четвъртък, 25 юни 2009 г.

Панцанела /Panzanella

Това е класическа италианска хлебна салата от Тоскана. Основа за нея е ръчния хляб, но не прясно изпечен и сезонни зеленчуци, а още зехтин и босилек. Има очарованието и вкуса на обикновените естествени продукти и аромати. Станала е класика за лека лятна вечеря, като има толкова много варианти и допълнения, това е един от тях:

Панцанела / Panzanella
Продукти:
1 – 2 резена ръчен хляб
4 с.л. ароматен зехтин
1 с.л. микс подправки /риган, босилек, мащерка или др./
2 големи домата,
1 краставица
1 зелена чушка
½ глава червен лук
шепа маслини
½ чаша босилек
морска сол, черен пипер на вкус

Дресинг:
1-2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. оцет Balsamic
1 / 2 чаша чист зехтин
1 скилидка чесън, ситно претрита
1 чаена лъжица едрозърнеста горчица /може и без нея/
1 / 2 чаена лъжица сол
1 / 4 чаена лъжица черен пипер
1 щ. захар

Основно се използват няколко начина за приготвяне на хляба. Важно е, да бъде ръчен "селски" и да не е прясно изпечен. Аз използвах плоски питки. Хлябът може да се напои с семенната част на доматите, овкусена със зехтин и подправки. Или - Хлябът се нарязва на парчета и разбърква с 3 с.л. зехтин, подправките, сол и черен пипер. Загрява се 1 с.л. зехтин и към нея се прибавя овкусения хляб. Леко се запържва и оставя на страна, да се отцеди от мазнината. Или - Хлябът може да се запече на грил, вместо да се пържи.

Подготвя се дресинга от изброените продукти.
Нарязват се зеленчуците, като доматите се обелват и издълбават от семенната им част.
Салата се обединява 10-15 минути преди сервиране, за да не се напои прекалено много хлябът.Аз предпочитам да го сервирам отделно.

Допълненията към Панцанела са въпрос на въображение, т.е почти всичко. Хубаво сирене е едно от най-сполучливите.

Основната идея за доближаване до оригинална рецепта е от Donna Diegel.

8 коментара:

  1. Дианка, много свежо предложение за лятна вечеря! Много стилно поднесено. А плоските питки са чудесно допълнение.

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  2. Една от най-любимите ми салати. Ани, както винаги толкова очарователни снимки! Целувки и лек ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно предложение,Диди!
    И точно навреме...снощи пекох италиански хляб...надявам се до довечера да се води вече престоял...
    за да го използвам за тази любима моя салатка!
    Благодаря ти!
    Весел ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Милена,
    Мими,
    благодаря ви, много сте мили!
    И ние харесваме този вкус на обикновените неща.
    Това е предимството на блога - можеш да си публикуваш и простички рецепти.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Краси,
    идвам да видя хляба,
    и аз пека често чабата, но все нещо не я харесвам.
    Успешен и слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Hi Diana,
    Thank you for visiting my blog.
    You have beautiful blog with wonderful photos. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Vera,
    Andrea,
    Thank you very much!
    Nice day, Diana

    ОтговорИзтриване