неделя, 1 юли 2018 г.

Страчатела афогато с череши



Първо предложение за юли... Изчаквах първите, наистина по-топли летни дни, да представя тази идея за мocha аffogato. Италианската напитка афогато /affogato/, модифицирана вече и като десерт на кафееена основа, афогато обикновено се предлага като комбинация на топка сладолед, покрита или "удавена" от горещо еспресо. Някои вариации вече включват ароматни ликьори, разбита сметана, хрупкави ядки и бисквити, свежи плодове и разтопен шоколад. Видно е, че възможностите за разнообразие и композиции са повече от многобройни – въпрос на въображение и вкус, граничещи с категории „арт” и „гурме”. Все пак, основен компонент, освен силно кафе, е хубавият сладолед - ванилов, шоколадов, сорбет или друг. Успешно може да се използва и пъстрото семифредо с рикота и какао – една по- различна комбинация, която прави вкуса на напитката по-плътен и своеобразен. Освен сметановата страчатела /stracciatella/ добавих плодов нюанс с късните, последни череши за сезона, и още дребни акценти на шоколад, ядки и бисквити. За още страхотни идеи може да се почерпи вдъхновение от тук:


Страчатела афогато с череши

Продукти за 2 порции:
     ½  ч.чаша течна сметана (разбита, студена)
     2-4 топки страчатела сладолед или друг
     1  ч.чаша силно кафе /горещо еспресо/
     2 ч.л. амарето ликьор, по желание
     череши и черешов сироп (за сервиране)
     бадеми, нарязани и препечени (за сервиране)
     шоколад и бисквити (за сервиране)
1 ч.чаша=240 мл.
В купа се разбива течната сметана докато се оформят меки върхове. Поръсва се с 1 с.л. пудра захар и разбиването продължава до уплътняване. Поставя се в хладилник на студено до момента на сервиране. В две малки купички се поставят по 1-2 топки сладолед. Внимателно се излива горещото еспресо (или кафе, смесено с амарето ликьор ) около ръба на чашките (така че, да не се топи твърде бързо). На върха се гарнира с бита сметана, череши, сироп и нарязани ядки. Сервира се незабавно!


 Ето го в два варианта:


И в чаши, където сметаната е под сладоледа:


   Следва и рецептата за Семифредо с рикота и какао


 Семифредо с рикота и какао
Продукти:
    250 гр. фина рикота
    200 мл. течна сметана подсладена
    100 гр. кондензирано мляко
    50 гр. шоколадови капки
    Смесват се много добре фината рикотата с кондензираното мляко, след което се добавя разбитата на крем течна сметана и получената смес се хомогенизира. Последни са шоколадовите капки,а след тяхното разбъркване, сместа се прехвърля в затворен съд във фризер за замразяване, най-малко 3 часа. Преди сервиране, се изважда и украсява с още тъмен шоколад и/или глазирани плодове/череши.


В по-близък план:


За финал:


Опитайте…

7 коментара:

  1. Прекрасна презентация, Дианка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много си мила, както винаги, Дани,
    благодаря ти, голяма прегръдка и от мен,
    с най-сърдечни пожелания за едно прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни сладко-ледени предложения, Диди! Всички са много вкусни, сигурна съм и много, много красиво поднесени от теб. Поздравления и хубав юли!

    ОтговорИзтриване
  4. Не мога да си избера кое от двете, затова и от двете, моля!

    ОтговорИзтриване
  5. Каквото и да кажа, Дианка, ще бъде малко...

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, ако беше само едно предложение, бих го преглътнала по някакъв начин, но всичко това е толкова неустоимо, толкова изкушаващо, че не знам откъде да започна. Толкова труд, толкова стил, събрани на едно място. Знам какво стои зад всяка рецепта, особено и да правиш снимки след това, за това комплиментите ми и възхищението ми към теб са големи. Поздрави и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ме зарадвахте момичета,
    драго ми е, че тази лятна идея ви допада ...
    възможностите за разнообразяване са в изобилие, а
    вкусовете допълнения - въпрос на лично предпочитание.
    Пепи,
    Илианка,
    Весе,
    Кате,
    благодаря за милите коментари,
    с най-сърдечни поздрави за вас,
    усмихнати и вдъхновени летни дни!


    ОтговорИзтриване