неделя, 10 юни 2018 г.

Кайсиев крамбъл с кокосов топинг в чаши /веган/



Първото предложение за настоящите постни дни е за нещо сладичко, но по летному свежо, ароматно, лесно и бързо за приготвяне. Харесах идеята за crumble in a glass ... крамбъл - във веган вариант, с по-различно структуриране и поднасяне в чаши, но я измених малко по наш вкус: плодовете, основно слънчеви кайсии с добавка на няколко червени череши, са запечени самостоятелно с нотка канелено ухание. Традиционната технология за приготвяне на подобен тип десерти /crumble, crisp, cobbler, .../ предполага съвместно изпичане на плодовата и тестена част. В този случай обаче на crumble in a glass, хрупкавата маслена поръска също се приготвя отделно. При нея също промених някои съставки и пропорции за да се получи доминиращ кокосов вкус и аромат от кокосово брашно и кокосово масло, замених орехите със сурови бадеми и добавих фини овесени ядки. И след като отделните компоненти са приготвени /може и предварително/, остава окончателното подреждане в чаши и сервиране, по желание и с топка сладолед. Гарнирах с веган бананово–кокосов сладолед, но неговата рецепта ще запиша по-късно/, но би бил подходящ и друг постен сладолед: кокосов, бананов или шоколадово сорбе. За една успешна такава комбинация се препоръчва леко топъл плодов микс, крехък и ронлив топинг и за финал студена сметана или сладолед…




Кайсиев крамбъл с кокосов топинг в чаши /веган/
 /по идея, с изменения от crumble in a glass/

 
Кокосов топинг с бадеми


Продукти за 4 порции:
¼ ч.чаша кокосово брашно
¼ ч.чаша кафява захар
¼ ч.чаша бяло пшеничено брашно
2 с.л. фини овесени ядки
¼ ч.чаша натрошени бадеми
¼ ч.чаша кокосово масло
¼ ч.л. канела за поръсване
 1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С и тава за печене се покрива с пекарска хартия.
Разбъркват се кокосовото и бяло пшеничено брашно,  кафявата захар с канелата, овесените ядки  и натрошените бадеми и към тях се добавя кокосово масло. Цялата смес се стрива на трохи и разстила на тънък слой в подготвената тава.Пече се за около 10-15 минути до златисто, изважда се от фурната и оставя да се охлади. Може да се съхрани за няколко дни в затворен съд.

 
Запечени кайсии /с череши/:
500-600 гр. кайсии, почистени
дузина червени череши
½ ч.чаша кафява захар
1 с.л. кокосово масло
1 с.л. нишесте
¼ ч.л. канела
1 ч.л. лимонов сок 
Фурната се загрява на 175С и тава за печене се покрива с пекарска хартия.
Кайсиите се разполовяват и почистват от костилките,  поръсват с лимонов сок и заедно с черешите се поставят в приготвената тава за печене. Разбъркват се захарта с нишестето, канелата и кокосово масло, след което получената смес се разпределя върху плодовете. Пекат се за около 20-25 минути, според степента на зрялост на кайсиите, до омекване. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане са готови за сервиране.


Сос:/за дъното на чашите/
¼ ч.чаша пасирани запечени кайсии или разтопен кайсиев конфитюр


Подреждането се прави непосредствено преди сервиране: сос, плодов микс, топинг и сладолед.


Вече споменах, че за една успешна комбинация се препоръчва леко топъл плодов микс, крехък и ронлив топинг и за финал студена сметана или сладолед…


Опитайте…



5 коментара:

  1. Интересна идея за лятно плодово изкушение Дианка.Гарнирано със сладолед е разкошно предложение.Изглежда много красиво.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Вълшебство от цветове, вкус и аромат! Възхищавам се всеки път на стила ти и начинът по който презентираш рецептите си, Дианка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много, много изкусително предложение, Диди! Пъстро, цветно, само мога да предполагам колко е вкусно и сладко :)
    Ей такова пъстро ялто ти пожелавам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Красота в оранж:)
    А за хилядите съдинки във всякакъв цвят няма да питам къде побираш:))

    ОтговорИзтриване
  5. От сърце ви благодаря, момичета - много сте мили,
    драго ми е, че ви допада и ще се радвам да опитате и вие!
    Сърдечни поздрави, хубави, вдъхновени и усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване