събота, 13 юни 2009 г.

Канелено суфле с череши

На прага на лятото лек и плодово ароматен, но капризен /поне за мен ?!/десерт:



Канелено суфле с череши

Продукти:
1/3 ч.л. канела
1, 5 с.л. масло
2 с.л. брашно
3 жълтъка
4 белтъка
1 щ. сол
1 щ. лимонена киселина
1/3 ч. чаша захар /може и 1/4/
½ чаша изчистени от костилките череши
1 с.л. ликьор от череши/вишни

Фурната се загрява на 200С.
Черешите се нарязват на парчета, ако са големи.
На котлон се стопява маслото, добавя се брашното, след което и млякото. Бърка се с телена бъркалка до получаване на гладък сос. Маха се от огъня и постепенно се добавят един по един жълтъците. Овкусява се със захарта, канела и ликьор.
Разбиват се белтъците със солта и лимоновата киселина на плътен сняг.
Към тях се прибавя жълтъчната смес и внимателно се хомогенизира.
Прибавят се нарязаните череши, аз избрах да ги поставя на дъното на чашката. Чершите, ако не са много сладки могат да се поръсят със захар.
Изливат се в съдчета за суфле, в ¾ от обема им, аз предварително ги намазвам с мазнина.
Поставят се в загрятата фурна и веднага се намалява температурата на 180.
Пекат се за около 25 -30 мин. до повдигане на суфлето над повърхността.



И не губете време за снимки … поръсват с канелена пудра захар и сервират веднага! Спадат бързо – за съжаление.



Могат да се приготвят и в керамични чашки.




Рецептата е базирана на Cinnamon Cherry Soufflé

12 коментара:

  1. Изкусителка ... Изглежда страхотно, а и със сигурност е такова :)

    ОтговорИзтриване
  2. Еос,
    благодаря ти мила!
    Вкусно е, но за мен деликатно ...
    Хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Dear Vera,
    Thank you very much!
    Nice day, Diana

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, красота!Толкова съвършено и несъмнено ужасно вкусно!Прекрасни снимки, много нежни!
    Поздрави за прекрасния блог!
    Кеми :)

    ОтговорИзтриване
  5. Кеми,
    за мен е удоволствие да видя твой коментар тук!
    Благодаря за посещението и хубавите думи! Оценявам ги високо!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. mmm..your deserts and pictures are too beautifull..gorgeous..

    ОтговорИзтриване
  7. Диани, страхотни са суфлетата! Аз никога не съм правила и ми е интересно.. иска ми се да опитам, но се съмнявам, че ще ми се получат така хубавко надигнати..

    Сърдечен поздрав за тебе, мила :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Дими,
    благодаря ти!
    При теб всичко се получава повече от чудесно!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, пак съм тук, с протегната ръка за приятелство!:)
    http://kemikemikemi.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  10. Кеми, благодаря ти!
    Ценя приятелството и особено много доверието. А те като, че са неразривно свързани!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване