вторник, 2 юни 2009 г.

Пържени пълнени зеленчуци с извара

След сладкиша с череши и извара, отново ... извара. Тя съдържа всичко необходимо за организма - протеини, незаменими аминокиселини, витамини, млечни мазнини. Усвоява се по-бързо от млякото и може да се яде по всяко време без ограничения, тъй като е изключително диетичен и полезен продукт.

Едно обикновено, но любимо мое лятно предястие или ястие. Мил спомен от бабата на моя съпруг.
Рецепти за пълнени чушки има много, но тук технологията на приготвяне ги прави изпържени и сочни.

Пържени пълнени зеленчуци с извара

500 гр. извара /използвам кашкавалена -отцедена и гъста /
500 гр. крехки чушки сиврия или чушки и домати
2 яйца
2 домата
1 с.л. пресен нарязан босилек
сол, черен пипер на вкус

Чушките и доматите се изчистват от семето и посоляват.
Приготвя се сместа за пълнене от изварата, яйца, нарязани на ситно домати и овкусена по желание.
Чушките и доматите се пълнят с плънката, но не до ръбчето.
Загрява се мазнината и в нея се поставят чушките, затварят се с капак и силата на котлона се намалява до умерена. Периодично се обръщат.
След като се запекат се маха капака и пърженето продължава на умерен огън до зачервяване за около 20 мин.

Могат да се напълнят и домати, да се сервират с домати и/или млечен пастет, пера пресен лук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар