Съботният ден от първата седмица на Великия пост е и
църковен празник, в памет на
И първата рецепта за великденските пости е с идея за нещо
сладичко за десерт или във времето на следобедно кафе. бързи бадемови бисквити
с овесени ядки: Schnelle vegane mandel haferflocken kekse. Кокосов „маслен„
вкус, в комбинация с бадеми и овесени ядки и ябълково пюре за свързващ елемент.
За начало - ролята на ябълковото пюре, явяващо се еквивалент на яйцето в постните и веган
печива и осигуряващо по-сочна и влажна структура, /в повечето рецепти се
препоръчва една четвърт чаша неподсладено ябълково пюре вместо едно яйце/.
Безспорен акцент в рецептата са бадемите - богати на хранителни вещества, се
считат много полезни за здравето с високо съдържание на диетични фибри,
протеини и органични витамини и минерали като калций, калий и магнезий. Другата
основна съставка са засищащите овесени
ядки - съдържайки добро количество протеини, фибри, витамини, минерали и
антиоксиданти, с обща характеристика на „бавен“ въглехидрат и нисък гликемичен
индекс, спомагат за по-бавно усвояване от организма и постепенно отделяне
на въглехидрати в кръвообращението. Отдавна вече не се налага да се правят
убеждения за вкуса на постните сладкиши: семпли и лесни за изпълнение, но с
чудесен резултат – сладките са меки и фини, с деликатна текстура, хрупкав
бадемов топинг и нежен ванилов аромат. Бисквитката има 131 калории.
Бързи и постни бадемови сладки с овесени ядки
Продукти за около 30броя
¾ ч.чаша /100 гр./ пшеничено брашно
½ ч.чаша /50 гр./ овесени ядки, фини
½ ч.чаша /50 гр./ овесени ядки, фини
2 ч. л. бакпулвер
½ ч.чаша /75 гр./ бадеми, нарязани
120 гр. кокосово масло или веган маргарин
1 оп.ванилия аромат Dr. Oetker
2 с.л. /40 гр./ ябълково пюре
½ ч.чаша /100 гр./ захар
½ ч.чаша /75 гр./ бадеми, нарязани
120 гр. кокосово масло или веган маргарин
1 оп.ванилия аромат Dr. Oetker
2 с.л. /40 гр./ ябълково пюре
½ ч.чаша /100 гр./ захар
По желание още ¼ ч.чаша нарязани бадеми за поръсване.
1 ч.чаша =240мл.
Фурната се загрява на 180С. тава за печене се покрива с
пекарска хартия. Използвах силиконови форми.
Видео рецепта: Поставят се в купа нарязаните бадеми, фините овесени ядки и брашното с
бакпулвера. Отделно се разбиват мекото кокосово масло или веган маргарин със
захарта и ябълковото пюре и ванилията. Постепенно се добавя сухата смес към
влажната и се обединяват до хомогенизиране. От сместа се оформят малки топчета
с ръце или лъжица за тесто. По желание се поръсват с нарязани бадеми.
Поставят се загрятата фурна /на лист за печене или
формичка/ и пекат около 10 минути. Изваждат се и след леко охлаждане се
преместват от тавата към решетка за окончателното им изстиване.
Вече споменах: семпли и лесни за изпълнение, но с
чудесен резултат – сладките са меки и фини, с деликатна текстура, хрупкав
бадемов топинг и нежен ванилов аромат.
Чудесно допълнение към чаша горещо какао
И разчупени:
Опитайте...
Чудесни бисквитки, Дианка!
ОтговорИзтриванеЧудесно постно предложение Дианка.Още повече толкова лесно за изпълнение.Прекрасна идея за почерпка през постните периоди на годината.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната нова седмица !
Благодаря ви от сърце, Дани, Елена,
ОтговорИзтриванедраго ми е, че макар и постна, тази идея ви допада.
Прегръдка, поздрави за вас и прекрасни пролетни дни!