Още една идея за оползотворяване на налични продукти, но с тестена подложка и сезонни зеленчуци. Става въпрос за заимстваният от френската кухня киш - Quiche Lorraine. И при него вариантите са толкова много – сметана и яйца, различни сирена, със или без месо, зеленчуци. Първоначално се е правел без сирене, в последствие се допълва с Грюер и Ементал. Това и предполага неговата многовариантност. Резултатът винаги е чудесен. Избрах киш на основа патладжан. Обичаме патладжан – вкусен, диетичен и полезен е.
Киш с патладжан и домати
Тесто за 4 -5 тарти
1 чаша брашно от 250 мл.
1/3 ч.л. сол
115 гр. масло
1 жълтък
2 с.л. студена вода
За пълнежа:
1 патладжан - обелен и нарязан на кубчета
2 супени лъжици олио
2-3 яйца
1 / 2 чаша сметана /използвах заквасена/
1 / 2 чаша сирена по избор:
моцарела и пармезан, грюер, ементал, кашкавал, фета - най-добре микс
1 / 4 чаша босилек или магданоз нарязан
2 -3 домата – на кубчета и резени за гарниране
Още кашкавал за поръсване.
Патладжанът се нарязва на кубчета, залива се със студена вода и сол и оставя около 30 мин. да се отдели горчивият сок.
Фурната се загрява на 200С.
Подготвя се тестото за киша. В процесор се разбива масло със сол и брашно. Добавя се жълтък и 2 с.л. СТУДЕНА вода.Оформя се маслена тестена топка и оставя в хладилник за около 20 мин.
Отцежда се патладжанът и подсушава с абсорбираща хартия. В тава се поставя хартия за печене, отгоре се подреждат кучетата патладжан, полива се с 2 с.л. олио и пече за 20 мин.
Разбиват се яйцата, сметаната и сирената, овкусява се с зелените подправки, сол и черен пипер на вкус.
От тестото се разточва лист, един или няколко за индивидуални порции.
Поставя се във форма за печене. Върху него се нарежда запечения патладжан. Могат да се добавят и кубчета домат /почистени от семе и люспи/. Залива се с яйчената смес, рендосва се още кашкавал и аранжира с резени домати.
Пече се в загрятата фурна за около 30 мин., до леко зачервяване и проверка за суха клечка.
Сервира се леко охладен, ние го харесваме и студен.
Рецептата,с изменения е Eggplant, Tomato Tart.
Привет ,Диди!
ОтговорИзтриванеЧакам те с награди!
Весел ден!
Краси
Много вкусно изглежда, голям фен съм на патладжани и всичко приготвено с тях :) Приятни почивни дни, Дианка :)
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за тази рецепта!Още сега ще приготвя нещо подобно, разбира се,няма да успея като теб да направя шедьовър, но се надявам да е вкусно. С тиквички може ли?
ОтговорИзтриванеКраси,
ОтговорИзтриванемного се радвам. Благодаря за вниманието и този твой избор.
Хубава съботна вечер, Диана
Дария, благодаря за милите думи. За мен водеща идея на кулинарията все пак, е вкусовото и след него -зрителното възприятие.
Зори,
Дария
и ние обичаме патладжан и производните с него.
Ще ми е драго, да ви допадне.
Хубава вечер, Диана
Чуден киш Диденце! Имам награда за теб, немога да те прескоча!Целувки!
ОтговорИзтриванеМими,
ОтговорИзтриванетолкова са ми скъпи твоите награди.
Благодаря ти от сърце,
целувки и хубава вечер, Диана
Е, как да не си оближеш пръстите при такива вкусотии?! И аз искам... но никой не ми готви..хмм.. ;-)
ОтговорИзтриванеПоздрав най-сърдечен за теб, Диани!
Всички харесаха много това блюдо!Киш с тиквички също е чудесно! Опитай те!
ОтговорИзтриванеДими,
ОтговорИзтриванеблагодаря за подаръка и пожеланията - бих се радвала на всичко това!
Целувки, Диана
Дария,
ОтговорИзтриванетака се радвам, че ви е допаднал вкусът.
Благодаря за доверието,
хубава вечер, Диана