понеделник, 16 февруари 2009 г.

Портокалово суфле

Портокалово суфле



Продукти:
6 бр. средни по големина портокали

5 яйца , с отделени белтъци и жълтъци
2 с. л. брашно
1 супена лъжица настъргана кора от портокал
2 - 4 с.л. захар /според сладостта на портокалите/
3 / 4 чаша портокалов сок
2 с.л. масло или маргарин
2 с.л. кафява захар

Мазнина за намазване на „чашките’

ПРИГОТВЯНЕ:
Отрязват се капачета и издълбават/ най-добре с лъжица/ портокалите.
От филетираната част се изстисква сок и отделя – ¾ чаена чаша.
От капачетата се остъргва кора около 1 с.л.
Портокаловият сок, маслото и кафявата захар се варят на среден огън около 3-5 мин.
Фурната се загрява на 180 С.
Разбиват се добре жълтъците, брашното и портокаловата кора .
Белтъците, с 1щ. лимонена киселина и 2-3 с.л. захар се разбиват на твърд сняг –
това е от особено значение за сполучливостта на суфлето!
Смесват се с жълтъците.
Добре издълбаните от плода портокалови „чашки” се намазват изцяло с масло и поръсват със захар,
излишното се изсипва.
Във всяка „чашка” се налива по 1 с.л. от портокаловия сос.
Останалият сос се добавя към яйчената смес , разбърква се и налива в „чашките”.
Поставят се в плитък съд /аз в индивидуални чашки за по-добра стабилност/
Пекат се 15-20 мин. до зачервяване .

Изваждат се, поръсват с пудра захар и сервират веднага.
Могат да се предложат с още топъл портокалов сос, направен по описания начин.
Рецептата е изменена, но базирана на портокалови омлети и грейпфрут суфле.


Няма коментари:

Публикуване на коментар