вторник, 26 май 2009 г.

Книжен кебап

Отдавна исках да напиша за тази рецепта от турската кухня с агнешко месо. Сполучлива е и с крехко свинско.
Харесва ми идеята, с предварително подготвяне на всички компоненти и запичане в хартиен плик, само за задушаване и обединяване на вкусовете. Този начин позволява предварително по-ранно подготвяне, а финализиране непосредствено преди сервирането.


Книжен кебап

Продукти за 6 порции /съотношението е ориентировъчно/;
1 гр. крехко месо /агнешко или свинско/
2-3 глави стар лук
15 главички дребен лук
6-10 малки бейби моркова или 3 по-големи
1 чаша замразен грах
½ кг. дребни пресни картофки
300 гр. дребни гъби
½ ч.чаша вино розе
по 10 гр. масло за морковите, лука и гъбите
1-2 скилидки чесън
мазнина за пържене
целина, чубрица, сол и черен пипер на вкус
магданоз, пресен зелен лук за поръсване
Месото, ако е свинско се маринова /по желание/ за 12 часа в 3-4 с.л. олио и марината от 1-2 дафинови листа, чаена лъжичка суха мента, скилидка чесън, щипка захар и черен пипер 10-на зърна.
Зеленчуците се нарязват на едро, като дребните остават цели.
Месото се запържва в нагорещена мазнина до зачервяване. Изважда се в затоплена чиния и на негово място се добавя маслото и задушават нарязаните глави стар лук и малките цели. Добавя се месото, гаси се с виното и след извиране се налива подсолен бульон, да покрие сместа. Ври на тих огън до омекване на месото /около час/.
Морковите се задушават в масло и с малко бульон /вода/ и сол до леко омекване. Аз го правя в МВ.
Грахът се бланшира.
Гъбите се запържват в силна мазнина с маслото, скилидка чесън и сол на вкус.
Картофите се пържат в мазнина до полуготовност, изваждат се и отцеждат.
Фурната се загрява на 180С.
Нарязват се парчета хартия за печене или пергаментова /оризова/ с размер около 40 х 40 см.
В средата се поставя смес от всички съставки, налива се още 2-3 с.л. от бульона на месото, поръсва се с целина, чубрица и черен пипер.
Всеки лист се прегъва от двете страни към средата, покривайки сместа /като плик/ и след това – от другите две.
Поставят се в тава и пекат за около 20 мин.
Сервира се с хартията.

Може да се приготви /правила съм я/ и без грах.


В оригиналната рецепта, която е много добре онагледена в стъпки, се добавят и домати.

3 коментара:

  1. Много вкусно... мммм, обичам такива комбинации от храни. А ти както винаги - и много красиво представено :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм Дианка отново чудесна идея, която ще пробвам непременно! Имам награда и една игра за теб в моя блог, заповядай да си ги получиш!

    ОтговорИзтриване
  3. Еос,
    Мими,
    благодаря момичета!Целувки!
    Мими, с удоволствие ще ти гостувам - при теб е толкова апетитно и уютно!

    ОтговорИзтриване