четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Запечено сирене с мед и мащерка

В седмицата на Сирни заговезни - още сирене

Запечено сирене с мед и мащерка


За 2 порции:
300 гр. сирене /2 плочки /
2-4 консервирани лозови листа
зехтин, черен пипер и чесън на прах за поръсване на сиренето
Овкусените „плочки” сирене се загъват в лозови листа като пакетче.
Оставят се да престоят около 20 мин.

Дресинг:
3 с.л. студено пресован зехтин
1 с.л. сок от лайм
1 ч.л. горчица/фина/
1 с. л. мед
сол, бял черен пипер и мащерка на вкус
Подготвя се дресинга чрез разбиване на изброените продукти.
Затоплят се и леко запичат в сух тиган няколко орехови ядки.
Нарязва се хляб за крутони и изпържват в загрят зехтин с чесън на прах, черен пипер и мащерка. Изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят.
Загънатите пакетчета сирене се пекат на грил /тиган около 2-3 мин. на страна.
Сервират се крутони, резен червен лук, запечените орехи, стафиди и обилно поляти с кремообразния дресинг.


Рецептата, с изменения е за печено сирене по гръцки, като специално благодаря на Пепи/pep-4o/ и нейната идея – предпазва от залепване и придава хубав, ненатрапчив аромат. А за енциклопедичния рецептурник на Пепи може да се убедите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар