неделя, 5 юли 2009 г.

Кебап в було

Не съм споменавала досега, че в нашето семейство кулинарните умения са силна страна на мъжете, особено в частта - месо. Предава се от бащата на моя съпруг и най-вече при сина ми. Това е онзи усет, нюх и завидно майсторство, които са в потвърждение на максимата, че най-добрите готвачи са мъже, дори да не са професионални. Тази рецепта, по-скоро комбинация от съставки, е негово предложение, повлияно от вкуса и ароматите на източната кухня.

Кебап в було


Продукти:
Телешка кайма 500 гр.
Нарязани на ситно и добавени към каймата:
Кромид лук 1 средна глава;
Зелена чушка 1 бр. малка;
Червена чушка 1 бр. малка /може и суха/;
1 ск. чесън
Подправки / примерни като вид и пропорции/
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. червен пипер едро смлян лют /ако харесвате/
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кориандър
½ ч.л. канела
1 щ. натриев глутаминат
1 щ. захар
Парчета було, най-добре крехко агнешко за загъване.
Смесва се всичко, обърква се добре и престоява около ½ до 1 час.
Оформят големи кюфтета, загънат в було и пекат на скара.



Без було от същата смес може да се оформи "нож кебап":
С намазнени ръце се оформят шишовете около плосък предмет / в случая нож с дървена дръжка или без – за да не се стопи от топлината/.
Пекат се на загрята скара по около 5 мин. на страна.
При сервиране ножа може се извади /лесно/ и гарнира по желание.


7 коментара:

  1. Ах, Дианка! Това "звучи" толкова вкусно! Непременно ще пробвам при първа възможност (имам предвид скарата) :)
    Поздравления за твоят син и целувки за теб! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Vera,
    thanks ever so much!
    kiss& hug

    Марианка благодаря,
    твоята похвала много ме радва.
    Целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, добре се справя синът ти :) много обичам такива неща, и много страдам, че вече в България няма Рамстор :( там имаше такива вкусотии от мляно месо

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,
    благодаря от мое и негово име.
    Хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм, изглежда много апетитно! Поздравления за кулинарните умения на синът ти! И у нас скарата е поле за мъжки кулинарни изяви :-)
    хохох

    ОтговорИзтриване
  6. Милена,
    благодаря и от негово име.
    На мъжете им подхожда
    този вид дейност.
    Хубав и слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване