Топлото какао или шоколад попадат сред популярните напитки по
време на зимния сезон и освен че създават приятно усещане за празнично настроение, са богати на мощни антиоксиданти, много
витамини и минерали. Съществува стара традиция /още от XVIIIвек/ да
се подаряват шоколади и шоколадови изделия, като пожелание за щастие, за поздравление, за късмет... Сред многообразието от начини за неговото поднасяне, идеята в случая е за домашно приготвен
микс за топло какао с шоколад и добавка от различни сладки бонбонки и малки лакомства.
Дали в бурканче, чаша, или както избрах отваряща се стъклена топка, са много удачни
като вариант за подарък и израз на лично внимание. Празничен акцент създава вкусното захарно бастунче с аромат на
мента, което отдавна е символ на Коледа. Една от многото легенди разказва, че било измайсторено от
сладкар, който искал да направи сладкиш, напомнящ на хората за делата на Иисус. След дълги размисли какви продукти да използва, решил: карамел, който да покаже
твърдостта на Иисус и силата на живота. Извил сладкиша във формата на J - от
Jesus, а и защото се оприличава на пастирска тояга.
Белият цвят да показва чистотата и липсата на грях, а широката червена ивица
представлявала кръвта на Иисус, пролята за греховете на света. Ментовият вкус да напомнял за аромата на исоп - ароматно растение от семейството на ментата, споменавано в
Стария завет като средство за пречистване.
Този домашен какаово -шоколадов микс е кремообразен, ароматен и вкусен. Към него могат да се добавят различни сладки бонбонки или
малки лакомства, за празнично настроение гарнирах със захарно бастунче и като
опаковка - стъклена отваряща се топка.
Празничен какаово-шоколадов микс за подарък
/по идея от homemade hot cocoa chocolate mix/
Продукти за една голяма чаша*:
1-1½ с.л. какао на прах
1 с.л. шоколадови капки
2 с.л. сметана на прах
2 с.л. сухо мляко
1 с.л. пудра захар, или на вкус
2 с.л. сметана на прах
2 с.л. сухо мляко
1 с.л. пудра захар, или на вкус
за гарниране:
½ ч.л. фини захарни перли
1 ч.л. коледно захарно бастунче
1 ч.л. маршмелоу бонбонки
ликьор по желание
канелена пръчка за разбъркване и аромат
ликьор по желание
канелена пръчка за разбъркване и аромат
1ч.чаша /240 мл./гореща вода или мляко
*Посочените съставки и пропорции са ориентировъчни и могат
да се променят и допълват по желание.
Съставките се поставят или подреждат в топката и се поръсват
със сладките допълнения фини захарни перли, коледно захарно бастунче, маршмелоу
бонбонки. В топлоустойчива чаша се излива съдържанието на топката и с
непрекъснато разбъркване се долива
гореща вода или мляко до получаване на желаната консистенция.
Декорира се с още едно бастунче и канелена пръчка за
разбъркване и аромат
Посочените съставки и пропорции са ориентировъчни и могат да
се променят и допълват по желание.
Освен, че този
домашен какаово-шоколадов микс е кремообразен, ароматен и вкусен,е и много
удачен като вариант за подарък, оказвайки
отношение и лично внимание.
Опитайте...