ч.чаша бяло пшеничено брашно
2 с.л. фини овесени ядки
¼ ч.чаша натрошени бадеми
¼ ч.чаша кокосово масло
¼ ч.л. канела за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С и
тава за печене се покрива с пекарска хартия.
Разбъркват се кокосовото и
бяло пшеничено брашно, кафявата захар с
канелата, овесените ядки и натрошените
бадеми и към тях се добавя кокосово масло. Цялата смес се стрива на трохи и
разстила на тънък слой в подготвената тава.Пече се за около 10-15 минути до
златисто, изважда се от фурната и оставя да се охлади. Може да се съхрани за
няколко дни в затворен съд.
Запечени кайсии /с череши/:
500-600 гр. кайсии, почистени
дузина червени череши
½ ч.чаша кафява захар
1 с.л. кокосово масло
1 с.л. нишесте
¼ ч.л. канела
1 ч.л. лимонов сок
Фурната се загрява на 175С и
тава за печене се покрива с пекарска хартия.
Кайсиите се разполовяват и
почистват от костилките, поръсват с
лимонов сок и заедно с черешите се поставят в приготвената тава за печене.
Разбъркват се захарта с нишестето, канелата и кокосово масло, след което
получената смес се разпределя върху плодовете. Пекат се за около 20-25 минути,
според степента на зрялост на кайсиите, до омекване. Изваждат се от фурната и
след леко охлаждане са готови за сервиране.
Сос:/за дъното на чашите/
¼ ч.чаша пасирани запечени
кайсии или разтопен кайсиев конфитюр
Подреждането се прави
непосредствено преди сервиране: сос, плодов микс, топинг и сладолед.
Вече споменах, че за една успешна
комбинация се препоръчва леко топъл плодов микс, крехък и ронлив топинг и за
финал студена сметана или сладолед…
Опитайте…
Интересна идея за лятно плодово изкушение Дианка.Гарнирано със сладолед е разкошно предложение.Изглежда много красиво.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица !
Вълшебство от цветове, вкус и аромат! Възхищавам се всеки път на стила ти и начинът по който презентираш рецептите си, Дианка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного, много изкусително предложение, Диди! Пъстро, цветно, само мога да предполагам колко е вкусно и сладко :)
ОтговорИзтриванеЕй такова пъстро ялто ти пожелавам!
Прегръдки!
Красота в оранж:)
ОтговорИзтриванеА за хилядите съдинки във всякакъв цвят няма да питам къде побираш:))
От сърце ви благодаря, момичета - много сте мили,
ОтговорИзтриванедраго ми е, че ви допада и ще се радвам да опитате и вие!
Сърдечни поздрави, хубави, вдъхновени и усмихнати летни дни!