Неделният сладкиш е по рецепта на
постни шоколадови квадрати
Този път вариант мъфини.
1 чаша = 240 мл
Продукти:
1½ чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 чаена лъжичка ябълков оцет
1 прах ванилия
1 чаша вода /замених със слабо кафе еспресо и вода 50:50/
1 шепа стафиди /по желание/; може и ядки
Фурната се включва на 175 º С.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, захарта и ванилията. Разбърква се добре и прибавят олиото, водата и оцета. Поръсва се със стафиди и хомогенизира окончателно.
Пече се върху пекарска хартия за около 30 мин., като се проверява за готовност със сухота на клечка.
Оставя се да изстине и реже по желание.
Може да се приготви и във формички за мъфини. Направих доза и половина за 12 -14 мъфина. Тогава времето за печене е 25 мин.
Могат да се сервират поръсени с пудра захар, кокосови стръготини или залеят с глазура.
Глазура:
3 супени лъжици вода
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици маргарин/кокосово масло
6 супени лъжици захар.
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.
Рецептата е комбинирана с основна идея veganagogo
Още постни сладкиши
Дианка, това е още едно шоколадово изкушение, което с удоволствие бих опитала! Имаш чудесни и много изкусителни рецепти, а представянето им е стил, красота и въображение! Голямо удоволствие е да се разглежда блогът ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена
Милена,
ОтговорИзтриванетвоето мнение е много стойностно за мен!
Благодаря от сърце за тези мили думи, симпатията ни е взаимна!
Слънчев и усмихнат ден, Диана
Поздрави и от мен на авторката за страхотната рецепта!!! Скоро по-вкусно нещо не бях яла. Нямах ванилия и я замених с малко бадемова есенция - страшно ароматен стана сладкиша!!! Задължителен е просто! :)
ОтговорИзтриванеСърдечна благодарност, Анонимен!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че тази идея ви допада. Аз, от своя страна ще се възползвам от предложението за бадемовия аромат. Убедена съм, че ще се получи по-фин сладкиш.
Хубави и усмихнати почивни дни, Диана
Диани, много добро предложение! Сега имам нещо много вкусно, с което да почерпя гости, спазващи коледния пост! Аз пък в глазурата сложих черешово ликьорче, ммм!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Павлети!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам,
да допадне и на твоите гости.
Има варинати и за обогатяване на тестото - Илианка предлага чудесна идея за добавяне на чаша орехи.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Диана, направих тези шоколадови мъфини и много се харесаха. Благодаря за рецептата и весело посрещане на новата година! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Мира!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че са ви харесали.
Сърдечен поздрав, Диана
Мацки, жестоко е усещането на меласата(1/2 от даденото количество захар)
ОтговорИзтриванеЗдравейте и от мен :) Страхотен блог и истиснко вдъхновение за мен, като много млад блогър. Много ме радва, че имате такова изобилие на постни ястия и сладкиши. Направих препратка към ваша рецепта в моя публикация, надявам се да съм спазила всичко необходимо. ( http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/05/blog-post_3.html )
ОтговорИзтриванеПожелавам ви весело посрещане на празника!
Сърдечна благодарност, Люси -
ОтговорИзтриванеза доверието, оценката и обратната връзка!
Блогът ви е чудесен, с подбрани рецепти, красиво оформление и стилен дизайн.
Успях да видя и ефектното великденското предложение на този сладкиш - много оригинално решение!
Моите поздравления и пожелания за светли и благословени празници, Диана
Сладкиша и прекрасен! Благодаря Ви за предложението!
ОтговорИзтриванеЗарадвахте ме, vseznaiko -
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за доверието, обратната връзка и най-вече, че сладкишът ви е се харесал. За мен това е смисълът и удовлетворението за споделените рецепти и кулинарни идеи.
Сърдечни поздрави,
хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана
По тази рецепта направих блатове за торта.Направих 4 бр. изпекох ги в тава с размери 40/25 см. Станаха много сочни и вкусни.Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриване