четвъртък, 9 юли 2009 г.

“Бейби” толумбички

Преди няколко дни Vera ме изкуши с пост за толумби. Впечатли ме нейният вариант на приготвяне. Изглеждаха неустоимо - нежно златисти, сочни и сладки. Hvala Vera!
Лято е - изобилие от плодове, но желанието за тази сладост надделя,
макар и в класическа рецепта, по която ги приготвям.


“Бейби” толумбички

Тесто за около 4-5 дузини, според големината
- 300 мл. вода
- 300 гр. пресято брашно
- 4 бучки захар
- 4 яйца
- 4 с.л. масло
- 1 щипка сол
- 1 щипка лимонена киселина
Сироп:
- 220 гр. захар
- 300 мл. вода
- 2 пр. ванилия
мазнина за пържене
Приготвяне:
След завиране на водата се прибавят бучките захар, маслото и по 1 щ. лим. киселина и сол. След завиране се изсипва брашното и бърка, докато започне да се отделя от съда като гъста смес. Оставя се да изстине и се слагат едно по едно яйцата. Разбива се до хомогенна смес.
Приготвя се сиропа: Захарта и водата врят 5 мин. и се ароматизира с ванилията
Пържат се на маслена баня, при умерена температура, като се шприцоват малки толумбички направо в загрято олио/аз ги режа с намазнена кухненска ножица/.
С изваждането се потопяват в сиропа и веднага вадят с решетъчна лъжица. Накрая се заливат с останалия сироп.

Големината и формата са по желание.


Рецептата е на Добрина Венкова от “Соленки, сладкиши, кремове” /1990/, като съм увеличила количеството на маслото. Щипката лим. киселина е добавена от рецепта на Какво готви жената днес, 1990г. Това са стари книги с наистина изпитани и сигурни рецепти, на които се доверявам от години.

6 коментара:

  1. Не съм фенка на сиропираните десерти, но бейби толумбичките изглеждат превъзходно...идва да се протегна и да си взема една :) Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, с тези тулумбички ми върна много мили и хубави спомени от детството :-)
    Очакват те награди на моя блог! Ще се радвам да ги приемеш :-)
    Поздрави, Милена
    хохох

    ОтговорИзтриване
  3. Мими,
    Vera е "виновна" с нейните толумби...

    Vera,
    Thank you, provoke me with your magic tolumbi.

    Милена,
    благодаря от сърце за
    приятелското отношение и внимание.
    За мен е много радостно, ти да ми предложиш награда. Целувки!

    Хубав и слънчев ден, момичета!

    ОтговорИзтриване
  4. Много слънчеви и апетитни изглеждат!
    Припомни ми и за книгите...
    Моята "Какво готви жената днес" е толкова омачкана,напръскана с какви ли не вкуснотийки....
    Но напъследък покрай толкова нови книги със снимки я бях позабравила...
    Весел ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Краси,
    благодаря ти!
    Наистина новите книги са с луксозно оформление. За мен чарование има и в това - стари и измачкани, но с много уют и заряд книги.
    Хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване