понеделник, 22 юни 2009 г.

Kайсиеви тарти с шоколадов сос

Лято е!
Макар и днес мрачно, и дъждовно, естествените очаквания за лятото са:
Много слънце и хубави емоции.
Много плодове... Едни от първите са нежните и елегантни кайсии. С този слънчев цвят, попадащ някъде между оранжевото и розовото с оттенък на златисто светлокафяво - някак развеселяват, а и неустоимо примамват с приятен аромат и вълшебен вкус.
Считани сa за едни от най-здравословните храни.
В състава им има много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите. В организма бета-каротинът се преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини. Съвет:Купувайте твърди кайсии -когато омекнат, те губят част от хранителните си вещества.

Идея за постни /vegan/
Kайсиеви тарти с шоколадов сос


За 4 бр. тарти:
1 и ¼ ч.чаша брашно
1 щ. сол
½ ч.л. бакпулвер
2 с.л. пудра захар
5 с.л. маргарин
3-5 с.л. студена вода
1 ч.л. ябълков оцет
В блендер се смесват сухите съставки, добавя се маргарина, водата /при мен 3 с.л./ и оцета. На етапи се омесва масленото тесто. Ако е ръчно – първо сухите съставки с мазнината на трохи, след което вода и оцет за тесто.
Поставя се в плик и оставя в хладилник/фризер за стягане около 15 мин.

Разточва се тестото на лист и изрязват дискове, с които се запълват формички за тарталети, дъното на които е застлано с хартия за печене.

Върху тестото се поставя лист и зърна боб.
Пекат се в загрята фурна на 175С за около 10 мин., след което се отстранява боба и пергамента и допичат още 10-15 мин. до златисто.
Изваждат се и оставят да се охладят.

Пълнеж:
1 ч.чаша пюре от кайсии
пудра захар , на вкус
2 ч.л. нишесте
лимонов сок и канела на вкус
Кайсиите се разполовяват и пасират, подслаждат се на вкус и ароматизират.
Пюрето се поставя на котлона и заедно с нишестето се разбърква добре и сгъстява на крем /да започнат да се образуват мехурчета/. Аз добавих 1 с.л. маргарин/масло.

Охлажда се, но не напълно.
С него се пълнят студените тарти. Оставят се да желират и гарнират по желание.


Глазирани кайсии /или от конфитюр - вече сварих първия за тази година/ чудесно допълват вкуса.


Допълнително могат да се полеят с шоколадов сос.


Шоколадов сос:
½ ч.чаша вода
1/3 ч.чаша захар
1/3 ч.чаша какао
1 щ. сол
1 ванилия
½ ч.л. канела

Тази рецепта е постна /vegan/, но много свежа и вкусна.

Същите тарти, които са пръхки и крехки, могат да се напълнят с шоколадов крем.


Идеята, с благодарност е от GreenChefs, а за конфитюра Tasty Apricot Jam Recipe.

Вариант на идеята е обща тарта, други вкусове, както и добавка на глазирани плодове в крема.

13 коментара:

  1. Дианка тия тарталетки са много апетитни, особено шоколадовата! Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. а рецептата за конфитюра-че много апетитно изглежда

    ОтговорИзтриване
  3. Мими, благодаря ти!
    А и в къщи си имат много ценители.
    Хубава вечер, Диана

    Дани,
    рецептата за конфитюра е в съотношение:
    1.3 кг. кайсии
    сок от 1 лимон
    1 кг. захар
    300m мл. вода.
    Подробно тук /без ядки/:
    http://www.aselfsufficientlife.com/tasty-apricot-jam-recipe.html
    Ако искаш ми пиши на е:mail, да ти я изпратя в превод.
    Поздрави за теб и чаровната ти котка, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. благодаря за предложението и за това че харесваш котката /малко е злобничка като сиамка ама иначе хваща око.Понеже не мога да се ориентирам за електронния ти адрес изпращам моя като ти благодаря предварително:yordanka.dobreva@googlemail.com

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    вече ти писах!
    Зори,
    благодаря - от сърце!
    Хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, тези тарталетки са прекрасно предложение за летен десерт! Като шокохоличка на мен особено ми допада идеята за шоколадов сос :-) Много стилно и изискано представяш всички твои креации!
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  7. hmm..from you always beautifull pictures..interesting desert again...

    ОтговорИзтриване
  8. Милена,
    благодаря, много мило -
    тези думи, точно от теб са особено стойностни! А и в къщи шоколадът е на почит.
    VŽcool,
    Thank you very much,
    value that assessment!

    A nice summer day, Diana

    ОтговорИзтриване
  9. Дария,
    благодаря сърдечно!
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване