Първо предложение за юли... Изчаквах първите, наистина по-топли летни дни, да представя
тази идея за мocha аffogato. Италианската напитка
афогато /
affogato/, модифицирана вече и като десерт на
кафееена основа, афогато обикновено се предлага като комбинация на топка
сладолед, покрита или "удавена" от горещо еспресо. Някои вариации вече включват ароматни ликьори, разбита
сметана, хрупкави ядки и бисквити, свежи плодове и разтопен шоколад. Видно е,
че възможностите за разнообразие и композиции са повече от многобройни – въпрос
на въображение и вкус, граничещи с категории „
арт” и „
гурме”. Все пак, основен
компонент, освен силно кафе, е хубавият сладолед - ванилов, шоколадов, сорбет
или друг. Успешно може да се използва и пъстрото
семифредо с рикота и какао –
една по- различна комбинация, която прави вкуса на напитката по-плътен и
своеобразен. Освен сметановата
страчатела /stracciatella/
добавих плодов нюанс с късните, последни череши за сезона, и още дребни акценти на шоколад, ядки и бисквити. За още
страхотни идеи може да се почерпи вдъхновение от
тук:
Страчатела афогато с череши
Продукти за 2 порции:
½ ч.чаша течна сметана (разбита, студена)
2-4 топки страчатела сладолед или
друг
1 ч.чаша силно кафе /горещо еспресо/
2 ч.л. амарето ликьор, по желание
череши и
черешов сироп (за сервиране)
бадеми, нарязани и препечени (за сервиране)
шоколад и
бисквити (за сервиране)
1 ч.чаша=240 мл.
В купа се разбива течната сметана докато се
оформят меки върхове. Поръсва се с 1 с.л. пудра захар и разбиването продължава
до уплътняване. Поставя се в хладилник на студено до момента на сервиране.
В две малки купички се поставят по 1-2 топки сладолед. Внимателно се излива
горещото еспресо (или кафе, смесено с амарето ликьор ) около ръба на чашките
(така че, да не се топи твърде бързо). На върха се гарнира с бита сметана,
череши, сироп и нарязани ядки. Сервира се незабавно!
Ето го в два варианта:
И в чаши, където сметаната е под сладоледа:
Следва и рецептата
за Семифредо с рикота и какао
Семифредо с рикота и
какао
250 гр. фина рикота
200 мл. течна сметана подсладена
100 гр. кондензирано мляко
50 гр. шоколадови капки
Смесват се много добре фината
рикотата с кондензираното мляко, след което се добавя разбитата на крем течна
сметана и получената смес се хомогенизира. Последни са шоколадовите капки,а
след тяхното разбъркване, сместа се прехвърля в затворен съд във фризер за
замразяване, най-малко 3 часа. Преди сервиране, се изважда и украсява с още тъмен шоколад
и/или глазирани плодове/
череши.
За финал:
Опитайте…