сряда, 3 юни 2009 г.

Yogurt Fantail Rolls /ветрилообразни питки/

В последните дни чета много идеи за питки. За ежедневието предпочитам пълнозърнести и по-здравословни. Последните, които правих са такъв тип, но с по-различно оформление и съотношение на продуктите. Добавката на масло и мляко направи хрупкава коричка и мека сърцевина.

Yogurt Fantail Rolls -
Ветрилообразни пшенично-ръжени питки с мляко


Продукти за 12 бр.:
3 чаши брашно /използвах бяло, типово и ръжено пшенично по 1 чаша/
1 с.л. овесени трици
2 ч.л. суха мая /използвах на Dr. Oetker/
1 и 1/2 ч.л. сол
60 мл. топла вода
180 мл. /3/4 чаша кисело мляко/
1 с.л. мед
6 с.л. масло /80 гр. + още 2 с.л. за намазване
още брашно за разточване

Смесват се заедно брашно, мая и сол.
Разбиват се млякото, водата, меда и 6. с.л. стопено масло.
Обединяват се и се замесва меко, гладко и еластично тесто за около 10-ина минути.В зависимост от влажността на брашното, количеството му може да се увеличи.
Поставя се в намазнена купа и оставя да втаса около 1и1/2 - 2 часа.
от втасалото тесто се оформят две питки. Всяка се разточва върху набрашнен плот на лист с препоръчителни размери 30,5х30,5 см /аз го разточих на око?/. Намазва се 1 с.л. масло.
Отрязват се 6 еднакви ленти и се поставят една върху друга, след което се разрязват на 6 парчета. Така слепените 6 парчета се поставят ветрилообразно в намазнени гнезда от форма за мъфини. По същият начин се оформя и другото парче тесто. Слепих ги с по 5 листа.
Оставят се отново да втасат за около час, час и половина.
Фурната се загрява на 190С.
Поставят се питките и пекат за около 20-30 минути до готовност.

Изваждат се, намазват се с 1с.л.масло и прехвърлят върху решетка за 20 мин. доохлаждане и сервиране.
За да се ускори първото втасване може да се "захване" маята до запенване с млякото , меда и малко брашно. Следващите действия са аналогични на указаните.

Оригиналната рецепта е само с бяло брашно, без трици, и онагледена добре.

Вариант е, да се оформят не чрез разточване, а само с приплескване на "дискчета', както и от друго тесто. Може и броят на слоевете да е различен, както съм и правила. Удачна закуска се получава, ако между отделните слоеве се поръси сирене и се получат малки тутманичета.

От същото тесто могат да се оформят като малки питки - цвете, по чудесната идея от Paine Floarea Soarelui,


или да се гриловат пърленки.


С благодарност,
Thank you, Andrea !

10 коментара:

  1. много симпатични ветрилца :)

    ОтговорИзтриване
  2. Еос,
    Благодаря!

    VŽcool,
    Thank you!

    ОтговорИзтриване
  3. Много оригинална идея!
    И не изглежда сложно...
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са!

    Майстор си ти, Диани!

    Поздрав най-сърдечен от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Краси,
    Дими,
    Благодаря ви!
    Вкусни и по - различни...

    Усмихнат ден!, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Look my blog Delicious for kids,ther is awards for you!!!
    http://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  7. Dear Vera,
    Happy prize!

    I thank you very much.
    I am happy.
    Now:
    Look my blog, ther is awards for you!!!
    http://trydiani.blogspot.com/2009/06/premiul-somos-mulheres-bem-resolvidas.html
    Diana

    ОтговорИзтриване