Името "tuile"
е френска дума със смисъла "плоча", а когато са напластени в редове трябва да приличат на извити керемиди по върховете на сградите. В своята традиционна форма, tuile е плоска, пластична и оформена, докато е гореща бисквитка. Тези бисквитки са нестабилни и крехки, и трябва да се направят в същия ден на сервиране, особено при влажен климат. Съхранение - трябва да бъде херметично, и ако не се използват веднага, то в рамките на няколко дни, като основното качество на tuile е, че е крехка и хрупкава.
Като резултат - това са вкусни, ефектни и многофункционални бисквитки.
Туиля /Тулипы, tulipas, Tuiles Cookies/
Продукти за 5 големи /ф12,5 см./ или повече по- малки:
2 белтъка /от големи яйца/
65 г меко масло
60 гр /1/2 ч. чаша/ пудра захар, пресята
65 гр / 1/2 ч. чаша/ брашно
Аромат – ванилия / кокосови стърготини
1 ч.л. тъмно какао /или хранителна боя за оцветяване
Има различни технологии:
Маслото се разбива със захарта и ванилията. Белтъците леко разбити се добавят към яйцата, Постепенно, с брашното на части, се разбърква до хомогенна паста.
Или:
Белтъците се разбиват почти на сняг, като постепенно се изсипва захарта. На части се добавят пресятото брашно и маслото. Бърка се, докато се хомогенизира.
Правила съм го и по двата начина.
Нещо ново в технологията:
Купата се поставя в хладилник за мин. 30 мин. /четох, че може и за повече дни/, като се изважда 30 мин. преди работа.
Фурната се загрява на 180 º С.
В предварително намазнена и покрита с хартия за печене тава 1 с.л. лъжица се разстила като дискове с желания диаметър /около 10-12,5 см./ Аз съм леко “раздърпала” по края единия вариант. Използването на шаблон, ще позволи по-точен рисунък.
Могат да се изрисуват други фигури - сърца, пеперуди, ленти или по-дебели бисквитки.
Може да се оцвети 1 супена лъжица от тестото с какао или сладкарска боя и да се оцвети или "нашари" допълнително.
Поръсват се с кокосови стърготини /може и без тях/ и се пекат около 4 /5 - 7 минути, според големината и дебелината, до леко покафеняване на краищата.
Изпечените формички се охлаждат за 30-40 секунди и се оформят:
Тип " кошничка" - поставят върху обърнати чашки.Туилята трябва да прилепне максимално добре по формата на чашката. Оставят се да изстинат.
Тип 'фуния" - загъва се и оставя да изстине.
Тип "спирала" - загъва се около тръбичка и оставя да изстине.
Тип "пеперуда" - леко се приближават крилцата и оставя да изстине.
И още най-различни форми ...
Ако станат трошливи, леко се затоплят отново. Могат да изчакват "реда си" в затоплена фурна с отворена врата /аз пека на по-малки партиди/ или затопляне в МВ /за около15-20s. на висока мощност/.
Гарнират се по желание – мус, сладолед, плодова салата, а като спирала - за декорация.
Това са сходни рецепти за различните наименования:
Tuiles Cookies
Кокосова туиля
Тулипы, онагледена в стъпки
Tulipas
Fortune Cookies, с малко по-различни съставки.
Перфектно Ани! Целувки, Мими
ОтговорИзтриванеБлагодаря Мими,
ОтговорИзтриванецелувки и от мен!
World Klass!
ОтговорИзтриванеVera,
ОтговорИзтриванеthank you!
Greetings, Diana
Невероятно изискани са, Диани! Поднесени с финес от теб, са просто неустоими!
ОтговорИзтриванеВесел уикенд :-)
Благодаря много, Миленка!
ОтговорИзтриванеНе мога да не напиша и тук за възхищението си от твоите невероятно изпълнени валентинки.
Поздрав и усмивки, Диана