вторник, 31 юли 2018 г.

Няколко идеи с камамбер

В дните на лятната блогова ваканция 😉, минавам само, за да запазя едно интересно видео, насочено към любителите на меки сирена от типа на camembert /камамбер/, предлагащо компилация от 15 рецепти с меки сирена, които провокират интереса и вкусови предпочитания към малко по- калорична храна:





Някои сред тях са много популярни, други познати, но са умело събрани в обща колекция, лесни и бързи за приготвяне, много детайлно и нагледно представени, едно чудесно допълнение към  моята секция с тематични рецепти.

А аз ще почерпя виртуално с нещо сладко .... Плодово шоколадово сабле, 
/още снимки и рецептата скоро/ 😊


И снимка от средиземноморското ни лятно пътуване до Лазурното крайбрежие:



Хубаво и усмихнато лято!  😘


петък, 20 юли 2018 г.

Илинден и още църковни празници в края на юли

Честваме Илинден ...
 На 20 юли /по нов стил и на 2 август по стар стил/ 
почитаме паметта на Свети пророк Илия
един от най-почитаните светци както в Православната, така и в Католическата църква 
и един от най-известните хора в историята на човечеството

Св. Илия, името на светеца означава Сила Господна и се свързва с огнена колесница от четири коня по небето, измолващ от Бога здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Св. Илия носи дъжд и влага, и закриля живота. Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.
Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божии дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - св. Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня. 


Отбелязва се като имен ден на носещите имената Илия, Илин, "Илина", Илинка, Илиян, Илиана, Личо, Лина и др.

Ден след него, на 22 юли, се почита  Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна
 


Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна е вярна и предана последователка на Иисус Христос, християнска светица, мироноска, следваща Христа, споделяща неговите страсти до разпятието и свидетелка на възкресението му. 
Народът почита първата вестителка на Възкресението като сестра на Св. Илия. На нея се приписва първият възглас „Христос възкресе!”.
А на 25 юли се възпоменава Успение на света Анна
 майката на Дева Мария и баба на Иисус Христос.


И още един християнски празник през юли - на 27 се честват
Свети Седмочисленици
- Свв. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий
и Успение на св. Климент Охридски,

Св. великомъченик Пантелеймон - светия лечител.

Из проповедта в деня на светиите "С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици,


Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий,
изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог."
Така светата Православна църква молитвено възпява паметта на светите Седмочисленици - Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Това е свещена седморка, светозарен седмосвещник, сияйно съзвездие върху българския църковен небосклон - небесните ангели и покровители на много молитвени храмове.
Свети Седмочисленици е събирателно название за светците, почитани в Българската православна църква като създатели и разпространители на българската азбука (глаголица и кирилица)- Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий. Оценила по достойнство делото им църквата е отредила този ден за общото им почитане, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен ден.
И още православни празници за месец юли:



Хубави, празници, слънчеви и усмихнати летни дни!
/ И време за лятна блогова ваканция 😊/

неделя, 1 юли 2018 г.

Страчатела афогато с череши



Първо предложение за юли... Изчаквах първите, наистина по-топли летни дни, да представя тази идея за мocha аffogato. Италианската напитка афогато /affogato/, модифицирана вече и като десерт на кафееена основа, афогато обикновено се предлага като комбинация на топка сладолед, покрита или "удавена" от горещо еспресо. Някои вариации вече включват ароматни ликьори, разбита сметана, хрупкави ядки и бисквити, свежи плодове и разтопен шоколад. Видно е, че възможностите за разнообразие и композиции са повече от многобройни – въпрос на въображение и вкус, граничещи с категории „арт” и „гурме”. Все пак, основен компонент, освен силно кафе, е хубавият сладолед - ванилов, шоколадов, сорбет или друг. Успешно може да се използва и пъстрото семифредо с рикота и какао – една по- различна комбинация, която прави вкуса на напитката по-плътен и своеобразен. Освен сметановата страчатела /stracciatella/ добавих плодов нюанс с късните, последни череши за сезона, и още дребни акценти на шоколад, ядки и бисквити. За още страхотни идеи може да се почерпи вдъхновение от тук:


Страчатела афогато с череши

Продукти за 2 порции:
     ½  ч.чаша течна сметана (разбита, студена)
     2-4 топки страчатела сладолед или друг
     1  ч.чаша силно кафе /горещо еспресо/
     2 ч.л. амарето ликьор, по желание
     череши и черешов сироп (за сервиране)
     бадеми, нарязани и препечени (за сервиране)
     шоколад и бисквити (за сервиране)
1 ч.чаша=240 мл.
В купа се разбива течната сметана докато се оформят меки върхове. Поръсва се с 1 с.л. пудра захар и разбиването продължава до уплътняване. Поставя се в хладилник на студено до момента на сервиране. В две малки купички се поставят по 1-2 топки сладолед. Внимателно се излива горещото еспресо (или кафе, смесено с амарето ликьор ) около ръба на чашките (така че, да не се топи твърде бързо). На върха се гарнира с бита сметана, череши, сироп и нарязани ядки. Сервира се незабавно!


 Ето го в два варианта:


И в чаши, където сметаната е под сладоледа:


   Следва и рецептата за Семифредо с рикота и какао


 Семифредо с рикота и какао
Продукти:
    250 гр. фина рикота
    200 мл. течна сметана подсладена
    100 гр. кондензирано мляко
    50 гр. шоколадови капки
    Смесват се много добре фината рикотата с кондензираното мляко, след което се добавя разбитата на крем течна сметана и получената смес се хомогенизира. Последни са шоколадовите капки,а след тяхното разбъркване, сместа се прехвърля в затворен съд във фризер за замразяване, най-малко 3 часа. Преди сервиране, се изважда и украсява с още тъмен шоколад и/или глазирани плодове/череши.


В по-близък план:


За финал:


Опитайте…