петък, 26 юни 2009 г.

Крамбъл с кайсии и череши

Крамбъл е обикновен британски плодов и печен десерт с маслена заливка. Американският му аналог, счита се с по-фина структура се нарича crisp. Съчетанието на запечени брашно, ядки и масло я прави крехка и ронлива оттам и името crumble /crisp.
Интересен факт е, категоризирането му за сравнително «млад» десерт, за чийто първи рецепти се споменава в рецептурници през 1924г., а в Англия – през Втората св.война.
Независимо от име и произход, определено е ароматен, вкусен и бърз, подходящ за всеки сезон. Обичам да го приготвям: класически с ябълки, с шоколад, с ананас и още... този е летен, постен -


Крамбъл с кайсии и череши


Пълнеж за 6 порции:
3 с.л. брашно
1 / 2 ч.чаша захар с ванилия
300 грама кайсии, /около 2 ч.чаши/почистени от костилките и нарязани на парчета
250 грама череши, без костилки (около чаша и половина)
Сок от 1 / 2 лимон/портокал
Крамбъл заливка:
1 / 2 ч.чаша захар с ванилия / на вкус/
1 / 3 ч.чаша брашно
1 / 3 ч.чаша овесени ядки
1-2 с.л. едро начупени ядки/бадеми, орехи…/
4 с.л масло /маргарин
За заливката може да се обединят още бисквити, корнфлейкс, шоколад.
Фурната се загрява на 190C.
В голяма купа, се смесват брашно и захар, разбърква се и добавят кайсии, череши и лимонов сок.
Намазняват се порционни съдчета за печене и напълват с плодовата смес.
Крамбъл:
Комбинират се захар, брашно и овесени ядки. Разбъркват се , докато станат на трохи. Поръсват се над плодовете и “запечатват” към съда.
Пекат се за 25-30 минути, докато горната част леко покафенее и плодовите сокове изкипят.
Ако ще се използва общ съд, времето на печене се увеличава на около 40 мин.

Сервират се топли или студени.



Сметана или сладолед допълват вкуса.



Могат да се изпекат и в керамични чаши.



Тази рецепта,с изменения и благодарност е от wicked noodle.

10 коментара:

  1. If that doesn't look delicious then I don't know what would! That is a beautiful, gorgeous crumble.....Great picture!
    hugs
    Phoenix

    ОтговорИзтриване
  2. Phoenix,
    Geta,
    Thank you very much!
    Nice and smile dayр Diana

    ОтговорИзтриване
  3. Vera,
    I like your recipes and pictures too!
    hug&kiss, Diana

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, приеми моите аплодисменти
    Прекрасни нови рецепти
    Благодаря за насладата и удоволствието, което ми достяваш :)
    Целувки

    От доста време имам проблем с достъпа до блога ти и не успявам да коментирам дано сега успея

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Вики, скъпа
    благодаря!
    Оценявам всичко това!
    Целувам, те Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Лятото струи от снимките, Диани: сочно, свежо.. изкусително!

    Слънце и сладост.. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Дими,
    сърдечна благодарност,
    с пожелания към теб
    за слънце и сладост...
    целувки, Диана

    ОтговорИзтриване