Неизменната част на маслените сладки към коледните сладкиши
тази година се заема от едни традиционни унгарски коледни кефеени бисквити с лешници.
Маслено крехки, шоколадово уханни с лек кафеен щрих и лешников привкус, както
повечето печива от този тип са бързи, лесни; чудесно допълнение за следобедни
събирания на кафе, какао или чай. Тестото не е класическо маслено /shortbreads/ с масло, захар,
брашно и ароматизатор, защото в него има и яйце, както при сладкишите, което
освен свързващ елемент има лек набухващ момент. Не е тайна, че за добрия
вкус на този тип печива, съществена роля има използването на
висококачествено масло, носещо не само аромат на масло, а и възпрепятстващо
образуването на еластични връзки (глутен),
като по този начин се обуславя крехка структура, тип "пясъчно тесто". По-популярната рецепта /Kávés kiflik/е без ядки, но добавката на смлени лешникови ядки
омекотява плътността и подпомага този ефект, създаващ по- фина структура, а и
създава допълнителен нежен ядков вкус. Е, вече споменах, че компанията на
ароматно кафе ,какао или горещ шоколад се подразбира:
Коледни лешникови подкови с кафеен аромат
Продукти за около 2 дузини, според големината
100 гр. брашно
50 гр. фино смлени лешници
5 гр. смляно кафе
15 гр. какао на прах
50 гр. пудра захар
100 гр.студено масло
1 яйчен жълтък
60 гр. бял шоколад
½ ч.л.кокосово масло50 гр. фино смлени лешници
5 гр. смляно кафе
15 гр. какао на прах
50 гр. пудра захар
100 гр.студено масло
1 яйчен жълтък
60 гр. бял шоколад
захарни перли за декориране
Брашното се поставя в купа
за смесване и заедно със смлените лешници, пудра захар, кафе и какао се
стрива до хомогенизиране. Добавя се яйчен жълтък и всичко се омесва до
получаване на меко еластично тесто.Тестото се оставя да се охлади за 1-2 часа в
хладилник и след това се разделя на равни части /големина около орех, или
по-малки/, които се оформят с ръце като подкови. Пекат се в затоплената
фурна на 180С в тава покрита с хартия за печене за около 8-10 минути, според
големината. Изваждат се от фурната и след охлаждането им се потапят в разтопен
бял шоколади поръсват със захарни перли.
След пълното изстиване и стягане на глазурата се
прехвърлят в кутия за съхранение и са готови за компания на чаша ароматно кафе.
И разчупена:
Опитайте...
Подкови за щастие!
ОтговорИзтриванеВесели празници, Дианка!
Прегръдки!
Разкошни са, Дианка! Весели празници!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванекрасиво и интересно предложение за Коледната трапеза.Много отдавна не съм ползвала кафе в сладкиши и торти.Благодаря за подсказката.
Поздрави и весели празници ! Мирни и честити празнични Рождественски дни !