неделя, 15 февруари 2009 г.

Кексчета „тирамису”



Кексчета „тирамису”

Ванилови кексчета /мъфини/:
250 g брашно /2ч.чаши от 200 мл./ с 1 щ. сол
1 щ. сода бикарбонат
2 ч. л. (1 пакетче) бакпулвер
130 g захар / 3/4 ч.чаша
2 яйца
1 ч.чаша прясно мляко
2/3 ч.ч. масло 100 гр. и олио
2 бр. ванилия
Крем тирамису:
Без спор оригинален крем се прави само с Маскарпоне, и
/като не съм привърженик на суровите яйца –
предпочитам компромис с вкуса, отколкото здравето/ сметана:
250 гр. маскарпоне /1/2 опаковка/
1/2 чаша пудра захар
1 ванилия, 1 ч./с. л. ликьор кафе / Kahlua, Tia Maria или друг
1 ч.чаша сметана
В краен случай замяна на маскарпоне със :
250 гр. сметана /течна сладкарска или заквасена/
¾ ч.чаша пудра захар/ на вкус/
30 гр. масло
125 гр. ricotta или сирене „крема”
60 гр. фиксатор за сметаната (Schauma Fit) /д-р Йоткер
60-75 мл. прясно мляко за сухата сметана
20 кафе ликьор / или друг подобен -бейлиз/
Кафе топинг:
Силно еспресо, подсладено на вкус и ароматизирано с кафе ликьор или друг ароматен алкохол с кафеен вкус.
За поръсване :
2 с.л. нехигроскопично /високомаслено какао
50 гр. натурален шоколад

По технологията за мъфини - всички „сухи“ съставки, като брашно, бакпулвер и сода, захар и ванилия.
Разбъркват се „мокрите“ – яйца, мляко, масло и олио.
След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се обединяват / не се бърка много/ .
Пълнят формичките в обем 3/4 /дозата е за 12 гнезда в тефлонова форма/ .
Пекат се в предварително загрята 180 °С за 20-25 мин.
След изстиване /първо 10 мин. във формата/ се издълбават конусовидни отвори.
Оставят се капачета, а вътрешността се надробява на трохи.
За крема:
Разбива се суха сметана /вместо суровите яйца за повече въздух/,
аз използвам на д-р Йоткер (Schauma Fit) с 60-75 мл./½ от указаното 150 мл мляко/.
Сиренето ricotta/ или “крема” / се разбива с пудрата захар.
Маслото се разтопява и добавя към сиренето.
Сметаната се разбива на плътен крем.
Всички съставки се смесват, след което овкусяват с ликьора.
Във всеки отвор се поръсва от ароматизираното кафе, отгоре крем, настърган шоколад, трохи, кафе, крем и т.н. до запълване.
Отгоре се аранжира по желание -
шприцован крем, капаче от кексчето, и т.н.
Поставят се в хладилник за 2-3 часа, за да се обединят вкусовете.
За да е свежо какаото, преди сервиране се поръсва и рендосва фино натурален шоколад.

Идеята е от Tiramisu Cupcakes 




Още десерти ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар