понеделник, 16 февруари 2009 г.

„Мраморни” кифлички с шоколадов пълнеж

Това са кифлички, които правя вече няколко пъти.
При първите не успявах много с шоколадовото тесто, и промених малко съотношенията.
За да се усети по-силно аромата на шоколада са по-вкусни не студени, а леко затоплени. smile1

„Мраморни” кифлички с шоколадов пълнеж
/по подобие на мраморен /ивичест шоколадов хляб - Chocolate Marble Bread/



Продукти:
Шоколадов лист
2 с.л. брашно /с връх/ с 1щ. сода бикарбонат
3 с.л. захар
1 яйчен белтък
80 мл. затоплено мляко
2 с.л. какао на прах
10-15 гр. масло /в зависимост маслеността на млякото/

Тесто за кифличките:
300 гр. брашно
7 гр. мая /на д-р Йоткер или за количество за половин килограм/
1 с.л. мляко на прах
5 с.л. захар
¼ к.л. сол
150 мл. прясно мляко /затоплено/
жълтъка от яйцето
масло 60 гр.

Още шоколад на блокче - 50 гр. и 20 гр. масло за плънката.
Приготвяне:
Шоколадов лист:
Разбърква се захарта и брашното в яйчния белтък до изглаждане.
Млякото с какаото се затопля до завиране и се добавя белтъчната смес.
На водна баня или на по-ниска температура се бърка сгъстяване.
Добавя се маслото и хомогенизира.При необходимост може допълнително сгъстяване в микровълнова /на средна мощност – на етапи от по 20 сек/;
Охлажда се и поставя върху полиетиленов лист /плик като квадрат с размер 14 см страна.
Съхранява се в хладилник до употреба /няколко часа, да стегне маслото/.
Тесто кифлички:
Може да се използва и машина за хляб или
се замесва еластично тесто от посочените продукти.
Оставя се да втаса на топло място около час.
Технологията на оформяне на тестото наподобява многолистното тесто.
Върху набрашена повърхност се разстила тестото в размер около 45 на 20 см.
В средата се поставя шоколадовия лист и се опакова плътно
с тестото, /особено ръбовете/ така че, да не излиза шоколад – размер около 15 х 20 см.
Разточва се от центъра към краищата внимателно, за да не се процеди шоколад.
Разточването продължава до изтъняване и приблизителен размер 45х20 см.
Може отново да се сгъне и повтори изтъняването няколко пъти – това ще доведе до увеличаване на шоколадовата шарка.
Режат се ленти и оформят триъгълници с големина по желание.
Процедурата на пълнене с шоколад и завиване е същата, като при сладки ”виенски кифлички”
Втасват на топло около 20 - 30 мин и пекат на 200С за 15 мин. до златисто.
От това тесто могат да се направят и мини козуначета.

Рецептата е от Chocolate Marble Bread , адаптирана от японски.
Нагледно японската технология в стъпки и снимки.


6 коментара:

  1. Страхотни кифлички Дианка! Без съмнение вкусни и много красиви - както всички кулинарни шедьоври, които приготвяш :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вики,
    Благодаря ти от сърце.
    Така се радвам, че открих и твоя личен блог!
    знаеш моето отношение към усета ти за красота, финес и естетика.
    С удоволствие ще идвам при теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Майко мила... Ужасно много ми харесват! Бурни аплодисменти имаш от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Федора,
    много ми е драго,
    че тази идея ти допада!
    Сърдечен поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Hi Diana!
    Thanks for your comment and congrats on your brioches, are perfect!

    ОтговорИзтриване
  6. Tania,
    Thanks a lot!
    I am glad that the internet can meet with general culinary ideas and recipes.
    Your rolls are perfectly satisfied! I was impressed by the photos too!
    My admiration! Greeting & nice summer,Diana

    ОтговорИзтриване