Първо предложение за юли... Изчаквах първите, наистина по-топли летни дни, да представя
тази идея за мocha аffogato. Италианската напитка афогато /affogato/, модифицирана вече и като десерт на
кафееена основа, афогато обикновено се предлага като комбинация на топка
сладолед, покрита или "удавена" от горещо еспресо. Някои вариации вече включват ароматни ликьори, разбита
сметана, хрупкави ядки и бисквити, свежи плодове и разтопен шоколад. Видно е,
че възможностите за разнообразие и композиции са повече от многобройни – въпрос
на въображение и вкус, граничещи с категории „арт” и „гурме”. Все пак, основен
компонент, освен силно кафе, е хубавият сладолед - ванилов, шоколадов, сорбет
или друг. Успешно може да се използва и пъстрото семифредо с рикота и какао –
една по- различна комбинация, която прави вкуса на напитката по-плътен и
своеобразен. Освен сметановата страчатела /stracciatella/
добавих плодов нюанс с късните, последни череши за сезона, и още дребни акценти на шоколад, ядки и бисквити. За още
страхотни идеи може да се почерпи вдъхновение от тук:
Страчатела афогато с череши
Продукти за 2 порции:
½ ч.чаша течна сметана (разбита, студена)
2-4 топки страчатела сладолед или друг
2-4 топки страчатела сладолед или друг
1 ч.чаша силно кафе /горещо еспресо/
2 ч.л. амарето ликьор, по желание
2 ч.л. амарето ликьор, по желание
шоколад и
бисквити (за сервиране)
1 ч.чаша=240 мл.
1 ч.чаша=240 мл.
В купа се разбива течната сметана докато се
оформят меки върхове. Поръсва се с 1 с.л. пудра захар и разбиването продължава
до уплътняване. Поставя се в хладилник на студено до момента на сервиране.
В две малки купички се поставят по 1-2 топки сладолед. Внимателно се излива
горещото еспресо (или кафе, смесено с амарето ликьор ) около ръба на чашките
(така че, да не се топи твърде бързо). На върха се гарнира с бита сметана,
череши, сироп и нарязани ядки. Сервира се незабавно!
Ето го в два варианта:
И в чаши, където сметаната е под сладоледа:
Следва и рецептата
за Семифредо с рикота и какао
Семифредо с рикота и
какао
250 гр. фина рикота
200 мл. течна сметана подсладена
100 гр. кондензирано мляко
50 гр. шоколадови капки
200 мл. течна сметана подсладена
100 гр. кондензирано мляко
50 гр. шоколадови капки
Смесват се много добре фината
рикотата с кондензираното мляко, след което се добавя разбитата на крем течна
сметана и получената смес се хомогенизира. Последни са шоколадовите капки,а
след тяхното разбъркване, сместа се прехвърля в затворен съд във фризер за
замразяване, най-малко 3 часа. Преди сервиране, се изважда и украсява с още тъмен шоколад
и/или глазирани плодове/череши.
За финал:
Опитайте…
Прекрасна презентация, Дианка!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много си мила, както винаги, Дани,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, голяма прегръдка и от мен,
с най-сърдечни пожелания за едно прекрасно лято!
Страхотни сладко-ледени предложения, Диди! Всички са много вкусни, сигурна съм и много, много красиво поднесени от теб. Поздравления и хубав юли!
ОтговорИзтриванеНе мога да си избера кое от двете, затова и от двете, моля!
ОтговорИзтриванеКаквото и да кажа, Дианка, ще бъде малко...
ОтговорИзтриванеДианка, ако беше само едно предложение, бих го преглътнала по някакъв начин, но всичко това е толкова неустоимо, толкова изкушаващо, че не знам откъде да започна. Толкова труд, толкова стил, събрани на едно място. Знам какво стои зад всяка рецепта, особено и да правиш снимки след това, за това комплиментите ми и възхищението ми към теб са големи. Поздрави и благодаря за удоволствието!
ОтговорИзтриванеМного ме зарадвахте момичета,
ОтговорИзтриванедраго ми е, че тази лятна идея ви допада ...
възможностите за разнообразяване са в изобилие, а
вкусовете допълнения - въпрос на лично предпочитание.
Пепи,
Илианка,
Весе,
Кате,
благодаря за милите коментари,
с най-сърдечни поздрави за вас,
усмихнати и вдъхновени летни дни!