понеделник, 18 май 2009 г.

Панирани тиквички на фурна

Неярката окраска и слабо изразеният вкус често незаслужено изместват тиквичките на заден план. Но не винаги … Диетолозите направо« свалят шапка» на тиквичките. Освен, че в тях има много калий (до 238 мг на 100г), има и натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо, набор от органични киселини, витамини С, В1, В2, а пропорциите между натрия и калия са практически идеални (1:100). А ако говорим за килокалории, то в 100 грама пресни тиквички има само 27 ккал.
В сезона на крехките тиквички един вариант на печени тиквички на фурна, с предварително потапяне в кисело мляко -
хрупкави отвън и сочни отвътре.

Панирани тиквички на фурна

3 средни по дължина крехки тиквички
Паста:
1 чаша маслено кисело мляко
1 ч.л. фина горчица
чесън на прах и сол на вкус
Панировка:
½ ч.ч.чаша галета
½ ч.ч. картофени люспи
1 с.л. пармезан
1 к.л. чесън на прах
1 к.л. сух копър
1 к.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Тиквичките се нарязват по дължина на осминки, потапят се в пастата,
после в панировката, която трябва да полепне хубаво.
Подреждат се на един ред едно до друго в намазнена тава,
поливат се със струйка зехтин.
Пекат се в предварително загрята фурна 200 -220 °С за около 30-40 мин.
до омекване на тиквичките според вкуса.


Могат да се сервират с лимон и/или млечен сос.

Идеята, с изменения е от Baked Courgette (Zucchini) Sticks
и още тиквички

7 коментара:

  1. здравейте ,следя с интерес вашия блог-в тази рецепта какво имате пред вид за картофени люспи-чипс ли е или нещо друго

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    благодаря Ви за интереса.
    Използваното картофено пюре е по- едро гранулирано - като малки люспици.
    Това дава възможност за по - голяма обемност на панировката - "рошавост'.
    В оригиналната рецепта е само с галета, но с този вид картофено пюре вкусът се обогатява допълнително.
    Поздрави

    Диана

    ОтговорИзтриване
  3. СТРАХОТНА РЕЦЕПТА! ПОЗДРАВЛЕНИЯ! ТОКУ ЩО ИЗПРОБВАХ РЕЦЕПТАТА И МНОГО СЪМ ДОВОЛНА. ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО ГИ ХАРЕСА!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,
    аз Ви благодаря за доверието.
    Много се радвам, че сте доволна - вие и вашето семейство. Това е най-важната част от една кулинарна рецепта.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Направих ги :) Много са хубави :)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,тези тиквички са ни любими отдавна,но чак сега разпознах снимките в блога ти,защото не си бях записала автора.Чудни стават,дъщеря ми много ги обича!
    Благодаря за рецептата!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Илианка,
    Еликсир, благодаря ви!
    Много се радвам, че тази идея ви допада.
    Поздрави и хубави празници, Диана

    ОтговорИзтриване