Правя рулото за първи път, обикновено се старая новите рецепти и идеи да проверя неколкократно, преди да ги предложа, но това е лесно!
Рецептата е на Martha Stewart и е от април 2009. Оригиналната рецепта е и онагледена.
Там количеството на спанака е 2 опаковки, като не съм търсила тяхната равностойност.
Аз го определям на 11/2 ч. чаша, но количеството може да се регулира. Имам намерение да го опитам и с пресен спанак.
Естествено, може плънката да се обогати и с други продукти!
1 ч. чаша прясно мляко /200 мл./
1/3 ч. чаша брашно
8 яйца
1 с.л. фина горчица
1 ½ ч. чаша замразен спанак
/наситнен – направих го без да е размразяван, а в оригинала се размразява и изстисква/
240 гр. /1 ½ ч.чаша/ кашкавал - замених с микс от сирена – моцарела, топено, кашкавал и малко фета
сол, черен пипер - на вкус
Фурната се загрява на 180С.
Разбиват се млякото с брашното, добавят се яйцата, горчицата, сол , черен пипер.
Плоска тава 25 см х 37 см. /така е по рецепта / се покрива по дъното и по стените с един лист хартия за печене.
Намазнява се обилно и излива яйчената смес. Отгоре се наръсва със спанака.
Пече се около 10-12/до 15 мин. според дебелината, до зачервяване и отделяне на ръбчетата .
Отгоре се поръсва със натрошените /настъргани сирена/ и запича отново за 3-4 /5 мин. до стопяване.
Изважда се от тавата и с помощта на хартията се навива на руло.
Не го изчакахме и разрязахме топло - хареса ни, а студено - но не толкова /от малкото, което остана/. Може да се претопли в Мв.
По съвет на Martha Stewart “върви” и с препечена филийка, а от нас още малко пармезан, маслини и вино.
Опитайте...
Звучи разкшно, а така и изглежда...
ОтговорИзтриванеТова е просто една прелест.Перфектно съчетание...спанак,сирена,вино.Страхотна презентация и изпълнение.Възхитена съм.
ОтговорИзтриванеЕoc, Йоли,
ОтговорИзтриванеблагодаря ви от сърце!
Радвам се, че тази идея ви допада.
Лесно, бързо,а и ни хареса.