Минавам набързо с една лятна идея за предястие или лека вечеря – цветна, ароматна
и вкусна комбинация в няколко хапки: царевични кексчета с копър и каперси,
гарнирани със сирене филаделфия и филе от пушена сьомга. Рецепти за царевични кексчета има много, не само защото безглутеновото царевично брашно се е
доказало сред най-добрите алтернативи на пшениченото брашно, а и като засищащо,
богато на фибри, желязо, цинк и други полезни качества. Акцент в рецептата на
тези кексчета обаче е допълнителното овкусяване с копър и каперси. Високо
ценени в кулинарията, каперсите /capparis/ се отличават се със силен аромат и наситен
лимонов вкус, и използването им се свързва с деликатно овкусяване на различни
салати, сосове, риба. Откъм подправки, за утвърдено съчетание на зелените топчета се счита не
твърде интензивен анасонов аромат, така че свежият копър се явява подходящ и за
кексчетата, и за филето от сьомга. Завършващ елемент е кадифената кремообразна
консистенция и нежен вкус на крем сиренето "Philadelphia", придавайки нотка финес,
без останалите съставки да загубят своята индивидуалност, постигайки цялостен и
хармоничен баланс в цялата композиция…
Царевични кексчета
с копър и каперси, гарнирани с филе от пушена сьомга и филаделфия
/по идея от Caper-herb corn muffins with smoked salmon/
Продукти за 9-12 кексчета, според големината
1 ч.чаша пшеничено брашно
¾ ч. чаша царевично брашно
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол, или малко повече
¼ ч.л. захар
1 яйце
½ ч.чаша кисело мляко
¼ ч.чаша газирана вода
¼ ч.чаша масло, разтопено
3 ч.л. копър, свеж и нарязан
3 ч.л. каперси в саламура, изцедени и едро нарязани
лимонова кора, настъргана по желание
Още:
200 гр. пушена сьомга филе
½-1 ч.чаша крем сирене от типа „филаделфия”
копър и каперси за гарниране
1 ч.чаша=240 мл.
Фурната се загрява до 175°С. Леко се омазняват форми за
мъфини.
Смесват се брашното, царевичното брашно, бакпулвера и солта.
В купа се разбиват заедно яйцето с млякото, водата и маслото, след което добавя
лимоновата кора, копър и нарязани каперси. Наливат се течните съставки към сухите
и се разбърква, докато се смесят, без да се разбъркват продължително. Напълват се подготвените
форми със супена лъжица от тестото. Пекат се 18-20 минути и проба за суха клечка, след което охлаждат около 5 мин. Изваждат се от формите / може леко да
се освободят с нож около ръба/, след което се охлаждат напълно. Допуска се,
кексчетата да се изпекат до един ден предварително и съхраняват в плътно затворен
съд до момента на сервиране.
Непосредствено преди поднасяне, се изравняват /изрязват/ върховете,
за да създадете равна повърхност. Гарнират се с филе пушена сьомга и лъжичка
крем филаделфия.
Стрък копър, свежа салата и още каперси с лимон за
окомплектоване.
Опитайте...
Няма коментари:
Публикуване на коментар